Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

P24e10t92r 57Č42e11j74k63a

22. 6. 2020 20:16

Podle mě je potřebné to odosobnit od konkrétních jedinců a řešit samotný problém. Ten zní, jaká mají být kritéria pro pasivní volební právo a přístup k veřejným funkcím. Osobně jsem přesvědčen, že střet zájmů je za určitých okolností fakticky neřešitelný - autor článku vcelku správně naznačuje, že některé možnosti zdánlivých řešení fakticky nejsou jednoznačným řešením, protože by vždycky vyvolávaly pochybnosti (jak chcete například zabránit nějakému miliardáři, aby majetek "fiktivně" neprodal (mimochodem - čím větší ten majetek je, tím hůř se prodává, že?) a nekoupil zpět po návratu z politiky, čímž samozřejmě zájem na jeho hospodářském výsledku zůstane - to údajné řešení v prodeji má úplně totožný háček, jako svěřenské fondy - pokud majitel nad firmou nějakou kontrolu či nějaký zájem uchovat chtít bude, lze na to vždycky najít způsob - lidově řečeno, člověku do hlavy nevidíte a neumím si představit právní způsob, jak člověka donutit nemít na něčem zájem, protože ten střet zájmu není dán právně, ale "lidsky" vztahově k něčemu - je to asi stejné, jako byste chtěli právně nařídit zákonem někoho mít rád, či naopak nesnášet) a úplně stejným háčkem je doprovázen ten odchod z funkce a nastrčení spolehlivého člověka pro formu, aby to splnilo účel. Proto tu visí taková ta kacířská otázka, jestli je ten střet zájmů opravdu tak obří problém - a jestli snahami o jeho řešení, nemůžeme způsobit ještě výrazně větší škody. Moje myšlenka je založena na tom, že miliardář s majetkem, co vstoupí do politiky otevřeně je pořád transparentnější, než miliardář s lobbistickými nitkami, který si tu prolobuje to, tu prolobuje něco jiného. Je veskrze naivní se domnívat, že to druhé neexistuje. Vždyť když Kellner koupil Novu, tak největší křik kvůli tomu byl z Bakalových médií (zejména aktualne.cz se vyznamenalo...), aby Kellner neovlivňoval přes Novu veřejné mínění - a tím samozřejmě i celostátní politiku země.

3 1
možnosti

P89e39t15r 47Č96e83j77k20a

22. 6. 2020 20:27

Pane Nováku, vy si opravdu myslíte, že to druhé - miliardáři v "zákulisí", kteří si tu a támhle prolobují, co potřebují, neexistují? ;-)

0 1
možnosti
Foto

Článek má hlavu a patu. Zaznamenal jsem, že Babišovi odpůrci vesměs papouškují frázovité klišé a věcně neargumentují. Z toho vyvozují, že článek je pravdivý a dávám karmu.

7 2
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
3 0
možnosti
Foto

Má. Má například i právo podat demisi. A ne a ne je využít. :-)

2 2
možnosti
AN

A14l43e43š 65N77o94v24á64k

22. 6. 2020 19:29

Právo podat demisi má, důvod nemá...:-)

0 0
možnosti
VH

"...Babiš (Agrofert) přispívá do státního rozpočtu částkou asi 2-3 miliardy korun ročně..."!!!

To číslo jste si vycucal z prstu, nebo Vám ho nalhal pan Babiš?

V roce 2018 (poslední auditovaná závěrka) měl AGROFERT hrubý zisk 1,78 mld. Zaplatil splatnou daň z příjmů 82,75 miliónů. Nic jiného Babiš (resp. AGROFERT) neplatil.

Mimochodem - ve stejném roce překročily dotace hodnotu 1,80 mld. Kč (z toho minimálně 20 % peníze ČR). Takže byly na úrovni zisku pana Babiše a 21x převyšovaly přínos Agreofertu pro státní rozpočet.

Je možné, že v nějakém PR prohlášení pan Babiš uvedl i odvody, které odvádí z výplaty zaměstnanců. Jenže to jsou peníze zaměstnanců, kteří je platí. A takové případné prohlášení pana Babiše by bylo (nikoliv neobvykle) nepravdivé, darebácky lživé, podlé.

To by se mohl obdobně obchodník chlubit, kolik zaplatil na DPH. A chlubil by se obdobně hloupě cizím peřím.

4 1
možnosti
Foto

"I Andrej Babiš má svá práva"... ale to my víme, pane vrchní kobliho. Svoje práva mají i ti nejtěžší zločinci, tak proč by je nemohl mít i dotační podvodník.

Vtip je v tom, že Andrej Babiš, jako premiér země, má přeedevším svoje povinnosti. A na ty on kašle.:-/

7 11
možnosti
VH

Vaše tvrzení o požadavku na odchod z politiky jsou, řekněme, nepřesné (jako už mnohokrát). Promiňte mi mé přesvědčení, že záměrně.

Rezoluce totiž nenavrhuje zákaz politické činnosti (který by byl nelegální nejspíše ve všech státech EU. Rezoluce jako jedno ze tří řešení pro pana Babiše navrhuje rezignaci na funkci premiéra, resp. na vládní funkci vůbec. Problém je, že pokud přiznáte tuto formulaci, nemůžete plakat nad Listinou práv.

Jiným řešením je, nepobírat dotace (což by byl ten nejnormálnější způsob podnikání) a nepracovat na státních zakázkách. Pan Babiš má na výběr.

4 3
možnosti
JL

Od roku 2013 získal Babišův koncern na dotacích 11 miliard. Kdyby nebyl v politice

na takovou sumu by jeho firmy nedosáhly. A čelil by, kdyby nebyl premiérem, razantnějšímu postupu justice. Proto je v politice. O nic jiného nejde.

6 4
možnosti
AN

A93l18e10š 30N35o51v63á64k

22. 6. 2020 13:29

kdyby nebyl v politice, dostane na dotacích ještě víc...jako všichni zemědělci...

6 3
možnosti
MH

Vaše blogy nečtu. Dívám se pouze na diskuze. Myslím, že iDNES by neměla dělat blogera roku, ale patolízala roku.

7 12
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
1 5
možnosti
AM
Foto

Samozřejmě, že EU nemůže žádným způsobem odvolat Andreje Babiše z funkce premiéra ČR. Může nám všem ale omezit eurodotace, pokud dojde k závěru, že u nás dochází k jejich zneužívání.

Osud Andreje Babiše určí příští volby do poslanecké sněmovny. A zde bude rozhodující, jak silný bude dopad ekonomické krize na naši zemi v čase konání voleb.

4 0
možnosti
AN

A24l74e14š 98N73o29v70á55k

22. 6. 2020 12:29

Pokud Babiš zařídí zrušení eurodotací, splní tím sen spousty skutečných pravicových voličů...ODS mu jistě zatleská...:-)

3 0
možnosti
  • Počet článků 2666
  • Celková karma 30,25
  • Průměrná čtenost 2019x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články