Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MM

Velmi mě mrzí, když se k "odborné" problematice lidé vyjadřují v diskusích jen na základě svých emocionálních reakcí po přečtení či vyslechnutí jiných "rádoby" odborníků, ale to se dá pochopit. Každý má právo na svůj názor a existuje svoboda slova. 

Mnohem horší je, když ti "rádoby" odborníci mají moc ovlivňovat dění ve společnosti, sedí v poslaneckých lavicích či na postech různých úřadů a institucí, a prostřednictvím nejrůznějších médií šíří nepodložené informace, polopravdy, často i lži (ať již vědomě či nevědomě, s cílem se prosadit, zviditelnit či s vidinou jiných výhod). Je jisté, že problémy i potřeby rodin a dětí jsou různorodé a potřebují individuální posouzení a řešení. Účelem je vytvořit takový systém, který to umožní, a jehož součástí je i pěstounská péče na přechodnou dobu. Je bez pochyb, že i různá ústavní zařízení mají svá opodstatnění, ale stejně tak je mnoha výzkumy (nejen českými) doloženo, že péče jedné blízké pečující osoby (nemusí to být biologická matka) má příznivý vliv na vývoj dítěte, a to zejména v prvních měsících života. 

Chápu počínání p. Toušové, která se snaží svými články "vyvážit" útoky p. Chalánkové PROTI pěstounské péči na přechodnou dobu (mimochodem stejné p. Chalánkové, která při hlasování o "novele" zvedla ruku PRO), neboť ta právě mediálně šíří nepodložené nepravdy a mnoho lidí je přijímá jako fakt. Zkuste si bez emocí sáhnout do svědomí - kolik výzkumů a odborné literatury jste četli z oblasti vývojové psychologie, psychické deprivace, dopadu pobytu v ústavních zařízeních na vývoj jedince, kolik dětských domovů jste navštívili, s kolika dětmi s "ústavní zkušeností" jste mluvili, víte, co tyto děti dělají a jak žijí po dovršení 18 let? Znáte nějaké dlouhodobé pěstouny a víte, jaké problémy si "přinesly" jejich děti z dětských domovů? Víte, co znamenají pojmy Syndrom ústavní závislosti či Hospitalismus a jaké mají důsledky? Znáte Domy na půli cesty a osudy jejich klientů? ....

ZKUSTE místo kritiky a napadání PŘEMÝŠLET !

0 0
možnosti
Foto

paní Toušová ano na prvním místě musí být zájem dítěte, ale nesmí se zapomínat ani na zájem rodičů a rodiny.

Faktem je to, že dokud nejsou rodiče zbaveni rodičovských práv nebo se jich sami nevzdají tak do toho mají právo mluvit. Tak jako pokud se o dítě starají rozhodují co bude jíst, jak se bude oblékat, kam budou chodit do školy...

faktem je, že pro péči na přechodnou dobu jsou stejně vhodné jako přechodná pěstounská péče například i klokánky, problémem nejsou ani ústavy pokud mají přiměřené personální obsazení.

Vy vidíte jednu variantu-pěstouny. Fakt ale je, že jich je u nás málo, je to drahé a značně rozdílná je i jejich kvalita-rozhodně nejsou jedinou dobrou variantou.

To co jste psala o lhůtách soudů, počtem dětí na jednu ošetřovatelku atd-to jsou vážné problémy, ale neřeší je pěstounská péče a už vůbec ne ta přechodná pěstounská péče-je potřeba zkrátit dobu přechodných řešení a docílit co nejrychleji stabilního řešení pro dítě.

Řešením musí být především rychlejší rozhodování soudů (alespoň předběžným opatřením), zkrácení lhůt, posílení klokánků,....

2 0
možnosti
JT

Proč posílením klokánků, tam přece také berou plat ? Rodiče samozřejmě mají právo do toho mluvit, já jen říkám, že nemají právo říct , at jsou v ůstavu, protože jim to vyhovuje,

0 0
možnosti
KT

Rodiče nejsou způsobilí vychovávat vlastní děti. Kde je záruka, že to pěstouni dovedou lépe, zejména když je to zaměstnání. Rodičovský, v přírodě spíš mateřský, pud má kdejaký živočich.

Proč by měla být sestřička či vychovatelka horší než pěstounka. V každém povolání se najdou lidé lepší a horší.

2 0
možnosti
JT

Sestřička není horší , jen není chobotnice - má jen dvě ruce.....

0 0
možnosti
Foto

J26a89n 65P47e88c10h68a

28. 1. 2015 14:50

Paní Toušová, nic není samozřejmě černobílé. Ale vaše časté články, jednostranně zaměřené k propagaci pěstounské péče a vychvalování jejích výhod, ukazují na to, že jste v této oblasti podjatá a zaujatá. Nepřekvapuje mě, že jako pěstounka na přechodnou dobu, tedy profesionální pěstounka, budete tento princip obhajovat. Ale jelikož opravdu nic není jen černobílé, nechte laskavě ostatním právo na svůj názor, na to vyjádřit svůj strach z toho, že tento systém by se také lehce mohl zkomercionalizovat a zneužívat. Nepřesvědčujte pořád všechny, že existuje jen jedna pravda, a to je ta vaše. Děkuji.

3 0
možnosti
JT

Pane Pecha, jsem ráda, že už uznáváte, že nic není černobílé. Mé jednostranné články, píši proto, že jsem v rámci své profese ( ne té pěstounské ) zjistila, že lidé nevědí co je PPPD . Nevím proč bych se nemohla k této problematice vyjadřovat, když do ní vidím? Laskavě nechávám ostatním právo na jejich názor, i diskutuji a odpovídám. Jen se mi nelíbí ta většinová propaganda , že pěstouni jsou zlo.

Zajímalo by mě, co nebo kdo stojí za akcí p. Chalánkové, když tak jde proti PPPD ?

Že by ústavní mašinérie ?

0 0
možnosti
Foto

M80i77l98a82n 51K55a92s29l

28. 1. 2015 12:27

Dítě mé kamarádky by nebylo sexuálně zneužívané. A pokud přece jen ano, souhlasil bych s odebráním, milá autorko.

2 0
možnosti
  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1508x
Jsem manželka, mamka, dcera, pěstounka PPPD ( masérka, kosmetička, chůva )

Seznam rubrik