Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VM
MG

Tipoval by som, ze most ocistil niekto, kto sa sam tvorbe graffiti venuje - pravdepodobne hodne dlho a na uplne inej urovni, nez ti dvaja, co ho posprejovali. A urobil to vylozene s umyslom nastavit uradom zrkadlo a poukazat jednak na to, ze nez nieco prejde uradnou masineriou, tak si to clovek radsej urobi stokrat sam, a jednak na to, ze su tak neschopni zaistit si bezpecnost, ze niekto dokaze potajomky manipulovat s najfrekventovanejsou pamiatkou v republike...navyse v kratkej dobe potom, co sa stala obetou vandalizmu (asi si vsetci vieme predstavit, aku ostrahu by po takom skutku dostala Socha Slobody, Eiffelovka, alebo Kremelsky palac a ze by sa k nim ten samozvany restaurator nemal sancu dostat ani vo sne).

1 0
možnosti
RK

Já chápu, že ten, kdo tu malůvku odstranil, je za hrdinu, ale v dnešní době opravdu není zase takový problém posprejovanou zeď nebo kámen očistit a to i rychle.

Ale to podstatné je, že se tady bavíme o mostu ze 14. století, o jedné z nejvýznamnějších historických památek v zemi. A tady bezesporu je na místě určitá opatrnost, analýza a pomalý postup, aby kámen nebyl zbytečně poškozen, protože ono poškození se může objevit třeba za rok nebo později. Navíc část barvy na kameni zůstala a je nutné jej dočistit.

Proto by mě vůbec netrápilo, kdyby se s graffiti někdo babral ti týdny, pokud by to byl postup šetrný a opatrný se znalostí věci. Pískovec je hodně specifický materiál a kupříkladu v souvislosti s chrámem sv. Víta existuje specializovaná dílna, která má zkušenosti s jeho opravou a údržbou... Je skutečně zapotřebí určité know-how, jak s tím kamenem zacházet, a jak takovou památku udržovat např. v souvislosti se zatížením kamene a jeho nosností. Relativně nedávno (zhruba dva roky) vysílala Česká televize velice pěkný pořad, ve kterém se vlastnosti pískovce, pískovcových skal i pískovce coby stavebního kamene rozebíraly.

Ale Čech mívá primárně obvyklou radost především z toho, že "soused" nezinkasuje tučnou odměnu. Leckdy tento pocit samozřejmě vychází z určité "vyčuranosti" nejrůznějších příštipkářů, kteří se neváhají přiživit, kde to jen lze. Příkladů známe mnoho. Ale není opravdu u takto staré a významné památky na místě určitá opatrnost? Přičemž je samozřejmé, že hodinová sazba profesionálního restaurátora bude podstatně vyšší, než v případě obyčejné firmy, která nabízí např. odstraňování graffiti z fasády vaší garáže, a kterých jsou v tomto oboru v každém větším městě desítky...

4 2
možnosti
MH

V několika článcích se psalo, že ty dva týpky nechytily kamery, ale nabonzoval je nějaký kolemjdoucí ze svého mobilu. Jinak souhlas, řeči restaurátorů a památkářů kolem poškození pískovce jsou totální nesmysl. Kdyby se měl vyjádřit nějaký historik k tomu, kolik z Karlova mostu je původního, asi bychom se všichni nestačili divit.

2 1
možnosti
JK

Pravděpodobně jde o to, že si někdo naplánoval práci na několik týdnů za pěkný peníze a někdo mu to schválil. Místo tohoto někdo odstranil grafit zadarmo a přes noc, čímž jim jejich podnikatelský záměr zhatil!

12 1
možnosti
DV

2 věci - pane autore, 1. přestaňte koukat na CSI, kde kapnou kapku něčeho do přístroje a ono jim to za 5 sekund vypíše konkrétní složení všech látek chemikalii.

A za druhé - na sprejovani upozornil policii telefonát, ne kamery. Tady kamery nejsou. Proto toho mimo jiné ti Němci nasprejovali tolik.

4 0
možnosti
JS

Jaky postih dostali ti, kteri naposledy most "odborne" opravili? (do sikma serezane piskovcove "kvadry", zejici spary, nehovore o vnitrni izolaci mostu) za ktere dostalo Mesto statisicovou, po dnes promlcenou a nezaplacenou pokutu.

9 0
možnosti

Všichni víme, o co tady jde, bylo poškozeno ego památkářů. Tudíž nikdy nepřiznají, že Karlův most žádné újmy nedoznal. Co by se tak pískovci mohlo tak strašného stát? Na most každý den močí psi a ožralové už stovky let a že by most byl na spadnutí to se říct nedá. Hlavně tady jde o prachy, jak se pořádně nabalíkovat!

Tím ovšem nechci říci, že se mají patlat po památkách barvy a že se to nemá trestat!

Tvrdé tresty jsou na místě, aby si lidé začali vážit věcí které nám vytvořili naši předci.

33 2
možnosti
MT

40 000 za čištění kamene uchošťourem, s památkáři za zadkem... to je teda kšeft, na kterém se fakt někdo nabalíkuje:-)

1 0
možnosti
  • Počet článků 2656
  • Celková karma 31,79
  • Průměrná čtenost 2018x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články