V parlamentu sedící, spící, vzbuďte se, soustřeďte se

Poté, co se ozvaly hlasy z parlamentu, že všichni tam sedící, spící se cítí být podvedeni panem Kalouskem, protože jim vymyslel zdanění benefitů, čímž spolu se snížením mezd je připravil některé i o částku 300 000 Kč, zdá se, že toho zesměšnění ekonomičtí myslitelé v parlamentu nemají ještě dost a dovolili se nahlas ozvat s tím, že nepočítali s odvody na zdravotní a sociální pojištění z částky, kterou nově postihlo daňové přiznání.

 

Musím se ptát, jestli tihle nadlidi vědí, jak zbytek národa odvádí daně a kolik z jejich výdělku jde na sociální a zdravotní pojištění, ba co víc, jestli vědí, že i zaměstnavatel odvádí za zaměstnance „svůj“ díl na tyto položky.

Na jedné straně nám je předhazováno, jací ekonomičtí a právničtí lumeni zasedají v lavicích parlamentu, a na druhé straně se chovají jako finančně negramotní absolventi střední školy zaměřené na pěstování křovin a pasení krav.

Kdyby ode mne chtěli radu, jak to navléct, aby nemuseli tolik platit na odvodech, aby jim nepochybělo těch nově deklarovaných 30 mil., které jim pan Kalousek nechce dát, přispěchala bych s nápadem, aby razantně snížili daně, čímž by na ty odvody zdravotního a sociálního pojištění jednoduše doložili to, co by ušetřili na daních.

Zdravotní a sociální pojištění bych ponechala, to se potřebuje, pouze by se s vybranými částkami mělo začít konečně hospodařit hospodárně, nikoli rozhazovat rozhazovačně. Snad jim nikdo nevyzradí tajemství, odkud se berou peníze na jejich mzdy a odměny. To by nám ty daně nejen nesnížili, ale ještě zvýšili, aby si namamonili tolik, že po zdanění a odvodech budou mít tolik, kolik vloni bez těchto pro ně překvapivých úpravách vydělané částky.

Začínám si myslet, že mechanismus přesouvání peněz mezi subjekty bez zdanění a odvádění sociálního a zdravotního pojištění berou čeští poslanci jako normu pro ně platnou vždy, tedy vysloveně bez ostychu a veřejně, zatímco jimi řízené stádo nechť spořádaně odvádí a daní.

Každopádně úžas nad tím, co si odhlasovali všichni sedící, spící v parlamentu, více než výmluvně vypovídá o tom, jak zodpovědně tlačítka hlasovacího zařízení mačkají, nota bene jak intenzivně se mimo parlament za ty vysoké honoráře připravují na jednání a jak zodpovědně a soustředěně studují materiály k projednání a k odhlasování.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jana Šimonová | čtvrtek 17.2.2011 11:38 | karma článku: 33,86 | přečteno: 3893x