Jak má v těchto dnes vypadat české okno?

Zrovna když jsem se vracel ze schůzky, kde se mluvilo i o pojmech jako vlastenectví, národní hrdost a podobně, procházel jsem kolem okna, které nemohlo nechalo nikoho kolem jdoucího na pochybách...

Kdo by nemohl přečíst texty zdobící staré nuselské okno, tak jde o tyto hesla:

a) HOŠI DO TOHO (na šále v barvách české vlajky)

b) Češi, do toho! (na červené šále s modrými střapci)

c) FANDÍM! (nálepka CZ s hokejistou, původně určená na auto, umístěná na levém dolním okně)

Ano, jde o MS v ledním hokeji.

Podle některých "zlých jazyků" právě toto fandění je již poslední, co v dnešním Evropském společenství zbylo z národní identity. Tedy minimálně Čechům. Že pojmy vlastenectví a národní sounáležitost vyprchaly jako pára nad hrncem a zbyly z nich jenom občasné výkřiky "Jáágrrr!".

Doufám, že tomu tak není. I když vidím, jak téměř sto let po založení vlastního státu, jsme si na to již tak trochu "zvykli". Za svojí vlast by dnes šla bojovat zřejmě jenom nesvéprávná osoba švejkovského typu - ostatní by rychle utekli a z bezpečí exilu by nadávali u piva. Nikdy jsme nebyli žádní velcí bojovníci, ale kdo by se dnes - v případě obsazení republiky - přihlásil do cizí armády a šel bojovat za její osvobození? Kolik lidí by nasadilo svůj život za záchranu svojí vlasti? Nedělám si iluze... Zároveň ale doufám, že přeci jen spousta lidem není jedno, kde žijí a pracují, že rodné město či rodná země jim říká víc než jenom to, co je vidět pozemskýma očima.

Věřím tedy, že i po skončení mistrovství světa, kdy mnozí z nás ozdobili vlaječkami auta a jejich zrcátka a začali se zase na chvíli cítit jako "potencionální" mistři světa, budeme rádi, že žijeme právě zde, že jsme Čechy i se svými špatnými i dobrými vlastnostmi. Že v nás zůstane "něco", co nevyčpí hned po první prohře, např. po postupu ze skupiny. Jinak bychom se museli zase vrátit k oné fotografii nahoře, kde je možno vidět nad oknem visící srolovaná anténa: vypadá trochu jako provaz. Že by i tento detail měl neznámý fanoušek již připravený pro případný neúspěch?

*****************************************************

***********************************

**************

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Baše | pondělí 11.5.2015 18:10 | karma článku: 10,92 | přečteno: 430x