Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
TK

Jenže Schulz má pravdu. Jen pevně (Německem) ovládaná "jakože federativní" Evropa může být opravdu silná. A to říkám jako člověk co volil proti vstupu do EU. Stávající forma slabé rozhádané nejednotné EU s úřady pokoušejícími se vládnout pomocí slibů, dluhů, půjček, dotací a výhrůžek je vlastně tou nejhorší variantou. Dobrá varianta je buď čistě ekonomické společenství typu dřívějšího EHS, nebo naopak opravdová unie s centrální vládou, jednou armádou a jedněmi zákony/pravidly. To druhé řešení je pochopitelně svým způsobem katastrofou pro národní státy a mně jako Čechovi se vůbec nelíbí, ale nemohu popřít, že co se týče potenciálu efektivity vládnutí je stávající forma odsouzena k vyhnití. A to Německo nedovolí. Jeho cílem bylo a je ovládat Evropu. "Dřou na tom jako koně" od konce ww2. Už se jim to pomocí EU, investic, bank, úvěrů.. z velké části daří. Ale stále je velmi nerado nuceno jednat v rukavičkách (jen v případě Řecka se trochu rozjeli a prošlo jim to), jenže ovečky se začínají cukat a je potřeba jim zkrátit provaz, jinak všechna ta práce by byla k ničemu.

Takže připusťme, že k tomu dojde. Německo, Francie a pár dalších vazalských států ať už chtě, nebo nechtě vytvoří Čtrvrtou říši. Pokud se to vhodně postaví současně jako "obrana" proti Rusku, bude muset dovnitř i V4. Ostatně tento plán už je na stole dlouho a je i hlavním důvodem amerikou podporovaného brexitu. Je celkem jasné, že vznik Čtrvrté říše bude založen na principu "Kdo není s námi je proti nám." Jaké bude naše postavení ať už v ní, nebo mimo ni? Špatné. Jenže je tu ještě větší problém. Vznik a rozvoj takového silného celku nemohou (stejně jako v minulosti) dopustit USA, protože by to ohrozilo jejich hegemonii a vyhovovat nebude ani Rusku. Co nás tedy při tomto scénáři cca do 15 let čeká je asi jasné. Válka. :-/

1 0
možnosti
JZ

Je v tom akorát jeden malý háček - federativní Evropa masově přijímající imigranty z Afriky a Orientu by neskončila opravdu silná, ale opravdu mrtvá.

0 0
možnosti
JS

Nova Evropa. To byl plan Adolfa Hitlera, krerym se nedouceny knihkupec Schulz (zajimave je, ze statni tajemnik risskeho protektora, K. H. Frank byl rovnez knihkupcem), zrejme inspiruje.Jak to dopadlo vsichni vime.

2 0
možnosti
MV

M11i39l16a41n 87V89i34k

8. 12. 2017 18:31

Když vidím Schulze, vždy si vzpomenu na roli doktora z filmu Jestli se rozzlobíme, budeme zlí. Jak mu Šéf bodá vidličkou do ruky :-)

3 0
možnosti
KC

Říkám to krajně nerad, ale pan Schulz mě svým krákoráním z posledních dní přesvědčil, že chtě nechtě musíme podstoupit cestu napříč očistcem, která by se dala vyjádřit sloganem - Čím hůř, tím líp. Prostě Evropa naléhavě potřebuje padnout na hubu, aby hochštapleři typu Schulze odpadli a Evropa po příkladu bájného Fénixe vstala z popela.

8 0
možnosti
Foto

Fakt je, že takto jako dnes EU dlouhodobě fungovat nemůže. Nejednotnost, dlouhé dohadování, pak pocit křivdy jedněch nebo druhých. Buď se EU rozpadne, nebo se federalizuje. A s tou federací nemusí všichni souhlasit, a pak se federalizuje jen část, která o to bude mít zájem. A co je na tomto postoji špatného?

4 6
možnosti
ZD

Jestli vše souvisí se vším a ti co tahají za nitky hrají partie dávno dopředu promyšlené není toto dlouhodobý cíl "elit"? Nebyla předehrou otevřená vítací náruč, která měla rozesít rovnoměrně strach lidiček o vlastní bezprostřední bezpečnost? Aby vzápětí - jako jediné akční řešení - nabídla zrušení hranic a vytvoření supersátu? Pochopitelně pod tím správným vedením...jeden superstát jeden vůdce ...

2 0
možnosti
VV

Ten navrh zde zu jednou byl. A zdejsi antiEU aktiviste se zde nekolikrat vyjadrovali, ze EU by se mela premenit na federaci. Ted to zaznelo z Berlina, a ti sami malem vyhlasuji valku SPD.

3 2
možnosti
JR

J74a43n 27R22á96ž

8. 12. 2017 10:22

Není se čemu divit. Už jednou v minulosti jiný německý socialista představil Evropě svou vizi Gross Deutsche reich. No a je na zbytku Evropy, zda se budou podepisovat další Mnichivské dohody nebo se objeví v Británii nový Churchill a ve Francii de Gaulle, kteří bouchnou do stolu a připomenou Němcům, že dohody vítězných mocností o eliminaci německé rozpínavosti stále platí.

Už je vám jasné, proč Margaret Thatcher byla proti sjednocení Německa a zrušení okupačního statusu?

12 1
možnosti
JH

Je dobře, že se odpudivý předseda německých sociálních demokratů tak pěkně rozpovídal. Alespoň víme na čem jsme, co mužeme od Německa v v blízké budoucnosti očekávat.

16 0
možnosti
Foto

Můžeme se dlouze dohadovat, proč je současná EU nepříliš funkční. Pan Schulz nám tedy představil v kostce svoji vizi - nic víc a nic míň. Jeho vize je plně v souladu s tím, co hlásá od svého vstupu do "velké" politiky a nezastírejme si, že tento způsob řešení je pro mnoho lidí (i u nás) docela přitažlivý.

My (ti ostatní) máme dvě možnosti.

A. "Spáchat" další evropskou revoluci, rozmetat vše, co bylo od vzniku EHS vykonáno a začít znovu od nuly. Že to není snadno proveditelné, vidíme na příkladu brexitu.

B. Stanovit jasný (a proveditelný) plán, co konkrétního změnit na stávající EU, bez jakékoli korektnosti pojmenovat to, co se neosvědčilo a shodnout se na jakémsi harmonogramu "co dělat".

Zatím tady ale vidím pouze spousty jednotlivých výhrad (oprávněných) k tomu, co bylo vykonáno a co se pokazilo, ale nikde nemohu najít alespoň trochu koncepční plán na změnu systému, který má současný neutěšený stav na svědomí.

3 0
možnosti
  • Počet článků 2654
  • Celková karma 31,57
  • Průměrná čtenost 2019x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články