Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Pinocheta bych nahradil "Přebujelý státní systém".

0 0
možnosti
IS

Veškeré diskuze o tom, zda ČR potřebuje či nepotřebuje českou verzi Pinocheta vezmou za své, až do České Kotlinky napochoduje věřitelský výbor podle vyzkoušeného řeckého scénáře. Potom mohou všichni, co mají "svaté právo! na kus žvance z veřejných rozpočtů mohou stavět barikády a držet protestní hladovku. Bude to úplně jedno, protože bez ohledu na "podvedené, poškozené, okradené občany vládnoucím hnusem (jedno jaké barvy)" česká republika projde tvrdou redukční dietou i bez přispění osvíceného diktátora. Dobrou chuť.

0 0
možnosti
JL

Pan Barton by mel vysvetlit co ma spolecneho rakousko-uhersky model s "metodami Pinocheta"! Vubec bych se nezlobil kdyby byl ve funkci rakousko-uhersky model misto v soucasneho centralistickeho modelu, kdy je veskera vykonna moc soustredena do jednoho mista. Rakousko-uhersky model korunnich zemi Cech, Moravy a Slezka, zemskych samosprav a zemskych snemu s vlastnim zakonodarstvim by byl mnohem demokraticstejsi nez model soucasny. Tedy model kraju nastoleny zlocineckym komunisickym rezimem 1.1.1949 a v roku 1998 recyklovany oposmluvni dvojici Zemen-Klaus. Model spatne fungujici a nakonec tri zemske samospravy by byly ,mnohem levnejsi nez 14 nefukcnich kraju.

2 0
možnosti
MK

Autore, dovoluji si připomenout, že v roce 1990 Pinochet vypsal referendum o svém setrvání v čele státu. Lidé v referendu setrvání odmítli a Pinochet následně odstoupil. Stále ještě ho považujete za diktátora? Můžete uvést příklad jiného diktátora, který takto postupoval?

Navíc v době kdy on nastupoval, se nejednalo o tom zda demokracie nebo Pinochet. V té době se rozhodovalo mezi dvěma typy totality a troufám si tvrdit, že ta komunistická by byla mnohem horší. Byl to klasický výběr menšího zla.

5 0
možnosti
Foto

Pamatuji, že Radek John vyprávěl, že když byl v roce 1989 na nějaké stáži v USA, tak tam byl i někdo z Chile, a když spolu porovnávali poměry u nás a v Chile, tak diktátor Pinochet jasně vyhrál.

1 0
možnosti
Foto

Je faktem, že oběti na životech z doby Pinochetovy vlády ve srovnání například se španělskou občanskou válkou byly relativně malé, protože chilský generál krvavé občanské válce zabránil. Navíc proti komunistickým teroristům se muselo postupovat tvrdě, protože oni si též „nebrali servítky". Stejně tak je nutno říci, že jiné pravicové autoritativní diktatury, jako byla například Argentina, způsobily mnohem větší počet obětí, nemluvě o diktátorech z třetího světa a komunistických totalitních diktaturách s desítkami milionů mrtvých, kde byl útlak mnohem propracovanější, soukromí bylo na rozdíl od autoritativní vlády, která se snažila společnost spíše depolitizovat, zničeno vměšováním státu a právo na vlastnictví bylo potlačeno. Rovněž svoboda slova byla v Chile mnohem méně omezována a nefungovala zde příliš tuhá cenzura.

0 0
možnosti
JZ

tak když jsme u relativizování tohohle stylu, jistě lze porovnat i počet mrtvých za někdejší invaze vojsk Varšavské smlouvy do ČSSR a počet obětí v občanské válce, jakou například vedlo Maďarsko 20. let při odstranění bolševického režimu Bély Kuna. Najednou nám z toho vychází Brežněv jako hotový mudrc.

A to zabránění občanské válce je stejně pitomý kus Pinochetovy propagandy jako to bylo v Brežněvově případě

3 1
možnosti
RW

Ziegler samozřejmě jen plácá nesmysly, protože nic jiného neumí.

O Pinochetovi si můžeme myslet cokoliv, ale nelze mu stejně jako Frankovi upřít, že jejich diktatura byla nastavena ve prospěch většiny občanů (s tím, že nesouhlasící menšina byla odstraněna) - to, že jejich diktatura vydržela tak dlouho je důkazem samo o sobě.

Ziegler si samozřejmě nevidí do huby, protože Český Pinochet by v první řadě poslal na stadion všechny ty co okrádají zemi na úkor občanů a veřejně to podporují - tedy Fiala i Zigler by se vezli v prvním doktátorském antonu...

3 6
možnosti
JM

J66a32n 14M39a42r16e40k

18. 9. 2023 0:52

Ziegler si nevidí do huby? To je objev!!!!!

1 0
možnosti
PB

..... si teda dost dobře nedokážu představit, jak by na tem byla za teho Pinocheta pravda a láska, ale asi (?) .... asi metafora,-žejo?!

0 0
možnosti
JZ

Takže máme na výběr, buď nového Pinocheta nebo nového Klause. To jsou tedy strašidelné vize.

úlevou nám může být, že reálně ČR nedostane ani Klause, ani Pinocheta, ale pouze Babiše s Okamurou

2 2
možnosti
JR

J15a81n 27R56á45ž

17. 9. 2023 15:31

Jsem přesvědčen, že v blízké budoucnosti na výběr mít nebudeme. Když je společnost v morální a stát v hospodářské krizi, občané přestanou respektovat vládu. To jsou zlomové okamžiky kdy se objeví někdo autoritativní s charismatem, kterého většina do svého čela jako "spasitele" zvolí. Děje se to v takových situacích vždy.....jak nás historie poučuje.

A rozhodně to nebude ani Babiš ani Okamura, či Rajchl.

3 0
možnosti
JR

J15a91n 36R24á95ž

17. 9. 2023 13:27

Prohlášení o tom, že potřebujeme, nejenom my nějakého Pinocheta je abstraktum faktu, že nastala doba kdy potřebujeme mít v čele vlády člověka odvážného a schopného rozhodovat správně, bez ohledu na vlastní popularitu a snahy zalíbit se všem a nikomu neublížit.

V tom s panem Zieglerem souhlasím.

PS. Vidět v Pinochetovi jen vraha je stejné zjednodušení jeho činů, jako vinit Margaret Thatcher z toho, že přišlo trvale o práci tisíce horníků a přechodně se snížila životní úroveň statisíců Britů.

6 0
možnosti
JZ

Děkuji pane Ráži. Tentokrát s Vámi souhlasím.

0 0
možnosti
JZ

Upřesním. Je faktem, že bychom nepotřebovali ani tak Pinocheta jako jeho ekonomy z chicagské školy, žáky Miltona Friedmanna, který patří i ke vzorům Václava Klause, určitě ano.

0 0
možnosti
  • Počet článků 2658
  • Celková karma 31,76
  • Průměrná čtenost 2016x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články