Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MG

No, říkat cokoli ve smyslu, že žárovku vynalezlo několik lidí před Edisonem a on ji jenom "dotáhl" do funkční podoby, je dost nesmyslné. Je hezké, že před Edisonem několik lidí zkoušelo žhavit elektřinou vlákno ve vakuu, ale pokud tomu nedali podobu žárovky, tak ji nevynalezli a basta. Samozřejmě je takový základní výzkum něčím, bez čeho by konečný výrobek nevznikl. Ale toho, kdo jako první zjistil, že ropu lze zapálit, taky neoznačujeme za vynálezce automobilu. Takže to byl prostě Edison. Přesněji řečeno, byl to tým zaměstnanců Edisona. A v tom týmu měli i černocha, který vymyslel několik klíčových prvků, bez kterých by se ta žárovka nemohla posunout ze stádia laboratorního experimentu do stádia prakticky využitelného produktu. Šlo o Lewise Howarda Latimera, který se podílel i na vynálezu klimatizace, vlakové toalety nebo telefonu. Edison byl spíš zaměstnavatelem vynálezců, než samotným vynálezcem a z té pozice mohl dílo svých podřízených prezentovat jako své. Což taky běžně dělal, a nejen s Latimerem nebo vyloženě s černochy. (Ne že by nebylo docela běžnou výsadou šéfů, být podepsaný pod projektem, který řídili, ale ve vědecké sféře je to neetické, pokud člověk nešéfuje samotné vědecké práci a jenom najímá a platí lidi.)

Takže co vlastně ten Biden řekl špatně?

0 2
možnosti
OU
MG

To by se moc nelišilo od toho, jací lidé volí republikány mezi bílými, ani od toho, jací lidé u nás volí "tradiční hodnoty" jako boha, národ, rodinu a podobně. Přesně ti, které strany, ohánějící se těmito žvásty, ždímají nejvíc. Ono to ale má svou logiku - když je mizerné vzdělání, lidé nemají vědomosti k učinění informovaného rozhodnutí, rozhodují se podle první signální a volí na základě prázdných hesel typu "make America great again". A když vládnou takové strany, tak je zajištěno, že se vzdělání nezkvalitní, protože to by byl jejich konec.

0 0
možnosti
DR

Hneď som si myslel , že Edison je podvodník ! Kde by v Amerike zohnal bambusové vlákno ! Iba v rodnej Afrike mohli vymyslieť žiarovku s bambusovým vláknom tvz. Nigerijčanku !

To sa ešte dožime opráv tvz. "hoistorických faktov" ! A to je dobre , nech vieme kde patríme !

2 0
možnosti
JU

Zatím to vypadá, že Biden bude nejen nejhloupějším prezidentem (a tím nemyslím jen v historii USA), ale i největším podlézačem. Laťka je proklatě nízko!

10 0
možnosti
Foto

Ano, jako první vynalezl žárovku černoch. Ale protože svítila černě, příliš se neujala.

10 0
možnosti
HN

Telefon vymyslel Ivan Vasiljevič Drátěnko,jeden konec drátu strčil do ucha a druhý do zadele a slyšel ....o.

2 0
možnosti
AG

Za pár let budou v USA běloši jasnou menšinou a to teprve bude mazec.

2 0
možnosti
DR

Za pár rokov , nejakých 120 rokov ?

0 0
možnosti
JS

Biden je neskodny panak postizeny Alzheimerem. Skutecne nebezpeci je od ultralevicove Kamaly Harris a leveho kridla Dem.strany, kteri ho jako loutku vodi.

10 0
možnosti
Foto

A za jak dlouho se dozvíme, že Biden je vlastně černoch.

13 0
možnosti
JK

Jaké dohady ? Žárovku jak známo vynalezl Jára Cimrman. Ale že by byl černoch ? 8-o

4 0
možnosti
DR

A nebol ? Bol čierny ako kus uhlia!

1 0
možnosti