Pan Nečas chce být vtipný, … když už nevypadá příliš chytře

Pan Nečas to podle mne s těmi pindíky přehnal. Ale je to nejdůležitější muž ODS, premiér Vlády ČR, a tak by jeho slova neměla zapadnout. Už proto ne, že reprezentuje českou politickou scénu.

 

Neumím si představit, jak ve škole studenti pozvou pana ředitele, aby rozsekl, zda fyzikář nebo matykář dávají moc domácích úkolů. Pan ředitel by přišel do třídy, nechal si předložit sešity s úkoly, zvážil vážnost situace a ke studentům by pravil: „Matykář a fyzikář jsou jako malí kluci, nic si z nich nedělejte, oni si jen tak jakoby poměřují pindíky.“

Jak by to vyznělo, vypadalo, působilo na publikum? Vtipně, uboze, úplně potřeštěně, jako výzva k volání psychiatra? Tak po takové větě by se student snad probudil z veselého snu. Bohužel pan Nečas i se svojí hloupou poznámkou se nám nezdá, takže se z něj neprobudíme. Vypadá to nikoli na kocovinu po podivném snu, ale na permanentní kocovinu z průběžně plynule probíhajících vylomenin politiků současné české vlády.

Mimochodem, když se vracím do studentských a žákovských let a když už tady jsou ty soutěže o nejdelší pindíky, vzpomínám si, že moji spolužáci na základce se takhle po hodině tělocviku ve sprše bavili a dokonce to na sebe dobrovolně napráskali holkám, pravda i s pořadím.

Umím si barvitě představit, jak za průlezkami v mateřské školičce malí kluci Bárta a Kalousek poměřují pindíky. Tip na vítěze nemám, ale mám živou představu o tom, kdo je pozoruje a běží k paní učitelce bonzovat. Kdo by řekl, že za pár let se všichni sejdou v jedné vládě, každý v jiné politické straně, aby si moc nekonkurovali, a ten „nejvtipnější“ z nich bude zase „nejvtipnější“.

Jestliže pokusy o koaliční vyjednávání pan premiér nazývá poměřováním pindíků, pak je mi jasné, proč v české politice nemají místo ženy – nemají co poměřovat. Kromě toho vidím, že vlastně v koaličním vyjednávání o nic důležitého nejde, respektive to důležité, na příklad funkčnost, užitečnost a všeobecná prospěšnost, se abstrahuje, alespoň z pozice pana premiéra.

Dík panu Nečasovi, že nám odhalil jádro pudla koaličních sporů. Tedy … pokud on sám to všechno správně pochopil.

Foto perex: pan Nečas gestikulující při projevu - jako by mnul v prstech suché z nosu, madiafax.cz

Autor: Jana Šimonová | sobota 12.11.2011 21:02 | karma článku: 27,39 | přečteno: 2155x