Chcete změnit svět?

Změňte nejdříve sebe!

Ne, nebojte, nechci vás k ničemu nutit. Třeba jste sami se sebou spokojeni a nemáte s tím "žádný problém". Jen mě ale napadlo, jak moc se člověk zajímá o vysokou politku, jak moc sleduje mezinárodní dění a všechno to, o čem informují veřejné sdělovací prostředky, a jak málo času a energie věnuje tomu, co se děje v jeho bezprostřední blízkosti. Natož sobě, své osobnosti či duši.

A přitom, jestli se dá něco alespoň trochu ovlivnit, tak je to právě pouze to, co je nám nejblíže. Těžko něco zmůžeme s vnitropolitickým vývojem ODS, těžko ovlivníme znění daňové reformy apod. Mnohem spíš můžeme zařídit, aby se uklidila černá skládka u nedalekého lesa nebo aby se na místní úřad dostal člověk, o kterém víme, že by tam byl na svém místě.

Samozřejmě i místní volby jsou "statistická záležitost". My můžeme mít ten nejlepší program a nejčistší pohnutky, přesto většina to může vidět jinak. Z toho je jasně vidět, že i toto pole je stále hodně vzdálené tomu, co můžeme opravdu změnit. A přitom to všichni sledujeme, nadáváme na to či ono, jsme naštvaní na tu "nespravedlnost", která se na nás páchá a... jsme zároveň spokojeni, protože de facto s tím stejně nic udělat nemůžeme. Je to pohodlné. My to víme všechno sice lépe, než ti ostatní, ale prostě není nám dáno ovlivňovat běh dějin, takže - když to nikdo nechce slyšet?!

Když se obrátíme ještě blíž k člověku samotnému, dostaneme se k partnerským vztahům. Tady nám nepřekáží žádný stát, strana ani nikdo jiný, na koho bychom mohli něco svést. Jsem tu pouze JÁ a PARTNER. A teď, jak nám to bude klapat? Žádný vztah není zcela bez problémů, takže... jak k nim přistoupit? Pokud budu ke své druhé polovičce přistupovat tak, že se ji budu snažit přetvářet k obrazu svému, brzy zjistím, že to nefunguje. Ona totiž chyba není vždy jen v těch druhých. Takže pokud mi nedojde, že se měnit musím i já, jsem ve své životní moudrosti někde na úrovni mateřské školky.

Na konci jsme tedy zase u začátku: kdo chce změnit svět, musí změnit nejprve sebe. Samozřejmě k lepšímu. Tím, že já budu "lepší", bude i svět kolem mě ovlivňován mým stavem. Na víc v současné době již skutečně nemáme...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Baše | pondělí 22.10.2007 22:48 | karma článku: 10,37 | přečteno: 908x