Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Co ukázal Covid? Hlavně to, že platíme neskutečné množství lidí, kteří k epidemiologické situaci "mají co říci" a média jim dávají prostor. Jak je tedy možné, že nás situace zaskočila a dodnes ve všem nelogicky spíše experimentujeme než konáme?

A mimo jiné - jaký přínos pro řešení "naší české situace" mohou mít návrhy sice špičkového, ale přece jen jenom ekonoma, který trvale žije někde v Anglii?

0 0
možnosti
VB

Dr. Smejkal má hlavně pravdu v tom, že někteří naši politici pandemii nezvládli (např. ministr Havlíček preferoval před veřej. zdravím zájmy některých fabrik, ale chyby dělala i opozice). Čeští odborníci to mají s českými politiky těžší, ti západní většinou experty víc vnímají, jenže v západ. zemích je mezi experty - poradci vlády méně střetu zájmů, a hlavně jejich nápady taky korigují právníci. Takže v žádné západ. zemi (ani v Rakousku) neprobíhá tak masivní povinné plošné testování bezpříznakových osob jako u nás, ostatně i prof. Pačes z Ústavu molekulár. genetiky říká, že odborníkům stačí k analýzám jen asi 5 % vzorků (zpravidla od příznakových, aby bylo ve vzorku co analyzovat).

0 0
možnosti
Foto

karma R^.

Už předtím jsme zvažoval blog k té poslední otázce, tak se snad už odhodlám:-)

0 0
možnosti
JK

Každý, kdo tvrdí, že jsme pandemii zvládli, tak vědomě lže. Smejkal nemohl říct nic jiného než to co řekl.

Začíná mediální masáž veřejnosti o úchvatných úspěších Babiše, každý kdo zapochybuje, či dokonce veřejně prohlásí opak, bude eliminován včetně prohnilého okolí. Každý kdo linii dodržuje, může být i ministrem a nevadí, že krade a lže. Taky každý podobný článek zde, bude mít řadu pochvalných komentářů, vesměs máloslovných, nebo jen ikony.

2 2
možnosti
PK

Epidemii jsme samozřejmě zvládli. Resp. nebylo co zvládat - přišla a odešla přirozeně jako každá jiná viróza. Vládní devastace země na ni neměla absolutně žádný vliv. To, jak se šířila, záviselo jen a pouze na lidech a jejich přístupu. Takže jsme ji zvládli takovým způsobem, jakým byla naše společnost ochotna ji zvládnout.

4 4
možnosti
DS

Ve srovnání https://onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19 s Německem https://experience.arcgis.com/experience/478220a4c454480e823b17327b2bf1d4/page/page_1/ a Rakouskem https://covid19-dashboard.ages.at/ je patrné, že u nás proběhly tři vlny Covid19 zatímco v Německu a Rakousku jen dvě. Detaily opominu, ale vypadá to, že Německo a Rakouskou nějak vlnu zpomalily, čehož lze dosáhnout jen snížením infekčnosti. Jak jsem už dávno psal zde https://www.dzurnal.cz/index.php/2020/12/29/o-nedostatecne-velikosti-souboru-a-systemu-pes/, když dva dělají totéž, není to totéž. Chytrá karanténa když funguje, vede k tomu, že infekční se potkají s méně lidmi. Zato když nefunguje, vede k oslabení primární péče, protože praktici čekají na test a než se dočkají, přijede sanitka. Mám osobní srovnání rakouské a české hygienické stanice, když se Covid19 vloni v prosinci objevil ve školce mého syna, rakouská karanténa volala obratem, nahlásila vše české karanténě a ta se vůbec neozvala.

Takže - na rozdíl od Němců a Rakušanů u nás nakonec zemřelo víc lidí ale zase je populace do větší hloubky systémově promořená. Němci a Rakušané můžou čekat třetí vlnu, zejména pokud mutace prolomí imunitu po očkování. V tom jsou Češi odolnější, ale zas mohou čekat více komplikací po očkování (imunních) a hlavně následky zanedbané péče.

Nikdo nezvládnul nic, protože vědě ani medicíně nevládnou lidé, kteří ji opravdu dělají, ale lidé, kteří si vydobyli hierarchické politické posty. Z nemocnice minulý týden: "Konzultovali jsme se svými kolegy na vysokých školách a vedení odborných společností se urazilo, že jsme se se napřed nezeptali jich a už s námi nemluví."

1 1
možnosti
Foto

Jaký máte názor na Bělorusko. Nezavřeli nic a čísla proti našim na jedné desetině, nemocnice v normálním režimu. Mrtvých zanedbatelné číslo.

3 3
možnosti
JK

Ano dobře si vzpomínám, jak za totáče fungovalo zveřejňování statistických čísel. Zářné budoucnosti nesmělo stát nic v cestě, ani kdyby to brzdila pravda.

2 2
možnosti
Foto

Tak už máte klid, Babiš, ve své moudrosti, je za tu kritiku zrušil. A je to.

3 1
možnosti
ZS

karma, každopádně MESES dnes skončil - a to je dobře!

2 2
možnosti
Foto

To si nemyslím. Opět nastoupí Babiš se svým diletantstvím a zase se budeme řítit do průšvihu.

3 1
možnosti
PK
Foto

Nemáte pravdu, se zvládnutím pandemie lžete. Vždyť sám píšete o našem prvenství mezi nejhoršími.

Chápu, máte nastaveno hájit tuto vládu a Babiše. Když už to ale musíte dělat, tak se víc snažte, ať nepíšete takové trapné nesmysly.

5 2
možnosti
  • Počet článků 2656
  • Celková karma 31,91
  • Průměrná čtenost 2018x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články