Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MS

Nerozumím jak by zrušení minimální mzdy omezilo černou/šedou ekonomiku. Dovedu si naopak živě představit konjunkturu "zaměstnavatelů" co by lidem platili 2 000 měsíčně na hlavní pracovní poměr a zbytek na ruku. Což by vedlo k další erozi výběru sociálního a zdravotního pojištění.

1 1
možnosti
Foto

Může se mi tu někdo z diskutujících (zaměstnavatelů) svěřit, zda zaměstnává lidi na černo? A hlavně mi vysvětlit, jak se mu to vyplatí?

Já, ať počítám jak počítám, v tom žádnou výhodu nevidím. A to ani u těch podnikatelů, které mají "černé" příjmy (krátí tržby).

Pokud zaměstnám jako OSVČ někoho za 20.000 Kč hrubého měsíčně, "vydělám" na tom za rok cca 33.700 Kč (oproti tomu, kdybych mu dávala 20.000 čistého "bokem").

Když toho samého zaměstnám jako právnická osoba, "vydělám" na tom nějakých 16.900 Kč.

Když totiž někoho vyplácím "bokem", nejde mi to jaksi do nákladů. A o to se mi potom nesníží zisk, z kterého posléze platím "daňové" odvody.

0 0
možnosti
Foto

Je spoustu lidí co mají poměrně velké příjmy mimo papír, pokud zaměstnáváte na černo neplatíte dovolené, státní svátky, odstupné..ten rozdíl je podstatně větší

1 0
možnosti
VH

Největší průšvih minimální mzdy?   Z v ý š í    s e   v š e c h n y   m z d y !!!  Takže zvýšení minimální mzdy zvedne inflaci. Což se bude ČNB i vládě líbit (niminálně vzroste HDP a tedy relativně klesne zadlužení.  Těm, kteří něco ušetřili by se to mělo líbit mnohem méně - hodnota jejich úspor klesne. A ti, kterým se nominálně zvedla mzda z toho do roka nic nemají.

   Jenže říkejte to voličům ČSSD.

5 0
možnosti
JS

Jan Bartoň  to je čiré zlo.z něho nikdy nic dobrého nevypadlo.Rv

0 4
možnosti
VH

Nic dobrého? Za dobré považujete jen vaše nepříliš uvažující přesvědčení?

2 0
možnosti
MF

Volic KSCSSD nevidi dal nez na spicku sveho nosu. I presto ma, bohuzel, volebni pravo :-(

7 2
možnosti
Foto

Jen tak pro srovnáví:

Na Slovensku je letos mimnimální mzda ve výši 352 Euro (cca 9.600 Kč), tj. asi 42% průměrné mzdy.

Od 1.1.2015 má být na Slovensku minimální mzda ve výši 380 Euro (cca 10.580 Kč).

0 0
možnosti
PM

Zkuste si taky porovnat nezaměstnanost.

3 0
možnosti
Foto

volič ČSSD zpravidla chce brát vyšší socialní dávky-ty se zvyšují spolu s minimální mzdou

voliče ČSSD očividně nezajímá výše státního dluhu

10 2
možnosti
PK

Tak mě výše státního dluhu trápí. Ale i když sociální dávky by měly být "rekonstruovány" a někde i omezeny, tak tím to nespasíte. Asi před 2-3 týdny mě zaujal článek Klímy v Lidovkách - jak se kšeftuje s dávkami, které cikán dostane od sociálky na nákup nábytku. Dostal tisícovku, kterou protočil v automatu a nábytek jen podepsal. Nábytek se prodal podruhé a všichni kolem si lízli - jen stát prodělal.

Tak takové "dáfky" zrušit, v tom souhlas.

2 0
možnosti
MP

Týká se to JEN asi 1,5% pracujících!!! Takže jde o populismus. Zvýšení minimální mzdy postihne právě tyto lidi. Pochopí, až po novém roce budou bez práce. A novou práci sehnat, když se zvýší náklady na podnikání, bude mnohem horší, než je ted. Cesta dlážděná dobrými úmysly vede do pekla. Kdo chce kam..

7 1
možnosti
LP

Více dostanou, více utratí. Je to dobré rozhodnutí na posílení naší ekonomiky.

0 9
možnosti
RH

Pokud to vidíte takto, tak je 9200 strašně málo, málo to posílí ekonomiku a dotkne se to zanedbatelné části populace. Čeho se vláda boji, když to žádné riziko nenese?

1 1
možnosti

tak to mě vždy dokáže dojmout, když člen "pravicové" ODS Bartoň kritizuje levicovou vládu. Člen té ODS, jejíž vládnutí vždy končilo ekonomickým průšvihem jménem recese a finančním průšvihem jménen "zadlužili jsme stát víc jak socani".

3 12
možnosti
VH

1.  Jak: "vždy" končilo recesí?  Byla jednou. Celosvětová.

2.  Nějak jste zapomněl poznamenat, které argumenty autora jsou mylné a proč.

3.  Víra není dobrý rádce.

2 0
možnosti
  • Počet článků 2656
  • Celková karma 31,91
  • Průměrná čtenost 2018x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články