Oceňuji význam serveru Romea.cz

Oceňuji význam serveru Romea.cz a myslím to upřímně. Tento server totiž zveřejnil interview s otcem Romů, kteří se zúčastnili přestřelky u Tanvaldu. Mám na paměti i srdceryvné vyprávění pan Tatára z televize, kdy lkal nad tím, že syn se mu doplazil domů těžce zraněn, což později bylo interpretováno jím samotným tak, že přiběhl domů a o těžkém zranění tvrdil, že to nic není, že si to způsobil petardou.

 

Podle otce prý synové šli ve dvě v noci popřát babičce, ale nijak se nepozastavil nad tím, že se syn od babičky vrátil se zraněním údajně od petardy. Tedy popřát babičce ve dvě v noci s petardou, to by mě nenapadlo. Ráda se díky serveru Romea.cz seznámím s romskými zvyky a mimochodem oceňuji i babičku, která je na přání s petardou zřejmě zvyklá.

Pan Tatár má jasno. Střelec odstřelil jeho syny jen proto, že v nich viděl Romy, čili šlo o rasistický čin. Spadl mi kámen ze srdce, že střelec takto po Romech nestřílel, kdykoliv je potkal. Nebydleli totiž od sebe příliš daleko, a kromě toho pan Tatár přispěl poznatkem, že střelce dříve Romové napadli. A rozbili mu hlavu.

Kdy mi někdo rozbije hlavu, je mi jedno, jestli to je Rom, což asi bylo jedno i střelci. Pan Tatár sice zdůvodňuje rasistické pohnutky střelce, ale zároveň říká, že to byli oni Romové, co mu rozbili hlavu, tak chápe, že proto střílel. Ráda se seznámím s myšlenkovými pochody romského etnika, tohle je opravdu zajímavá konstrukce, a proto děkuji serveru Romea.cz, že interview s tak zajímavými kreacemi zveřejnil.

Pan Tatár podle svých slov sice dříve neslyšel o tom, že by střelec měl konflikty s Romy, ale tenhle konflikt podle něj jasně dokládá rasový podtext. Nezapomněl emotivně dodat, že dvě děti přišly o tátu.

Tady bych přivítala, kdyby server Romea.cz dal nahlédnout neromské nadšenkyni do péče romského otce o své děti. Potkávám hordy Romů, většinou postávají nebo posedávají v parku, nebo dva či tři nasadí kapuce a jdou jako jeden muž někam se spikleneckým výrazem ve tváři. Ještě jsem neviděla romského muže vézt kočárek, vést dítě do školky, ani že by čekal na dítě před školou, nebo že by s dítětem zkoušel nové boty v obchodě, ani v cukrárně jsem nepotkala Roma, jak cpe svého potomka zmrzlinou.

Pořád jen vidím, jak krade celá romská rodina, nebo jak celá romská rodina mlátí neromskou rodinu. Tak pro vyvážení informace bych prosila, aby na serveru Romea.cz zveřejnili fotky s námětem péče o malé dítě. Nejde ani tak o to, abych to viděla já, ale aby to viděly ty hory Romů, co se poflakují po parcích a temných uličkách od ničeho k ničemu, třeba i s tripem v kapse.

Tihle dva synové totiž byli panem Tatárem vychovaní tak, že oba si odpykávali trest v podmínce. Možná výchova se podepsala na tom, jak se chovají a žijí, respektive ten, co skonal, jak se choval a žil. Média by neměla Romům namlouvat, že jsou neviditelní, jako to nedávno prý skvěle prezentoval nějaký klip. Tento případ, kdy Romové spustili alarm ve skladu onoho střelce, jasně dokazuje, že jsou viditelní.

Přivítala bych, kdyby server Romea.cz naváděl Romy k tomu, aby naopak chtěli být viditelní, a to tak, aby se nemuseli stydět, ani skrývat kvůli tomu, co provádějí. První odvážlivci, kteří se dokážou prezentovat tak, aby pro ně být viděn bylo ctí, budou vzorem pro další, kteří budou chtít žít a být vidět jako oni.

Nedělám si iluze, že by snad ti, co raději nejsou vidět při své činnosti, přestali být vzorem pro ty sobě podobné. Jde mi jen o to zvrátit poměr těch neviditelných k těm viditelným. To přece každý uzná, že reklama na to, jak Romové skvěle žijí a pracují, ale není je vidět, je pouhý výsměch naivkům, co by tomu uvěřili.

Reklama na Romea.cz o tom, jak Romové pečují o své děti a pracují, a je to vidět. To by bylo něco jiného a zároveň by to bylo návodem pro ty, co jsou v podmínce. Podle zmíněné události to vypadá téměř jako vhodný návod na přežití.

Obrázek v perexu: zdoj Eurozpravy.cz

Autor: Jana Šimonová | neděle 8.1.2012 14:09 | karma článku: 43,14 | přečteno: 3391x