Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

Jan Bartoň: ohledně té Brežněvovské doktríny....tak ono se toho v reálu moc nezměnilo. Sovětští poradci k nám volali i nadále a radili, co je třeba udělat.

2 1
možnosti
JM

J98a59n 71M96a84r39e34k

14. 12. 2021 18:11

Tak koukám, že Covid byl vystřídán Ukrajinou. A jsem opravdu velmi potěšen tím, kolik je zde na blogovišti expertů na Rusko a Ukrajinu. To se nikde jinde na světě nenajde..

1 0
možnosti
VV

To uz je takova ceska tradice. Neco jako byli delnicti prezidenti a reditele.

0 0
možnosti
JT

J74i82r69i 16T51i14c97h64y

14. 12. 2021 17:59

Ja jsem samozrejme pro pravo byvalych sovetskych narodu pro samostatnost. Proc se ale toto pravo treba nesdili pro Katalansko? Proc i ty nesilnejsi zapadni staty mlci, kdyz Cina krici, ze Tajvan je jeji nedilnou casti - i kdyz v historii jeji casti skoro nikdy nebylo?

2 0
možnosti
ZZ

Někdo prostě může - a jiný ne !

;-)

0 0
možnosti
MB

Pořád jako u blázna. Neuvěřitelné, jak se bludy stále drží! Na VŠ, jsem se kantora ptal - "Proč by v socialismu nemohly být soukromé služby"? Odpověď - Pozbylo by to Leninské znaky. Država výrobních prostředků. Myslel jsem si, že ideje mají sloužit lidem. Hle, lidé mají sloužit idejím ... ?

Podobně je to se SSSR. Proč litovat rozpadu. Litovat je třeba, že se z zemi před a po, žije stále blbě! Pokud stačí ideologie? Před 76 lety, jsme někoho porazili. Tak jo, to se vládnout dá. Pojďme zase, kohosi přepadnout ... :-(

3 0
možnosti
ZZ

V Polsku, NDR a Maďarsku měli ale politologové tehdy na existenci soukromých služeb podstatně podstatně volnější výklad. To jen ti naši byli papežštější, než papež.

;-)

0 0
možnosti
Foto

Jeden zásadní nesouhlas:

"Rozpad SSSR znamenal konec studené války." Neznamenal, opravdu neznamenal.

A jeden opačný názor:

"Ukrajina pod Ruskem by se Putinovi určitě líbila, nicméně válku si kvůli Ukrajině rozpoutat netroufne." Troufne, jistě, že troufne, jen to nepochybně nebude přímá invaze a anexe, ale spíš varianta "Krym", kterou se Putin velmi namlsal, nehledě na to, že v ruských dějinách je to velmi oblíbený způsob.

Jinak musím s potěšením konstatovat, že mne nejen obsah, ale i duch tohoto blogu velmi příjemně překvapil.

3 0
možnosti
JZ

J62a88n 26Z96i46e61g31l47e19r

14. 12. 2021 13:18

Důležité také je, že Putin prohlásil, že SSSR byl historickým Ruskem, takže přiznal, že SSSR bylo vlastně Ruskem. :-)

4 0
možnosti
ZZ

Honzíku, nepřekroutil jsi zase něco ?

;-)

0 2
možnosti
Foto

SSSR dalo referendem svým republikám možnost volby. Rozhodly se pro samostatnost. Západ neprotestoval, ale tleskal. Pak se podobně rozhodovalo i v Jugoslávii a Západ opět výsledky respektoval, protože se mu zase hodily. Když mu však výsledek jiného referenda nevyhovuje, je zle a hlasování je zneváženo, bylo pod nátlakem, lidé šli k urnám před hlavněmi kulometů. Politováníhodná politika, o které jsem si v roce 1990 bláhově myslel, že jsem se ji nadosmrti zbavil.

5 0
možnosti
SL

Jak se hodil západu rozpad Jugoslávie? Pokud vím, Německo si uznáním Slovinska a Chorvatska své západní spojence dost popudilo. Mocnosti všeobecně nemají rády změny, nabourává jim to zaběhlý systém a stojí další peníze...

3 0
možnosti
JF

"Je faktem, že rozpadu Ruska již po 1. světové válce zabránili bolševici tím, že ... " Dovolím si uplatnit výhradu - kdyby bolševici nesvrhli Kerenského vládu, nejspíš by se Rusko jako součást vítězných mocností nerozpadlo a všechno by dopadlo jinak ...

Zdroj: https://janbarton.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=780360

2 0
možnosti
PN

Ukrajina je pro Rusko vyhodna, dokud tvori naraznikove pasmo mezi jim a vojsky NATO. Rusko nemam nejmensi zajem Ukrajinu okupovat, pokud by chtelo, tak uz to davno udelalo. Ale je to zbidacena zeme vlastnimi oligarchy, takze tam moc bohatstvi neni a rkome toho je Rusko velke dost.

0 3
možnosti
JK

Tohle rozhodně pravda není. Totalitní vůdce nemá nikdy dost, vždy chce víc. Stalin už jednou předvedl co lze udělat s okupovanou Ukrajinou, drancování nerostných zdrojů a okradení největšího producenta obilí v Evropě o veškeré potraviny. Rusko je hospodářsky na dně a nezvládnutý covid poslal další lidi do velké bídy. Putin se drží jen díky tvrdým represím a díky velké armádě. Existenci represí i ohromné armády zdůvodňuje vlastním lidem hrozbou ze západu, tvrdí, že NATO chce napadnou Rusko, jenže na kecy už slyší málo lidí, keců se totiž nikdo nenají, nutně potřebuje nějakou akci. Jediné co ho drží je to, že při takové akci musí zvítězit a nesmí padnout moc vojáků. Nezdar by jistě znamenal Putinův konec.

7 1
možnosti
Foto

Ukrajina a její je problémy jsou nám blíž, než by se zdálo.

2 0
možnosti
ZZ

Mě se po korupci, jaká je na Ukrajině běžná úplně všude, vůbec nestýská.

;-)

2 1
možnosti