Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O „Sulíkově testu“ formálnosti vlád států Evropské unie

Z událostí v Evropě by člověk odhadoval, že všichni občané mají jediný sen, a to pumpovat stále více peněz do řeckého dluhu, tak, aby Řecko splácelo dluh, možná jen úrok, leč jistinu nikoli, Německu a nakupovalo nepotřebný zbrojní arsenál z Francie a zároveň díky odporu k omezení vlastních občanů a nenasytného státního aparátu svůj dluh nadále přiživuje a vykrmuje do obřích rozměrů.

 

Jen pan Sulík, premiér strany SaS, působící ve vysoké politice na Slovensku, se cukl, odmítl podpořit návrh slovenské účasti na tzv. eurovalu a v konečném důsledku způsobil pád slovenské vlády. A to vše jen proto, že si dovolil opřít se proti diktátu EU k řešení řeckého dluhu financemi členských států EU. Které země fakticky EU vládnou a které také přes Řecko tímto způsobem přelévají peníze členských států do svých státních pokladen, případně na účty soukromých firem, se státní mocí spojených přinejmenším státními zakázkami, to je nad slunce jasné.

V kontextu s důvodem pádu slovenské vlády a s opakovaným hlasováním, které přineslo souhlas s účastí Slovenska na podpoře eurovalu, je žádoucí hledat odpovědi na otázku, proč politická elita ve vedení členských zemí poslouchá a plní příkazy eurounijního diktátu. Fakticky tato elita v křeslech vládní moci přece škodí svým zemím a občanům tím, že dovoluje z jejich majetku ukusovat nikoli nevýznamný díl.

Nepovšimnuto by ale nemělo zůstat ani to, kam nakonec tyto peníze transferované do Řecka poputují dále. Zmínila jsem se – na placení dluhu Německu a na koupi pro Řecko fakticky nepotřebného zbrojního arsenálu, zamluveného u francouzských firem.

Na otázku, komu tohle udržování Řecka v dluhové pasti slouží, tedy směle můžeme odpovědět, že Německu a Francii, respektive ekonomikám a bankám těchto států. Co se stane s Řeckem, to je zdánlivě vedlejší, ale mělo by být podstatné. Vtíravá myšlenka říká, že Řecko zkrachuje tak či tak, ale nejprve musejí zchudnout další státy EU.

Je to tedy snad jen pan Sulík, který vidí budoucnost Slovenska prizmatem neodvratitelného krachu Řecka? Zajisté nikoli. Ale on jediný dokázal nahlas projevit svůj nesouhlas, a tím vyvolat takový rozruch. Bohužel výsledkem nebylo odmítnutí nesmyslného ochuzování Slovenska ve jménu řeckého dluhu a hlavně zlepšení odolnosti ekonomik a bank Německa a Francie proti celosvětové ekonomické a finanční krizi.

Výsledkem nebyla ani diskuze na toto téma. Výsledkem bylo, a to je alarmující, narychlo zopakované hlasování s žádoucím závěrem. Hlasování, zmanipulované politickým odstřelem zlobivého Richarda Sulíka.

Vedlejším výsledkem pak byl pád slovenské vlády, která bude nahrazena jinou vládou, stejně formální, jako byla tahle stávající. Jen bude ochuzena o svéhlavé kverulanty, kritizující euroval. Pan Richard Sulík tedy byl neformálním politikem a, jak se zdá, svou kariéru politika skončil. Nu, alespoň odejde s čistým štítem, když už ho dějiny semlely.

Co vlády ostatních zemí EU, také jsou takové formální? O míře formálnosti vlád států EU by mohl promluvit „Sulíkův test“, ale Sulíků se nedostává. Můžeme se tedy jen domnívat, že vlády států EU pracují formálně ve smyslu zvažování a přijímání nebo nepřijímání diktátu EU. Kdyby tyto vlády jednou přijaly, jindy odmítly, pak připusťme, že plní svůj úkol a hájí pozici svého státu ve společenství EU. Ony ale diktát přijímají bez odporu. Takhle to opravdu vypadá na formální vládnutí, zatímco skutečně členským státům vládne EU, respektive pro upřesnění vládne jakýsi diktát a jakási ideologie pod hlavičkou EU.

EU je společenství národů, ale diktát EU pochází od států Německo a Francie. První obětí této ideologie, obětí na pokraji života a smrti, je beze sporu Řecko. Je načase ptát se, kdo bude další. Tedy otázka nezní, zda bude další, ale kdo to bude a kdy padne.

Ve jménu hladké porážky slabých státních zřízení, na které jedno po druhém zajisté dojde řada, je třeba z vlád předem vyloučit Sulíky a Sulíkem infikované jedince, aby nekladli nežádoucí odpor. V krajním případě se tedy na počkání vymění celá vláda a hlasování se zopakuje ihned, nu což.

„Sulíkův test“ slovenské vlády poukázal nejen na formálnost vlády členské země EU, ale také na její servilnost EU a její ochotu zaprodat občany i se státním bohatstvím své země. Proč se vlády členských zemí tak chovají a za jakým účelem vlastně mají své politiky rozesety v europarlamentu, to se lze směle domýšlet, leč závěry jsou velmi smutné.

To, že historie někdy bude soudit formálnost vlád členských států EU, to je slabou útěchou proti tomu, jaký osud tyto vlády svým zemím připravily svojí servilností politice, nepřátelské vlastnímu národu, a zradou národní cti.

Foto perex: topky.sk

Autor: Jana Šimonová | sobota 15.10.2011 21:53 | karma článku: 35,41 | přečteno: 1545x
  • Další články autora

Jana Šimonová

Jak sociální systém císaře pána zachránil moji babičku

Středoevropský sociální systém fungoval před 101 úplně jinak, než bychom si tipli. Přečtěte si příběh z roku 1914 o lidskosti, obětavosti a neokázalém a vřelém darování téměř ztraceného života vídeňskými lékaři moravské holčičce.

21.12.2015 v 1:05 | Karma: 25,21 | Přečteno: 353x | Diskuse| Společnost

Jana Šimonová

Padni, komu padni, na český způsob, aneb Kdo vládne, tomu nepadne

Jak jinak si lze přeložit fakt, že zatímco vydání ke stíhání opozičního politika a jeho spoluaktérů nezadrhlo déle než necelou hodinku uvažování paní Němcové, vydání ke stíhání paní političky za TOP09 Vlasty Parkanové drhne?

15.6.2012 v 11:41 | Karma: 25,56 | Přečteno: 4103x | Diskuse| Politika

Jana Šimonová

Co je a co není nelegální práce

Práce na černo, jinak také nelegální práce je stíhána, nově je stíhána tvrději a postihována vyšší pokutou. Proto se ale nemusíte bát požádat o pomoc na své firmě, či ve svém obchodě příbuzné. To nelegální práce není. Přesně řečeno – jedná se o výpomoc v rámci rodiny.

29.5.2012 v 21:26 | Karma: 24,45 | Přečteno: 1118x | Diskuse| Politika

Jana Šimonová

Na co české soudy, když stačí paní s kosou? Aneb Sláva průtahům!

Trestnímu stíhání kvůli miliardovým ztrátovým obchodům čelí již více než 12 let někdejší členové představenstva Komerční banky. S postupem času jejich řady ředí Zubatá, ta paní s kosou, kterou nelze podplatit, zkorumpovat, opít, ukecat, ani utopit v Orlické přehradě, nebo zavěsit někde v lese na strom nebo na trám v opuštěné stodole za účelem pozdějšího nalezení náhodným houbařem a prohlášením za sebevraha. Ta paní s kosou se běžně zdá být pomalá, leče někdy pracuje rychleji než české soudy.

28.5.2012 v 12:32 | Karma: 25,36 | Přečteno: 771x | Diskuse| Politika

Jana Šimonová

Je paní Šimůnková člověk na svém místě, rozuměj profesním?

Tato otázka mi přišla na mysl po přečtení myšlenak a slov paní Šimůnkové, uvedených v jejím tiskovém prohlášení k Břeclavské kauze.

26.5.2012 v 20:14 | Karma: 38,45 | Přečteno: 2256x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Velké požáry ve středních Čechách: vzplála výroba pyrotechniky a sklad

14. června 2024  15:28,  aktualizováno  16.6 5:41

Středočeští hasiči zasahují u dvou velkých požárů. V obci Praskolesy poblíž Hořovic na Berounsku...

Převrat v britské politice? Nacionalisté v průzkumech poráží vládní stranu

16. června 2024

Premium Do britských parlamentních voleb zbývají ani ne tři týdny a vypadá to na velký propadák vládních...

Past na mobil v ruce. Chorvatské radary řidiče vyfotí a rovnou mu pošlou pokutu

16. června 2024

Premium Řidiči cestující v létě na dovolenou do Chorvatska mohou být nemile překvapeni, když jim do Česka...

Čokoládová holčička osladila život v SSSR. Boj o svou tvář ale prohrála

16. června 2024

Seriál Kdo by neznal Aljonku. Nejslavnější ruská čokoláda je na trhu už téměř šedesát let a její věhlas...

Agáta Hanychová: Nikdy jsem na nikoho nespoléhala. Sebe i svoje děti uživím sama
Agáta Hanychová: Nikdy jsem na nikoho nespoléhala. Sebe i svoje děti uživím sama

Zdá se, že se Agáta s ničím nemaže. Na první pohled ji nerozhodí žádný hejt, ani bývalí partneři, se kterými se dlouho soudila o rozložení péče o...

  • Počet článků 533
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3035x
Autorka vystudovala obory kybernetika v dopravě a spojích, automatizované systémy řízení a doplňkové pedagogické studium pro výuku odborných předmětů. V praxi se věnovala práci nejen jako lektor a pedagog na SŠ i VŠ, ale hlavně jako informatik ve středním managementu velkých i malých firem, v projekci systémů pro controlling, plánování a kalkulace.