Průzkum veřejného mínění v ČR je nástrojem politiky. No a co …

Mladí lidi prý souhlasí s pozdějším odchodem do penze. To asi svých prarodičů předpokládám, protože poté, co neudělali státní maturitu a v příštích letech si na ní budou lámat zuby ještě dokonaleji, tak samozřejmě mají jiné preference.

 

Jen ať rodiče a prarodiče makají a živí je, protože oni sami bez maturity sotva najdou slušné uplatnění na trhu práce. Nebo že by uvažovali o svém snažení se na trhu práce do sedmdesátky, když ze školy mnozí dorazili do evidence na nejbližším úřadu práce?

Na adresu těchto do práce žhavých mladých lidí bych ráda připodotkla, že kvůli takové prkotině, jako jsou maturity státní nebo nestátní, nemuseli dělat až takový rozruch, když odchod do důchodu v sedmdesáti letech je v jejich nesmírné velkorysosti nikterak nerozhází.

Co se týká jejich odporu ke státním maturitám, připomínám, že na příklad padesátníci kvitují s povděkem státní maturity, protože to, co se skládalo na mnohých učilištích pod pojmem maturita, to opravdu svému jménu čest nečinilo. Tímto procesem vyprodukovaní maturanti taktéž nečinili čest svým pedagogům.

Ostatně ani mnozí pedagogové, sami neschopní chytit se práce a svými vědomostmi se na trhu práce uplatnit v praxi, také nečinili čest školám. Ostatně ani dotčené školy, poskytující rodinné zázemí a azyl některým vybraným pedagogům, nečinily čest českému školství. Státní maturity je především velký business pro vybranou firmu, ale možná je to i naděje pro navrácení cti pedagogům, školám, maturitám i maturantům.

Pravdou je, že nadpadesátníci a důchodci si po zhlédnutí videa s Mádlem a Issovou o přemlouvání babek a dědků, nedělají velké iluze o generaci těch, co dospívají do věku maturantů. Proč jim ale rozdávat maturitu za účast, že jo? A na co by jim byla maturita, když dokáží prodat vlastní hloupost?

Na adresu agentur, které takto šikovně organizují průzkum veřejného mínění, bych uštěpačně položila dotaz, zda by nebylo blíže k věci pro příště dělat ankety u té skupiny obyvatel, kterých se problematika týká?

Na příklad na státní maturity bych se klidně zeptala i maturantů, co maturovali před 40 lety, ale na pracovní elán, schopnosti a možnosti po padesátce, šedesátce, či sedmdesátce bych se neptala dvacetiletých, ani třicetiletých, ani čtyřicetiletých. Výjimkou by mohli být takto mladí lékaři, a sociologové, tam by se dalo opřít o jejich profesní znalosti. Jenže jejich názor by zřejmě nebyl dostatečně tendenční, zvláště pak, měl-li by být dostatečně profesní.

Bohužel v ČR už asi nefungují zodpovědně a s profesní ctí ani agentury pro výzkum veřejného mínění. Namísto výzkumu totiž svými evidentně zmanipulovanými či zkreslenými výsledky spíše veřejným míněním manipulují, jako by, až se to stydím napsat, pracovaly na zakázku, která zadává nejen oblast výzkumu, ale rovnou i výsledek. V každém případě ale plní svoji hlavní náplň a poslání – jsou nástrojem politiky. To je to …

 

Autor: Jana Šimonová | pondělí 27.6.2011 12:35 | karma článku: 20,94 | přečteno: 1169x