Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
SČKK

Slušný člověk Kvítek Koranda

6. 3. 2012 20:02
V něčem má přesto paní Samková

pravdu. Za dnešní stav romské problematiky mohou jednoznačně naši politici. Komunisté se s tím přece jen pokusili aspoň něco udělat, a ať už jejich strategie byla či nebyla správná, určitých úspěchů přece jen dosáhli. Za nich mnoho Romů pracovalo a děti snad i chodily do školy. A pokud netvořili někde výraznou většinu a, to hlavně, nebyli posilováni východoslovenskými bratry, tak se s nimi dalo jakžtakž vyjít. Možná, že kdyby měli komunisté dalších 40 let, tak by se velká část už normálně aklimatizovala - aspoň v brně je takových plno. Problém byl v natalitě výhodňárů, v tom, že se sem stahovali k příbuzným a že je sem Husák direktivně přesunoval (vždyť i zdejší krajský tajemník KSČ musel od válu, protože se proti tomu jednoznačně postavil). Takže, kdyby se politici od začátku s tím snažili něco dělat (jenže, oni nikdy nedělali kromě kradení nic), pak to tu mohlo vypadat jinak, to zas má střelená advokátka pravdu!

0 0
možnosti
KB

ladyevil_cz

13. 1. 2012 19:30
Uff...geny to nebudou...

...ale vzorce a výchova v rodině asi ano :-)R^

1 0
možnosti
JH

George.Camomile.blog.idnes.cz

13. 1. 2012 20:41
Re: Uff...geny to nebudou...ale BUDOU

Mám takovou historku ze širší rodiny. Manželský pár na Slovensku nemohl mít děti a tak adoptovali novorozence. Jenže ouha, brzy prosáklo, že matka to dítě měla s cikánem. Konzervativní bílá rodina chovala to děvče jako oko v hlavě a stejně to nebylo vůbec nic platné. Podrobnosti nebudu rozvádět, ale chová se jako "echt" cikánka.

1 0
možnosti
P

pěnice

13. 1. 2012 16:48
Paní Samková

hájí cikány,ale sama na vlastní kůži poznala, že žít s nimi není jednoduché a to tak, že manžela živila, nakonec ji ohrožoval na životě, jak sama psala, rozvod byl horror. A to si troufám tvrdit, že to asi nebyl negramota a kriminálník, přesto se s ním žít nedalo. Co pak ti nepřizpůsobiví, negramotní, ti jsou lepší ? Ono ti lepší jsou tak světlá výjimka, že nejsou vidět. Protože ti opravdu nepřizpůsobiví jsou tak z 99 % . A to jedno procento slušných to nevytrhne.

6 0
možnosti
PDC

Pierre de Croissant

13. 1. 2012 16:44
Kriminalita opravdu vrozená není

neexistují žádné geny pro kriminalitu.

Ale je vrozené starat se o druhé podle příbuznosti. prostě múj kmen je vše, ostatní buď jen nebezpečí nebo lovná zvěř.  Proto se musí děti k respektu k druhým nepřibuzným lidem a jejich právům, majetku apod. vychovat. Kognitivní mapy se tomu v teorii osobnosti říká. A když někdo děti nevychovává, nechá je dělat si co chtějí, pak dostane jedince bez respektu k cizím lidem. V podstatě jak v kmenovém zřízení, ve kterém člověk vznikl.

0 0
možnosti

turbosurf

13. 1. 2012 17:02
Re: Kriminalita opravdu vrozená není

Kriminalita není vrozená, vždyť i mezi majoritou může kriminálník povít slušného občánka. Kriminalita je dána výchovou. jestliže nějaké etnikum zaplňuje věznice nadstandartně početně, pak kriminalita tohoto etnika není dána okolním světem, ale výchovou v rodinách, tradiční a opakovanou po staletí. Je třeba své děti vychovat jinak, tak, aby do společnosti vklouzly hladčeji. Ne vykřikovat o válečném prostředí. Tak to vifdím já oprtoi paní advokátce, která vidí válečnou zónu asi i na Václaváku nebo v Perlovce. JŠ

0 0
možnosti
DH

malý david

13. 1. 2012 16:16
slyšel jsem,

že také existují bílé vrány.Asi tak často,jako slušný cikán.

3 0
možnosti
JR

raz

13. 1. 2012 16:00
Mám pro blogery návrh

Znám také poměrně dost Romů se kterými nejsou problémy, a  jsou to velmi přátelští lidé.. ale jstou spoluobčané , kteří  pochopili, že bude nejlepší pro ně a jejich rodiny když se asimilují, čili splynou s většinovou společností.. Při tom jsem ani u jednoho nevnímal problém ztráty  národní, či etnické identity. A   všiml jsem si také, že sami neoznačují zejména přistěhovalce s Rumunska a východního Slovenska jako Romy, protože prý jsou z jiného kmene Cikánského etnika.

Takže navrhuji: Pojďme  nazývat jako Romy jen ty naše spoluobčany snědší pleti, kteří pochopili, že se mají doržovat zákony, že zdrojem obživy nejsou jen sociální dávky a výsledky  protiprávních činů, stejně jako pochopili, že mají zabezpečit svým dětem vzdělání a jako Cikány budeme označovat  všechny, kteří jsou vzhledem ke své nepřízpusobivosti předmětem oprávněné kritiky majority. Myslím, že vyhovíme všem,když nebudeme dávat všechny příslušníky tohoto problémového etnika do jednoho pytle.

0 0
možnosti

turbosurf

13. 1. 2012 16:04
Re: Mám pro blogery návrh

To asi nepůjde, protože obvykle Rom značí ten nepřizpůsobivý, kdežto Cikánje  ten, co je snědé pleti a žije s námi  a mezi námi, máme ho v pracovních týmech a naše děti chodí s jejich dětmi do školy. Navrhuji nebrat ohled na pleť vůbec. Kradeš, parazituješ, lmpačíš, zabíjíš? Trest tě nemine a výmluvy na etnické zvyky neplatí. JŠ

1 0
možnosti
L

lynda

13. 1. 2012 15:45
lidska hloupost

je hloupost strkat vsechny cikany do jednoho pytle,protoze vsude jsou vijimky a je pitomost o nekom rict,ze je cikan,protoze byl nebo je s cikanem oddany.sama ziju a jsem vdana v nemecku a nejsem nemka,narodnost meho muze me neobarvila stejne jako nemusi obarvit romska narodnost ceskou.pokud si pamatuji,zili ti lide od nepameti v cechach,proc jsou tak zajimavy az ted je to nova moda lidi odstrkavat a urazet.samozrejme nejsou vsichni slusni a nedokazou se vsichni prispusobyt,ale to nejsou sami.na vlastni oci jsem nejednou vydela jak se dokazou cesi chovat v cizine,clovek se  nekdy musi stydet.

0 0
možnosti

turbosurf

13. 1. 2012 16:01
Re: lidska hloupost

Takže podle Vás není správné tvrdit, že všichni Cikánům vytvářejí málem válečné prostředí, čímž je nutí krást a lumpačit? Tleskám, páč jste pochopila, co jsem chtěla říci. JŠ

2 0
možnosti
VM

vaclav74

13. 1. 2012 15:00
Kdykoliv jste sla kolem zevlujicich Romu...

..tak Vam treninkove...atd. Neprehanite trosku? Chcete tvrdit, ze jste jeste neminula na ulici cikana normalne v klidu...????? !!?

0 0
možnosti
D

Dita_1

13. 1. 2012 15:03
Re: Kdykoliv jste sla kolem zevlujicich Romu...

Mně v porodnici měnila povlečení příjemná Romka, další se mnou ležela na oddělení, a to byla vážně milá holčina, s početnější, leč slušně vychovanou rodinou, pár týdnů předtím mě v tramvaji jako jediný pustil sedout mladý Rom (statné padesátnice radši koukaly zaneprázdněně z okna). Při takovém kontaku se vždycky cítím jaksi provinile, za všechny, kdo hážou Romy do jednoho pytle.

Nechci tvrdit, že neexistují problémy, to ano a často velmi výrazné, jen si uvědomuju, že se jedná o začarovaný kuh, který udržuje pohromadě i majoritní společnost.

1 0
možnosti
PV

Pytlík

13. 1. 2012 14:40
Já se na to dívám tak

Já se na to dívám tak, že cikáni mají zvyky (a možná i genetickou výbavu - to nechám na další diskuzi) kočovníků. To znamená, že nejsou vázáni na určité místo, nemají tedy touhu ho nějak vylepšovat či udržovat. Vždyť za chvíli potáhnou jinam. A při svém putování se někde zastaví, využijí zdrojů svého okolí (protože asi moc neznají pojem "soukromý majetek", tak si berou vše dosažitelné, ať to někomu patří, nebo ne) - a až vyčerpají dostupné zdroje, táhnou dál. A jako kočovníci mají silné rodinné (kmenové) vazby, které si udržují i teď, kdy nežijí kočovným způsobem života. A touto cestou jsou následujícím generacím předávány názory, zvyky a stupnice hodnot kočovníků.

2 0
možnosti

turbosurf

13. 1. 2012 14:49
Re: Já se na to dívám tak

Silné rodinné vazby udržují nasekáním dětí a jejich umístěním v děcácích. Jinak si berou ne proto, že trpí hlady při kočování, mají dost peněz na dávkách, tkeré jim společnost lije horem spodem, ale jen tak, aby nevyšli ze cviku - berou i hlouposti, když si člověk dá něco ukrást, a rádi berou to, za co dostanou peníze, to je projev rozumného myšlení, nikoli jednání z hladu a chudoby cestou mezi regály v drogerii apod. JŠ

0 0
možnosti
1

1absolutus

13. 1. 2012 14:35
Kromě počáteční "chlapské" sebechvály.

Je to (konečně) dobře napsané. Karma. R^

0 0
možnosti
LS

orlik69

13. 1. 2012 14:48
Re: Kromě počáteční

Roberte, nedomnívám se, že by autorka Romy nějak chválila, či omlouvala.

0 0
možnosti
  • Počet článků 533
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3037x
Autorka vystudovala obory kybernetika v dopravě a spojích, automatizované systémy řízení a doplňkové pedagogické studium pro výuku odborných předmětů. V praxi se věnovala práci nejen jako lektor a pedagog na SŠ i VŠ, ale hlavně jako informatik ve středním managementu velkých i malých firem, v projekci systémů pro controlling, plánování a kalkulace.