Strašná zpráva o zmenšujících se mozcích

Na serveru novinky.cz jsem se dočetla hroznou, strašnou, děsivou, ohromující a ochromující zprávu. Po prvé v historii se prý zmenšil lidský mozek.

 

Muži se nemají co ušklíbat, zmenšil se i ten jejich. Mužský i ženský mozek se prý zmenšil co do objemu o 10%, což prý představuje objem tenisového míčku.. Možná lidský mozek sleduje trend miniaturizace. Procesory jsou také menší, ale zato daleko výkonnější. Všechno se zmenšuje a zkracuje. Akorát televizní obrazovky jsou čím dále tím větší, ale … Právě to ale.

 

Jde o to, co na těch velkých obrazovkách je k vidění. Co na těch procesorech běží za úkoly a čím se lidské mozky zabývají. To by byl, panečku, výzkum, kdyby seriozně vyzkoumal, o čem ty menší mozky usilovněji přemýšlejí.

 

Třeba se zmenšily mozky proto, že si člověk nemusí lámat hlavu s orientací světových stran podle mechu a mravenišť, nemusí si pamatovat naleziště bobulí, hnízdiště jedlých ptáků, ani pasti nastražené na mamuty, dokonce ani telefonní čísla, jízdní řády, ani kdy v kterém obchodě dostanou to nebo ono. Mnoho lidí si nemusí lámat hlavu, jak se ráno dostanou do práce, adekvátně odpoledne jak zase z práce. Vlastně těch 10% nadbytečných myšlenek a reflexů vůbec nemusí chybět. Eventuálně se takový drobný nedostatek dá pomocí týmu poradců a mluvčích zamaskovat. O tom vědí svoje vysocí politici. Poučme se od nich.

 

Někteří zlomyslníci tvrdí, že velké hlavy byly zapotřebí k přežití zimy. To ale asi říkají příznivci globálního oteplování, jinak nevím. Mně se nejvíce líbí názor, že s menším mozkem přichází éra efektivnějšího přemýšlení. Ale tohle oboje se nakonec nemusí vylučovat. Vezměme si jako příklad plavání otužilců v ledové vodě. Velké hlavy neefektivního myšlení. To je jasné. Rozumný člověk tam nepoleze a malá hlava nepomůže v přežití takového nápadu. To sedí.

 

Že nám ale ta evoluce dává zabrat. Jsme větší, tlustější (až na stále hubenější modelky, které se marně snaží udržovat průměr), s většími šlapkami (na nohách) a máme menší hlavy s menšími mozky. Co budeme dělat? Asi si koupíme další počítač, Ipod, Ifon a GPS navigaci, ať se neztratíme. Jo – a větší televizi, kdyby náhodou.

 

Sakra … a nezmenšují se nám mozky z televize a médií všeobecně?

 

Autor: Jana Šimonová | pondělí 3.1.2011 13:29 | karma článku: 22,70 | přečteno: 870x