Vládní návrh zákona o ochraně ovzduší versus politici ČSSD

Vládní návrh zákona o ochraně ovzduší, na základě kterého by mělo dojít ke zrušení poplatků za znečišťování ovzduší, jednoznačně přinese horší kvalitu ovzduší. O tom jsou přesvědčeni zejména ti, kdo již dnes škodlivým ovzduším trpí.

 

Poplatky za znečišťování ovzduší mohou působit jednak jako kompenzace působení znečišťovatelů v rámci jednotlivých regionů, jednak mohou snižovat či odstraňovat dopady činnosti znečišťovatelů tak, že díky jim bude možno realizovat a uhradit opatření na ochranu životního prostředí.

První náměstek hejtmana pro dopravu a životní prostředí Miroslav Novák (ČSSD) a primátor města Ostravy Petr Kajnar (ČSSD) nejen brání existenci poplatků za znečišťování ovzduší, ale zároveň propagují myšlenku, aby tyto poplatky zůstaly v regionu, v němž byly vybrány.

Podle návrhu zákona o ochraně ovzduší by podniky přestaly platit za vypouštění oxidu siřičitého, oxidů dusíku a těkavých organických látek koncem roku 2015 a za tuhé znečišťující látky koncem roku 2021.

Za Moravskoslezský kraj, sužovaný v posledních letech zdraví škodlivými, dokonce i rakovinotvornými emisemi, mluví politici z řad ČSSD. Kdo mluví za zbytek jedné třetiny republiky, sužované podobně smogem a emisemi? V boji za zdravé životní prostředí a za to, abychom republiku dalším generacím předali obyvatelnou a průchozí i bez roušek a plynových masek, by ale snad měli bojovat politici všech stranických příslušností.

Pak je tedy otázkou, které málo chytré hlavy předkládají a prosazují zákony na devastaci životního prostředí. Nota bene v době, kdy celý civilizovaný svět zkvalitňuje péči o životní prostředí a jakékoliv delikty v podobě škodlivých emisí tvrdě stíhá a trestá.

Snad se v ČR nebudeme spoléhat jen na ČSSD, aby zvrátila v Senátu hlasování o přijetí vládního zákona o ochraně ovzduší, na základě kterého by mělo dojít ke zrušení poplatků za znečišťování ovzduší? Nicméně, dodejme, že budeme-li, pak ČSSD budou příslušet politické body za smetení tohoto zákona proti zdraví národa, ale i proti zdravému úsudku, zcela právem, přirozeně, bude-li zákon smeten tam, kam patří.

Foto perex převzato ze serveru Mediafax.cz

Autor: Jana Šimonová | pátek 24.2.2012 14:56 | karma článku: 13,13 | přečteno: 473x