Na čí stranu se postaví česká justice v kauze Budějovický Budvar?

V Budějovickém Budvaru padla kosa na kámen. Tentokrát roli kamene převzal ředitel Budějovického Budvaru Jiří Boček. Kosu nesvírá v pařátu Smrtka, jak bývá v pohádkách zvykem, ale máchá jí kolem sebe … tipnu si – Rittigův tým? A nejde o pohádku, ale o boj o ovládnutí Budvaru a jeho 308 ochranných známek. Úplný název firmy je Budějovický Budvar, n.p. Tohle n.p. je v celé kauze klíčovým prvkem.

 

Budějovický Budvar, to je značka s tradicí a jak pravil pan Boček v úterním Hyde parku, je to mls pro českého, ale i zahraničního fajnšmekra, nikoli mok jen tak na zahnání žízně pro případ, že nic lepšího v dosahu není. Ostatně s tím zaháněním žízně podle západních managerů to vidím ve stylu „pijte, pijte, ať pijete víc“, a tak třeba Budvar funguje spolehlivěji i na žízeň.

Rozhodně na žízeň po shrábnutí něčeho velkého, co má cenu, funguje Budvar výborně. Proč jinak by páně Rittgův kůň pan Bendl poslal jiného páně Rittigova muže Tomáše Jindru jakožto nově upečeného šéfa kontrolního týmu na přepadovou kontrolu do Budvaru s argumentem, že od roku 2003 tam žádná kontrola nebyla?

Byla nebyla, stalo se nestalo, zkrátka a dobře stalo se, že výprava na kontrolu dorazila, ale ředitel Budvaru před ní schoval doklady firmy a vzkázal rovnou ministrovi, že kontrola v národním podniku se provádí standardním způsobem, což tahle kontrola nevykazuje.

V Hyde parku nás pak pan Boček poučil, že značku Budvar vlastně chrání fakt, že jde o národní podnik. Předpokládám, že ani neslyšel, co v médiích pravil pár hodin před ním pan Ondráčka z Transparency International. Ten pravil, že se do věci vkládat nehodlá, neboť jde o zpolitizovanou kauzu.

Nestrannému pozorovateli se může zdát, že jde o nepřátelské převzetí Budvaru, což by se bylo podařilo, kdyby byl zprivatizovaný nebo vybudovaný na zelené louce. Ale takhle? Národní podnik, takový podraz! A má ředitele, který se Rittigovy podnikatelské rodiny nebojí, ani není zkorumpovaný, a tudíž ovladatelný!

Moc si přeji, ať se panu Bočkovi nepřihodí nic zlého ani na střeše hotelu, ani na posedu, ať ho nesejme za zvláštních a nevysvětlitelných okolností neznámé auto s neznámým řidičem, ať se nezamkne ve sklepě, neztratí klíče a po 17 bodných ranách nechť se nakonec tajně a záhadně nezbaví nože a neoběsí.

Lidi, jako je on, v ČR chybějí a firmy, jako je Budvar, ty chybějí v ČR také. Jenže takové musí hájit státní moc před těmi, kteří se na ně sápou a likvidují je. A to je právě kardinální otázka – na čí stranu se postaví česká justice.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jana Šimonová | středa 8.2.2012 18:43 | karma článku: 32,23 | přečteno: 1426x