Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výklad skleníkového jevu v zádadě podal již Arrhenius v r. 1895:

https://zdenekslanina.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=762565

Arrhenius sice i Nobelovu cenu dostal, ale za něco jiného - za disociaci elktrolytů.

0 0
možnosti

Někde jsem četla přesvědčivý model, který se zakládá na saturaci CO2 energií, ke kterému dochází uvnitř nejspodnějších 10 metrů od zdroje energie (zemského povrchu, protože sluneční záření má moc vysoké frekvence na to, aby ho mohla molekula CO2 pohltit, je tedy odkázána na pohlcování sekundárně vyzářeného tepla povrchu Země).

Tedy VEŠKERÁ dostupná energie, kterou vyzařuje zemský povrch, se absorbuje CO2 v rámci několika metrů atmosféry (a jsou to jen tři vlnové délky mimo běžného přenosu kinetické energie). Je jedno, kolik je toho CO2 - všechno znamená všechno.

Jistě je to trochu zjednodušeno - ale je to fyzika a to prosím neoddiskutovatelná.

Když se zvýší počet molekul CO2, tak se ta vrstva, ve které se všechna dostupná energie absorbuje , sníží o pár čísel, ale na faktu jako takovém, že se všechna (molekulou CO2 absorbovatelná) energie absorbuje, se nic nemění.

Není to plyn, kdo v sobě koncentruje energii, to jsou pevná tělesa, která umějí vyzařovat ne celým objemem jako plyn, ale jen svým povrchem.

Budeme muset zakázat povrch Země.

Hnala bych je všechny bičem kolem malého dvorku.

3 0
možnosti
Foto

Pak by ale nefungovalo termální snímkování třeba z letadel. Nebo z družic

Ale ono funguje.

0 1
možnosti

Pan Bartoň je borec, institut V. Klause by ho měl nominovat na Nobelovu cenu. Nobelova cena byla udělena tuším v roce 1906 za objevení skleníkového efektu kysličníku uhličitého . Takto působí i další plyny (metan atd.). Tehdy vadila všem spíše zima, tak se vedly vážné debaty o zapálení uhelných dolů, aby se oteplilo klima. Pan Bartoň dokazuje brilantním způsobem opak, tak by měla být Nobelova cena jeho držiteli odebrána a předána panu Bartoňovi.

0 4
možnosti

Nikdo nemusí nobelovku za skleníkový efekt vracet, protože žádná nebyla za toto udělena.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Sklen%C3%ADkov%C3%BD_efekt

1 0
možnosti

Kam se hrabe brouk Pytlík, to se nedá srovnat!

2 4
možnosti

Pan Bartoň zcela jistě čerpal z prací kvalifikovaných fyziků. A ty? Dle úrovně stupidity rádoby vtipné poznámky je to čistý výplod tvého IQ na úrovni mé pračky značky LG. Dokonce bych si tipnul, že ta pračka by to dala lépe.

2 1
možnosti
Foto

Při téhle logice by pan Bartoň musel popřít i normální skleníky na pěstování plodin. Začal by totiž počítat, o kolik se musí ohřát sklo, aby bylo ve skleníku tepleji než venku.

Jenže princip skleníku funguje jinak.

1 0
možnosti

Rád si přečtu vaše vysvětlení. Bude nějaké?

1 0
možnosti

Pane Jane Bartoňi. Dekuji za clanek. Nemohu sice uvazovat zda ve vsem mate pravdu, ale muj mozek mi rika (jiz mnoho let), ze to oteplovani ma mnoho faktoru. Jen idioti (uceni, normalni ci neznalci) nas budou oblbovat svymi ideami kdo je vinnen.

Cely system "Green dealu" je ovladnout spolecnost do systemu, ktery jen par idiotu bude vladnout a budou nam diktovat zakladni frazi -"How dare you". Uz to dela Greta a i Biden naskocil na tento "osobak". Moc se mu to nedari, ale zkousi to

4 1
možnosti

Zvláštní i když s některými závěry p. Bartoně mám problém, tak panu Metelkovi to nevěřím vůbec, protože kecy o klimatu ho živí. Na závěr citát "A přece se točí ".

1 1
možnosti

No tak podle téhle logiky byste neměl, ani jezdit autobusem a chodit k doktorovi.

2 1
možnosti

Když se konzervativní ideolog topí, taky si říká, vždyť je to jenom voda, moje tělo je taky ze 70 procent voda, bez vody život neexistuje. Ti lidi, co občas vytáhnou z rybníku mrtvolu a pak ji pitvají, jsou marxisti, a v každém případě to jsou státní zaměstnanci kteří na každé té mrtvole něco vydělají, takže je to jasně komplot

0 0
možnosti

Nechápu, že ti to stojí za námahu. Blábol, který není ani chytrý, ani vtipný. Prostě blábol.

0 0
možnosti

Sorry ale tohle číst bolí skoro fyzicky. Tak aspoň pár věcí. Skleníkové plyny neoteplují planetu tím, že by musely akumulovat teplo a nahřívat se na tisíce stupňů ale tím, že pohlcují infračervené vyzařování z povrchu a vrací ho část zpátky, čímž omezují vyzařování tepla do vesmíru. Stefan-Boltzmannův zákon neplatí pro každé těleso ve vesmíru, ale pro fyzikální konstrukt absolutně černého tělesa, což planeta s atmosférou fakt není. Ano skleníkový efekt se opravdu liší od skleníku na zahrádce, ale to vysvětlení je blbě. Skleník funguje převážně na principu omezení odvodu tepla prouděním, skleníkový efekt na principu omezení odvodu tepla vyzařováním. Fyzika prostě přeje víc faktům než názorům.

4 1
možnosti
Foto

Emisivita různých částí zemského povrchu je od cca 0,6 až skoro k 1. Povrchy s emisivitou do 0,85 jsou ale vesměs poušti nebo polopoušti. Vegetace, voda, led, ... mají emisivitu kolem 0,95

0 0
možnosti
  • Počet článků 2656
  • Celková karma 32,34
  • Průměrná čtenost 2018x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články