Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Ignorace faktu o existenci moravskeho naroda je popirani reality. Je take pravda, ze CR je stale silne nacionalisticky stat, ale z historie prece dobre vime, kde tyto veci konci.

1 0
možnosti
Foto

Tak si zkuste autore, jen tak pro zajímavost, udělat genetický rozbor vaší DNA (jsou různé firmy, nebudu dělat reklamu, ale je to běžné na internetu). Zjistíte, že vaše češství je pevné stejně jako mořská vlna.....(vím z vlastní zkušenosti)....

2 0
možnosti
Foto

A kde je Vaše češství, pane doktore?Či žeby voli jej vypili, či žeby až zaprodány též byli:-/

1 0
možnosti

J22i80r92i 53T76i47c76h89y

9. 8. 2018 17:33

Tak jste to rozviril. Skutecnost je takova, ze jsme ceskym statem, diky vizi Benese, ktery podle historickych zkusenosti vedel, ze uspesne spoluziti s Nemci v jednom state neni mozne. Ted jen musime doufat, ze se nam to nevetrou islamisti a nerozvrati nam nas stat jako to delaji ve Francii, Svedsku a jinde. Ten nesmysl "moravskeho naroda" neni treba vubec diskutovat.

1 2
možnosti

I88v28o 77B20o55u66š22e

9. 8. 2018 18:24

Jaké historické zkušenosti máte na mysli?

0 0
možnosti

Když si zamyslím nad tím, co to znamená, že jsem Čech - znamená to 1) že mluvím česky, 2) žiju v Čechách 3) vztahuje se to k české historii - z té je postavena naše česká identita. Mluvit česky nebo žt v ČR nestačí, abych někdo byl Čech, vědomí české historie a národní kontinuity je základ. Na rozdíl od židů-Izraelitů se česká identita neváže na náboženství, to je vedlejší.

4 0
možnosti

Ale bohužel takové to žádoucí kladné vlastenectví, hrdost na češství, je podle mne dost slabé. I proti Polákům, Slovákům, Maďarům.

1 0
možnosti

Česká republika je národní stát. Národní stát bývá pojmenován podle většinového národa z národů žijících na území tohoto státu. Národní stát není průchoďák a starousedlíci jsou základem fungování tohoto státu.

5 0
možnosti
Foto

Starosti pana profesora bych chtěl opravdu mít.....

1 4
možnosti

Abyste se opět nemýlil ...

3 0
možnosti
Foto

,,Česko je domovem českého národa". Inu je, neb zde jsou kořeny mnoha generací generací. A nikomu se nepodařilo je ,,přesídlit", či dokonce vyhladit, ač snahy, a nemalé, o to byly!Je to totiž o Vasti a o domovu. Ale i o těch, co pro ní nejen žili, ale i své životy nasazovali, ba pro ní i umírali![>-]

9 1
možnosti

Stejné vymýšlení blbostí jako ten se zrušením slova "dovolená" v mateřské/rodičovské dovolené. Jednou jsme smíšenina různých etnik a národností, tak nemůžeme dávat do ústavy věty, jako kdybychom byli homogenní národ. I vědci zjistili, že jsme genteticky 50% germáni a 50% slované.

Kdyby se chtěla v ústavě vymezit proti cizincům, co třeba ochránit křesťanské kořeny?

6 2
možnosti

Nejde o to co jsme "geneticky", ale jako co se cítíme. Jestli cítíme pospolitost s jinými lidmi na určitém území a tu pospolitost vytváří - místo narození, společný jazyk, historie, kultura, sdílené hodnoty...

Například jako Moravák cítím výše vyjmenou pospolitost s lidmi od Krkonoš po Šumavu, ale necítím ji s lidmi z Dolního Rakouska, přestože do Krkonoš mám 300 kilometrů a do Rakouska jen 6 kilometrů... Prostě "Rakušák" je někdo jiný než "Čech" a dá se to definovat a cítit.

8 0
možnosti

Asi máte pravdu, že by to zvedlo nekončící diskuse o ničem.

Ale na druhé straně bych byl osobně rád, kdyby někde bylo kodifikováno, že Česko je domovem českého národa. A to říkám s plným vědomím Moraváka, který se narodil a žije v té nejechotvnější části Moravy - Moravském Slovácku, Podluží. Ale jsem součástí "českého národa"

Protože tím by se vyjasnil i vztah takzvaných "sluníčkářů" k vlastní zemi. Dovedeno do absurdna - pokud by převládly názory podobné tomu Halíkovu, že: "tato země není naše", pak by bylo lepší této republice dát nějaký "neutrální", nepřivlastňující název.

Například: "Středoevropská republika", "Moravo-Labsko-Vltavská republika", "Republika No Name"... (hlavně ne "česká", když je to republika "všech" )

Já osobně jsem pro tu kodifikaci "Česko je domovem českého národa"

9 2
možnosti

Souhlas, po navrhované změně ale asi nebude v současnosti "poptávka". Vývoj lze těžko předvídat ale i při brzdění části migrace vývoj ke "Středoevropské republice" - trvalý pokles podílu tradiční české populace.

2 0
možnosti

Zasloužená karma R^:-)

2 0
možnosti
  • Počet článků 2656
  • Celková karma 31,79
  • Průměrná čtenost 2018x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články