Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JV

J52i67ř89í 69V41o86l90n84ý

23. 7. 2023 13:43

Jiný pohled na náš dluh. Pokud si půjčím na stavbu nebo přestavbu domu nebo bytu, tak se skoro nikdo na mne jako na dlužníka dívat nebude. Podobně, pokud stát investuje sto miliard do výstavby silnic, dálnic a železnic, pak na tuto část dluhu se musíme dívat jako na investici, která by se měla násobně vrátit. Podobně je to se školstvím. Pokud školství vyprodukuje tisíce lidí, kteří časem vrátí do rozpočtu miliony, desítky milionů nebo dokonce stovky, tak i peníze na školství jsou, alespoň částečně, investicí. Podobně i zdravotnictví. Pokud lékaři zachrání zdraví nebo život někomu, kdo přinese do rozpočtu miliony a jejich násobky, pak i peníze do zdravotnictví jsou z části investicí.

0 0
možnosti
ZZ

Je vidět, že 30 let intenzívní podpory školství a rozvoje nových výukových metod, nás srazilo ve vzdělanosti absolventů cca o 100 míst dolů.

Tady ale nejde o investice, ale pouze o jasné provozní díry v rozpočtech.

0 0
možnosti
JV

J97i72ř48í 66V75o16l18n19ý

22. 7. 2023 12:27

V komentářích a diskuzích k deficitu důchodového účtu a rozpočtu jsou s oblibou zamlčována fakta, a tím dochází ke zkreslování skutečností. Díky inflaci je dnes hodnota koruny o třetinu nižší než v roce 2019, tudíž i dluh 3000 miliard je vlastně také o třetinu nižší v korunách z roku 2019. Všem důchodcům bylo renomovanými ekonomy doporučováno, aby si na důchod našetřili nejméně milion korun, ale k faktu, že nám inflace ukrojila třetinu úspor, se nikdo nehlásí.

Klasicky je zamlčován růst produktivity práce, od roku 1990 vzrostla skoro dvojnásobně, nemluví se o poměru mezi důchodem a životními náklady a o tom, že stále menší procento lidí v podnikatelském sektoru živí ten zbytek. Například, zhruba jenom 80 000 zemědělců je schopno vypěstovat dostatek obilí, řepky, cukrovky, mléka, hovězího atd. pro jedenáct milionů obyvatel ČR.

Na závěr připomenu, jak se slovutní demografové, média a politici mýlili v devadesátých letech. Noviny se jenom hemžily bombastickými titulky, že vymíráme a v roce 2050 nás nebude ani osm milionů!!!

5 0
možnosti
ZZ

Takže díky inflaci je také reálná hodnota penzí nižší, že ano.

2 0
možnosti
VR

U nás je tzv. solidární důchodový systém. Dnes může vláda mladým tvrdit, že senioři si měli našetřit. Kdysi se dal nový RD, vč.pozemku pořídit za cca.300tis. Dnes s bídou najdete byt za 3,5 mil. Tomu odpovídaly platy.

Za pár desítek let může cena nového RD být 30 mil?

2 0
možnosti
ZZ

Dnes tato vláda a její příznivci roznáší i mnohem větší báchorky.

Systém důchodového pojištění, tzn. jeho příjmy i výdaje, jsou součástí hospodaření státního rozpočtu, především kapitoly 313 MPSV a tento systém není koncipován jako oddělený od SR, nebo samofinancovatelný.

Tím pádem je zřejmé, že pokud stát díky inflaci vybere na DPH o 120 mld. Kč víc - zajistí si tim dostatečné zdroje i na růst penzí.

Lhát drze lidem, že je nutno myslet na své vnuky, aby stát mohl tyto získané peníze prohospodařit, neúčelně rozfrcat, vrazit do zbytečného zbrojení ....., místo toho, aby zajistil důstojný příjem těm, co víc než 40 let poctivě pracovali, je vrchol demagogie !

Stát nyní praktikuje myšlenku : utáhněte si všichni opasky, abychom my mohli hodovat !

5 0
možnosti
MN
PK

Já nevím, čísla jsou jasná. Jsou daná nejen demografickým vývojem, ale i neustále se prodlužící délkou dožití. Oba tyto ZÁSADNÍ parametry hrají v neprospěch budoucích důchodců. Důchodců bude v následujících letech přibývat, ekonomicky aktivní lidí, vydělávajících na jejich důchody ubývat. Na to se shidnou všcihni a navíc všichni aktéři jsou už na světě, takže ty počty nejsou odhady. My dnes víme kolik tu máme dětí, kteří za 20 let budou ekonomicky aktivní a víme, kolik bude v tu dobu důchodců. To jsou daná čísla, žádné spekulace :-) Může si tady vykládat, že peníze na důchody můžeme brát z jiných daní, ale je to zodpovědné? Mám obavu, že průběžny systém je neudržitelný a musí přijít reforma, která přinutí lidi více si spořit na svůj vlastní důchod. Ono je to více motivujíci, zodpovědnější a hlavně predikovatelnější. Ale u mnohých méně zodpovědných také méně akceptovanější 😇 O tom to celé je ..

0 1
možnosti
ZZ

Větším a intenzivním rozvojem duhového hnutí, budou tyto otázky do budoucna naprosto bezpředmětné. Na budoucí penze se proto bude muset vydělat jinak, než z pouhých odvodů z mezd.

0 1
možnosti
KK

K36a18r82e15l 27K80u63n19a

21. 7. 2023 13:02

Vláda, která ještě v prosinci předpokládala, že inflace bude nižší jak 5%, takže nebude muset důchody valorizovat (viz 0 ve státním rozpočtu) a byla v lednu šokována její výší, nám nyní dělá prognózy do roku 2050.

To můžu zrovna tak věřit Františku Kotletovi (román Lovci) o životě v Praze v roce 2050.

Pravda, i ten Kotleta ačkoliv to explicitně nezmiňuje, tak má za to, že na důchody nejspíš nebude, ovšem příčina bude zcela jiná a nezabráníme jí tím, že odrbeme současné důchodce.

4 2
možnosti
PK

Dobře, v rozpočtu se s valorizací nepočítalo a co jako? Peníze se prostě najít musí. Za mne možná lepší postup, než kdyby vláda peníze v rozpočtu měla, protože tím pádem by byl plánovaný shodek vyšší. Takhle je enormní snaha vlády ty výdaje nevíc najít a zachovat přitom naplánovaný schodek. Pod tlakem se rezervy hledají daleko důsledněji a efektivněji :-)

0 3
možnosti
TV

Autor je evidentně ignorant, když nechápe, co povede k propadu důchodů a pak plácá nesmysly.

2 8
možnosti
KS

Mě přijde nespravedlivé, že když měl někdo 25 tisíc výplatu, dostane důchod 17 tisíc. A kdo měl výplatu 60 tisíc, dostane důchod 23 tisíc. Čím vyšší byl plat tím větší propad v důchodu. Naopak kdo měl plat nízký, tak přechod do důchodu skoro nepocítí.

5 5
možnosti
TV

Tomu se říká socialismus.

3 0
možnosti
JSS

Kdy se snědlo pro příští? Copak zapomínáme? Byla to naše sametová... Otoč na obrdlíku...

Privatizováno a rozkradeno za hubičku bez záruk, zašantročeno nenávratně do ciziny včetně půdy, demoralizace a po Česka. Záchranné brzdy, ale většina běžných musí sanovat - politrukové si dělají co chtějí - důvěra v háji a v bahně se žije dál.....

1 5
možnosti
TV

Především to tu rozkradli a zašantročili nenávratně do ciziny tvoji komunisti.

4 1
možnosti

Moje nezletila dcera zuje na muj ukor, mam ji vyhodit na ulici?

1 1
možnosti
JV

J67a40n 67V16ě43r53n73ý

20. 7. 2023 23:16

Tak to ste si ale vybral sám.

1 0
možnosti