Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JV

Když svého času navrhovali Piráti, aby se zrušily maturity a vydávalo se místo nich jen vysvědčení o absolvování střední školy, málem je za to mnozí blahořečili; bylo to v době předkoronavirové a důvodem snad bylo značné procento studentů, kteří maturitu nezvládli na první pokus.

Když v době koronavirové o možné úlevě maturantům uvažuje premiér Babiš, je zaztracován, neboť prý chce odepřít studentům radost z maturit a snížit jejich výsledné vzdělání.:-/

0 0
možnosti
MK

M37i65l73a50n 68K77e90s51l

10. 3. 2021 22:18

Maturit bude několik druhů.To bude na každém maturitním vysvědčení napsáno,kdo jakou maturitu skládal."Dobrovolníci",kteří pomáhali třeba v domovach seniorů nebo špitálech budou skládat jakousi okleštěnou maruritu.Budou snad mít také úlevy při přijímacích řízeních na vysokou.Premiérův návrh je dobrý.Myslím si,že by na těchto maturitních vysvědčeních nemusely být uvedeny ani známky z předmětů.Stačilo by uvést,že školu absolvoval. Z toho ,co se žák ve škole naučí, stejně použije jen malou část.Musí se hlavně naučit myslet a učit se.Vždyť i dálkoví studenti jsoumnohdy také v praxi úspěšní.

0 1
možnosti
PP

V Německu je u mat. bězné, že učitel předloží průměr známek za poslední 3 roky a z toho se vychází. Zabraňuje to likvidaci lidí s trémou, jak už jsem zažil. Studentům se má vyjít vstříc a pomoci. Jsem učitel z gymn. A Babišovi to schvaluji. Kolik je u nás inteligentů, kteří se bez zkoušek nemohou obejít, to je šok. Až se situace zklidní, mohou maturity najet v plné síle. Sám nevím, jak bych hodnotil chudáka, co něco neumí a byl nemocen a navíc nebyl skoro rok ve škole.

1 2
možnosti
JK

Ona ta maturita je i o tom, jak student dokáže trému zvládat. A průměr známek je zbytečný. Kdo na to nemá, neměl by být k maturitě připuštěn.

2 0
možnosti
JP

J25a36n 70P98a51v16l68í12k

10. 3. 2021 12:48

Od nekulturního člověka, jakým je z dopuštění části nesoudných voličů náš premiér, nelze očekávat víc, než hloupé a nesmyslné návrhy a pochopitelně podrazy různého druhu. Neměl by mluvit do ničeho, o tom nás už dostatečně přesvědčil a snad letos tento bláznivý, bohužel i nebezpečný tajtrlík spěje na politické smětiště.

3 0
možnosti
Foto

K63a24r20e82l 50C20a55c32h

10. 3. 2021 11:04

Nehledal bych v tom postranní politické úmysly. Fakt je ten, že výpadek školní výuky je tak velký, že znamená problém, co s tím, aby nebyla narušena kontinuita. Po válce byl obdobný problém, jak nahradit výpadek uzavření vysokých škol a udělaly se značné úlevy a pak se hovořilo o rychlostudentech (neplést si s rychlostudenty právnické fakulty v Plzni). Maturitu, jako takovou bych příliš nepřeceňoval. Pro studenty je to spíše záležitost kulturně společenská. Penzum vědomostí jim přece měly dát roky na střední škole, které průběžně jejich profesoři hodnotili. A to, zda jim to dalo něco pro život, ukáže až praxe. Vzpomínám na svého profesora chemické technologie, který mě při maturitě úmyslně přerušil a ohodnotil mě za 2. Byl jsem tehdy nakrknutý, protože jsem si vytáhl otázku, ve které jsem byl doma. Když jsem mu to večer ve vinárně vyčetl, řekl mi asi toto. Celý rok jsi se flákal a v pololetí jsem ti mohl dát napínáka. Tak si přece nemůžeš myslet, že ti při maturitě dovolím odpovídat na jednotku. A bylo to. Proto si myslím, že v tomto výjimečném roce by mohli studenti klidně dostat i tu tzv. úřednickou maturitu, vypočtenou z průměrných známek z celého studia.

2 1
možnosti
MS

No nevím, maturita, kromě ověření znalostí, má i jiné funkce. Je to první (pro ty kdož nestudují dál asi i poslední) zkouška, na kterou se připravují celý rok, či pololetí - pro studenta jde o velmi dlouhodobou práci. Zkouška samotná trvá dlouhou dobu a žák se musí vyrovnat i se stresem, který přináší (prezentace učiva před sborem učitelů, obhajoba maturitní práce i třeba správné společenské chování a dress code).

Podle mě jde o komplex všech těchto věcí, proč je maturita stále tak diskutovanou záležitostí, nejde jen o prostou prezentaci naučeného učiva. Myslím že by neměla být panem premiérem takto degradována.

6 0
možnosti

Maturita byla vždy také o tom, že své znalosti předvádíte před komisí, tj. učiteli z jiných škol, které neznáte a ti mohou studentům klást otázky jinak, než jak tomu byli zvyklí od svých pedagogů. Také je to určitá schopnost inprovizace, kdy v jeden den děláte zkoušky z více předmětů a v neposlední řadě i společenská údálost a toto vše dle mého názoru "úřední maturitou", resp. průměrem známek za dobu studia, nahradit nelze.

3 0
možnosti
AM

Když to jde v jiných zemích, proč to vadí u nás ? Že to navrhnul Babiš ? Vždyť maturita z matematiky se řeší už asi 10 let a to nikomu nevadí.

2 2
možnosti
Foto

8-okde berete tu jistotu, že to nikomu nevadí???

1 0
možnosti
Foto

Trochu mne překvapilo, že se nyní Babiš pokouší zasahovat do kompetence ministra školství a navrhuje různé varianty maturit - či spíše možnosti, jak maturitu obejít. Vysvětlení je snad jen jedno - blíží se volby. Důchodci se dají uplatit zvyšováním důchodů a dárečky 5.000 Kč pod stromeček. Zkusme tedy uplatit ty mladé tím, že jim odpustíme maturitu.

12 1
možnosti
Foto

Také v tom vidím práci PR komanda.

2 0
možnosti
  • Počet článků 2657
  • Celková karma 32,02
  • Průměrná čtenost 2017x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články