Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Myslím, že to tak jednoduché není. Plete se do toho i termodynamika popisující tendenci systémů zachovávat určité stavy o minimální volné energii. Ty mohou být i pěkně uspořádané, třeba sněhové vločky. Ale co existovalo dříve: matematická rovnice, která popisuje tu vločku, nebo nejdříve vznikla vločka, a pokud měl nějaký matematik štěstí, že ji zachytil a zdokumentoval, potom vytvořil rovnici k jejímu popisu? Co když to funguje právě takhle? Vesmír jako celek je dost chaotický, ale některé jevy v něm probíhající mohou nabýt značné uspořádanosti či je lze popsat zjednodušeným matematickým modelem?

0 0
možnosti
PS

P77e85t16r 92S33k20á45c14e73l

10. 12. 2020 23:50

Respektuji názory ostatních, ale usmívám se nad naivitou náhledu na funkci Boha na Zemi a ve Vesmíru. Více na: http://reformace.cz/

0 0
možnosti
Foto

Je fajn, když mají lidé důvody k úsměvu. :-)

Zvlášť pokud je jich jinde více.

1 0
možnosti
MS

Když zemřel Albert Einstein, přišel do nebe a potkal Boha.

Povídá mu: "Pane Bože, celý život jsem se snažil pochopit a popsat vesmír a nikdy se mi to zcela nepodařilo. Mohl bys mi vysvětlit, jak vlastně funguje?"

"To je jednoduché," povídá Bůh a začne na tabuli psát křídou šílené a složité vzorce.

Einstein se na to dívá a povídá:

"Ale vždyť tam máš strašně moc chyb!"

"Jo, já vím..." odpoví s úsměvem Bůh.

0 0
možnosti
Foto

Tak tady už nejsem nic platný. Také si kladu otázky, ale nenacházím odpovědi. Nevím, jak by se hmota mohla naučit mluvit všemi jazyky světa, jak nebo čím by ožila do té míry, že by měla i smysl pro humor a byla geniální. A to se řekne tupá hmota. Nechci to vůbec zlehčovat, ale napadá mne, na jak dlouho bych asi musel nechat odstát třeba kýbl bublin, aby začal myslet? Miliardy let? Že bych byl proto takový trouba? Že nemám dost času? Možná. Fakt nevím. A nebo tahle matematika. Vyžaduje preciznost a důkazy? To nemohu potvrdit. Matematika se mě nikdy na nic neptala ani se mnou nemluvila a nic po mně nechtěla. Ani mi nikdy neřekla, že jestli něco navypočítám, pak to neexistuje. Nebo vypočítáš se, tudíž jsi. Třeba tihleti neandrtálci neuměli ani trojčlenku, a přesto po nich něco zbylo, tudíž byli. Asi už tehdy něco existovalo bez matematického dokazování. matematika může i mást. Pak třeba někdo řekne, že co nebylo spočítáno, neexistuje :-)

0 0
možnosti
Foto

Ale i neandertálec či jeho následník objevil princip páky nebo válce. O nakloněné rovině nemluvě. A stavěl-li si chýši, kupodivu vycházel buď z kruhu, nebo obdélníku či jiného mnohoúhelníku.

Protože matematika je obsažena v přírodě. Řadu různých vztahů jsme už dokázali popsat, na něco se ještě čeká.

A kdo nezvládl matematiku, musel si nalézt jiné vysvětlení. Nějakého pámbíčka.

1 0
možnosti
Foto

Ještě tak umět vysvětlit, kde se vzala ta matematická struktura, která určuje, jak se konkrétní vesmír vyvíjí

Vždyť neumíme spočítat ani číslo PI.

0 0
možnosti
LP

Teoreticky by mohla být nahodilá, proměnlivá v návaznosti na fyzikální stav, ve kterým se vesmír nachází a konečnou podobu může získat teprve tehdy, když se ten vesmír ve svým vývoji ustálí. Ale nejsem fyzik, tak je to třeba nesmysl.

1 0
možnosti
Foto

Odklon k idealismu je způsoben tím, že čím dál víc lidí není schopno matematiku zvládnout. Tudíž se vrhnou na všemožné "humanitní" obory, kde se dá všechno okecat. Matematika vyžaduje preciznost a důkazy!

1 0
možnosti
PS

P26e26t28r 78S13k92á90c88e78l

10. 12. 2020 19:56

Váš názor ale vyvrací A. Einstein, tedy jeho dílo, odkaz lidstvu.

0 0
možnosti
RS

Kdysi si lidé mysleli, že atom je už dál nedělitelný. Pak ho rozbili a zjistili, že se dělí na další částice. I ty rozbili a objevili kvarky. A nikdo se neodváží tvrdit, že i ty už nelze dále dělit.

Nejsme schopni měřit menší rozměry a tak nám nezbývá, než se vrátit k ideím.

Také jsou teorie, že hmota jsou pouze projevy energie.

A tady leccos naznačuje matematika. A matematika je pouze pokus jak popsat zákonitosti fungování energie a jejich hmotným projevům.

A jsme opět na začátku, co to jsou zákony? Nejsou to náhodou psané texty?

0 0
možnosti
Foto

Přírodní zákony obvykle nejsou texty psané náhodou, ale texty zapsané lidmi jako zobecnění nashromážděných pozorování či odhad jejich příčiny.

1 0
možnosti
Foto

R^ Představuji si středověké mudrce, jak by reagovali, kdyby někdo z daleké země přivezl první rádio, z něhož by zazněl neznámý jazyk tecnicky vyspělého národa. Možná by ta slova zkoušeli lapit do prostěradla a zvážit. Asi by přemýšleli o tom, co je nositelem toho zvuku. Možná by to nazvali řídkou hmotou, neb o ní nelze zakopnout, ani ji nalít do láhve.

1 0
možnosti
LP

Ale ještě pořád to může být tak, že matematika neexistuje sama o sobě, ale že je přímo spjatá s fyzikou, že je to součást fyziky, takové její druhé já. Myslím to tak, že pokud by neexistovala fyzika, neexistovala by ani matematika, nebo ne ? Asi bych pak mohl tvrdit i opačně, že bez existence matematiky by tedy neexistovala ani fyzika.

Tak jsem si myslel, že diskuzi rozvinu nějakým fundovaným příspěvkem a zatím my vyšel tenhle paskvil.:-/Rv

0 0
možnosti
JF

dobry R^dulezity je zacit ;-D viděl bych to tak nejak podobne jako nejakou symetrii ... jedno nemůže být bez druhého ... treba hmota bez prázdna tj. prostoru, tak něco nemuze byt bez ničeho což to nic je idea ... takový jing a jang ... rovnováha ... takže nejde asi říct ze Vesmír je jen hmota nebo jen myšlenka jen matematika ... nekde zkoumaj že Vesmír je jeden velkej hologram tj z 2D udělat 3D tak to je asi ta matematika ... ale ta se musela někde prvotne zhmotnit a pak holograficky nazrcadlit ...

0 0
možnosti
  • Počet článků 2677
  • Celková karma 29,88
  • Průměrná čtenost 2016x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články