Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vysocí politici, dávejte si pozor, na čí stranu se stavíte

Odposlechy lobbisty  Romana Janouška, potažmo bývalého pražského primátora Pavla Béma, potažmo zprávy o instalování Janouškova koně Pavla Horáka na post ředitele VZP dávají náboj médiím, ale zároveň podminovaly důvěru občanů ve vládu, ale i důvěru vzájemnou mezi politiky.

 

Občané současné vládě nevěří, tedy přesněji nevěří z 85%, těch 15% zřejmě má důvod věřit. Dosud na příklad věřili i duo Bém a Janoušek, že nikdo neví o jejich úspěších kolem zajištění VZP svým koněm.  Občané nejen, že nevěří současné vládě, ale fakticky v politiku politických stran, které byly u moci, a hlavně v tu politickou stranu, která vynesla Pavla Béma do pozice. To je ODS.

Co se týká hospodaření VZP, tak občané nevěří ani tomu, že VZP musela prohospodařit peníze vybrané na pojištěních způsobem, jakým to učinila až do dne, kdy vyhlásila, že hospodařila i takříkajíc do dna, respektive, že dva dny ještě s rozpočtem vyjde, ale pak bude stav konta na nule.

Následné odprodeje nemovitostí také budí domněnky, že nemovitosti skončí odkoupeny jednak pod cenou, jednak za peníze vytunelované z VZP u těch, co dosadili do managementu VZP své koně, a něco i u koní samotných.

Do kauzy VZP samozřejmě nebude zapojen jen Bém a Janoušek, proto provalením prvních dvou tří odposlechů telefonátů mezi Bémem a Janouškem se spouští lavina, která smete zřejmě pár koňských stád a otřese českou politickou scénou.

Samozřejmě je snaha zadržet takovou lavinu, proto politici velmi silně spekulují, na čí stranu se postaví, respektive kdy pro ně bude výhodné přejít na druhou stranu barikády, převléct kabát a nastrčit transparent s novým heslem.

Ale o tom je politika. Zatímco pěšáci se řežou mezi sebou a zabíjejí, politik číhá na příležitost postavit se do čela rozvášněného davu a s heslem správného znění vyzvat občany ke zvonění klíči nebo věšení poražených na pouliční lampy – to je dáno náturou občanů a pevností pouličních lamp.

Na příklad politik TOP09 Leoš Heger, který ještě nedávno vedení VZP hájil, se nyní staví na opačnou stranu a vedení VZP lehce kritizuje, avšak žádná opatření neprovádí. Média uvedla, že ministr Heger se do vedení VZP veřejně opřel. Veřejně opřený ministr si může lehce přešlápnout z nohy na nohu a zase nebýt opřen. Za takové opření nic nedá.

Věci veřejné se na příštím jednání správní rady VZP pokusí o odvolání ředitele Horáka. Tak o tom už se mluví od vyplavání kauzy IZIP, kdy bylo jasno, že ředitel Horák je o kauze, vyvádění peněz, nemožnosti z nevýhodné smlouvy vycouvat a vůbec o nevýhodném postavení VZP jakožto obchodního partnera k IZIP, obeznámen. Přesto mu ministr Heger poskytl čas a pole působnosti, aby špatnou pozici VZP a dobrý tok peněz z VZP na soukromá konta lidí, spojených s kauzou IZIP, upevnil.

Pomalu si můžeme tipovat, kteří další na ta dobře utajená či v daňovém ráji ukrytá konta dosáhnou. Snad by někdo nechtěl odříznout lobbistu Romana Janouška, případně bývalého primátora města Prahy, když se tak převelice vynasnažili. Doufejme, že oba dobře vycházejí s oběma europoslanci, jejichž vazby na IZIP už jsou odhaleni.

Problém s IZIP je zatím nevyřešen, problém VZP je zajisté většího rozsahu a je pojištěn Janoškovými koni ředitelem VZP Pavlem Horákem a šéfem správní rady Markem Šnajdrem, také z ODS. Situace je o to napjatější a možná i beznadějnější, že stále platí věta paní Kočí, kterou jsme kdysi ve svém článku nazvala Prvním postulátem Kočí: „To nevadí, e oni mají policii, protože my máme justici.“

Na slova paní Kočí zatím vždy došlo, a tak sice musíme spoléhat jen na vyšetřování a kombinování kriminalistů, specializujících se na hospodářskou kriminalitu takového významu a rozsahu, ale nakonec vše může zamést pod koberec nějaký Vrchní Zametač v justici. Nebo že by už ne?

Kardinální otázka zní, kdy důkazy budou za neprůstřelné, že s nimi nehne ani neochota soudů je uznat, a bude nutno uznat, že korupce mezi vysokými českými politiky skutečně existuje, že tedy žebříčky, na které opakovaně trpělivě upozorňuje pan David Ondráčka z Transparency international, vycházejí ze skutečností, o kterých se za hranicemi ČR s jistotou ví.

Další otázkou pro mnohého vysokého politika v ČR je, kdy dojde i na něj a s jakými následky. Proto dnes někteří uvažují, na čí stranu a kdy se postaví, zatímco jiní se účelově rozvádějí a majetkově vyrovnávají třeba i tak, aby ulili svůj majetek z dohledu a dosahu justice, kdyby náhodou, nebo někteří odklánějí majetek na jiné příbuzné, maminky a tak dále podle genealogického stromu.

Tento úprk majetku do daňových rájů může napovědět, proč vysocí čeští politici souhlasí s omezením sociálních dávek a důchodů, dokonce i se zvýšením daní pro drobné živnostníky, ale nesouhlasí s tím, že by se nějakým způsobem ve výběru daní pro státní pokladnu sáhlo na ty velkopodnikatele, kteří daní v daňových rájích. Je to další důkaz tvrzení, že v ČR vládnou mafie ekonomicko-politicky propletené spolehlivými vazbami, které udržuje systém směnek, dlužních úpisů, kompromitujících informací a nakonec i nevysvětlitelných náhlých a všechny překvapujících sebevražd.

I kvůli té poslední větě musí každý politik v ČR být na pozoru a velmi dobře vážit, na čí stranu se postaví – jak na začátku své politické kariéry, tak na jejím konci. Pravda, na začátku kariéry špatným postavením případně utne svoji kariéru v bídném začátku, ale na konci své poltické kariéry si špatným postavení může přivodit bídný konec.

Útěchou však může být, že české právo neuznává trest smrti, a to ani za vlastizradu, kdežto mafie se s nikým nepářou, totiž … pářou.

Autor: Jana Šimonová | pátek 23.3.2012 11:13 | karma článku: 38,14 | přečteno: 1815x
  • Další články autora

Jana Šimonová

Jak sociální systém císaře pána zachránil moji babičku

Středoevropský sociální systém fungoval před 101 úplně jinak, než bychom si tipli. Přečtěte si příběh z roku 1914 o lidskosti, obětavosti a neokázalém a vřelém darování téměř ztraceného života vídeňskými lékaři moravské holčičce.

21.12.2015 v 1:05 | Karma: 24,96 | Přečteno: 353x | Diskuse| Společnost

Jana Šimonová

Padni, komu padni, na český způsob, aneb Kdo vládne, tomu nepadne

Jak jinak si lze přeložit fakt, že zatímco vydání ke stíhání opozičního politika a jeho spoluaktérů nezadrhlo déle než necelou hodinku uvažování paní Němcové, vydání ke stíhání paní političky za TOP09 Vlasty Parkanové drhne?

15.6.2012 v 11:41 | Karma: 25,29 | Přečteno: 4103x | Diskuse| Politika

Jana Šimonová

Co je a co není nelegální práce

Práce na černo, jinak také nelegální práce je stíhána, nově je stíhána tvrději a postihována vyšší pokutou. Proto se ale nemusíte bát požádat o pomoc na své firmě, či ve svém obchodě příbuzné. To nelegální práce není. Přesně řečeno – jedná se o výpomoc v rámci rodiny.

29.5.2012 v 21:26 | Karma: 24,17 | Přečteno: 1118x | Diskuse| Politika

Jana Šimonová

Na co české soudy, když stačí paní s kosou? Aneb Sláva průtahům!

Trestnímu stíhání kvůli miliardovým ztrátovým obchodům čelí již více než 12 let někdejší členové představenstva Komerční banky. S postupem času jejich řady ředí Zubatá, ta paní s kosou, kterou nelze podplatit, zkorumpovat, opít, ukecat, ani utopit v Orlické přehradě, nebo zavěsit někde v lese na strom nebo na trám v opuštěné stodole za účelem pozdějšího nalezení náhodným houbařem a prohlášením za sebevraha. Ta paní s kosou se běžně zdá být pomalá, leče někdy pracuje rychleji než české soudy.

28.5.2012 v 12:32 | Karma: 25,10 | Přečteno: 771x | Diskuse| Politika

Jana Šimonová

Je paní Šimůnková člověk na svém místě, rozuměj profesním?

Tato otázka mi přišla na mysl po přečtení myšlenak a slov paní Šimůnkové, uvedených v jejím tiskovém prohlášení k Břeclavské kauze.

26.5.2012 v 20:14 | Karma: 38,40 | Přečteno: 2256x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Požár vyhnal z domu v Mostě dvě desítky lidí, někteří museli po žebříku

4. května 2024  16:35

Nejméně 20 lidí muselo odpoledne opustit čtyřpodlažní dům na třídě Budovatelů v Mostě kvůli požáru...

Po Kallasové přišla řada na Zelenského, Rusko na něj vydalo zatykač

4. května 2024  16:30

Ruské úřady zahájily trestní řízení proti ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému a...

Inzerát na nového ministra pro vědu a výzkum si utahuje z tápající TOP 09

4. května 2024  16:15

Z potíží vládní TOP 09 při výměně ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové si...

Brazílii po silných deštích zalilo bahno, obětí záplav je už přes 50

4. května 2024  16:12

Počet obětí záplav způsobených silnými dešti na jihu Brazílie se zvýšil na 56. Dalších 67 lidí se...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 533
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3037x
Autorka vystudovala obory kybernetika v dopravě a spojích, automatizované systémy řízení a doplňkové pedagogické studium pro výuku odborných předmětů. V praxi se věnovala práci nejen jako lektor a pedagog na SŠ i VŠ, ale hlavně jako informatik ve středním managementu velkých i malých firem, v projekci systémů pro controlling, plánování a kalkulace.