Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ministru Drábkovi vyměnili masku

Všimla jsem si, že čeští vysocí politici mají ve zvyku výbojně zvedat bradu, když se jim daří, a dělat kukuče zezdola, když jsou jako trošku mimo světla ramp. Ve výměnách masek exceloval pan Paroubek, ten k tomu dokáže také měnit dikci a modulovat hlas. Poté, co částečně zmizel z parády, je nejlepší ministr Drábek.

 

Poslední dobou jsem ty jeho arogantní úsměšky do kamery a demagogické řeči na adresu oponentních diskutérů už slušnými slovy nedokázala komentovat. Včera, poté co mu opoziční ČSSD zajistila v Senátu zamítnutí řadu asociálních zákonů, vypadal obličej ministra, jako by ho někdo zpráskal, nikoli mu jen vrátil zákony k přepracování tak, aby konvenovaly s pracovním trhem a statutem člověka, byť odmítnutého krizí zdecimovaným trhem práce.

Nebylo by od věci, kdyby ve volné chvíli ještě někdo povolaný ministru Drábkovi vysvětlil, co to je podpůrčí doba v nezaměstnanosti a proč je pro padesátileté, eventuálně pětapadesátileté delší, ale i to, proč se po tuto dobu vyplácí podpora v nezaměstnanosti a jak a z čeho se tato podpora počítá.

Osobně si myslím, že je dost dlouhodobě nezaměstnaných, kteří už desítky let natahují ruku po příspěvcích v hmotné nouzi a protože nepracovali nikdy, žádají platbu i životního a existenčního minima. Tyto dávky určitě zakládají oprávnění požadovat po takových lidech odpracování veřejně prospěšných prací po dobu poloviční pracovní doby. Jedná se o práci nekvalifikovanou, takže za ni by tak či tak více peněz nikde nedostali.

Návrh zákona, který by vázal výplatu životního a existenčního minima, nikoli výplatu podpory v nezaměstnanosti, na výkon veřejně prospěšných prací v přiměřené kvalitě a rozsahu, by jistě prošel i u ČSSD.

Co se týká páně ministrova nápadu vázat výplatu podpory v nezaměstnanosti na výkon takových prací, nekonvenuje to jednak s tím, že za stejnou práci by jeden dostal 3000 Kč, někdo 6000 Kč, někdo 9000 Kč, někdo 12000 Kč a někdo ještě více. Kromě toho o podporu nezaměstnanosti se člověk zaslouží odpracováním alespoň 12 měsíců po dobu tří let, někdo odpracováním 15 posledních let, než se setkal s tak nepříjemnou skutečností, jakou je přijít o práci a nenajít další.

Kdyby pana ministra nikdo nevrátil s jeho asociálními zákony zpátky na zem, mohl by pro příště podat novelu pro výplatu důchodů v tom smyslu, že důchodci také budou vykonávat veřejně prospěšné práce, samozřejmě jen 4 hodiny denně a v místě svého bydliště, přičemž koště, lopata, či hrabák na sníh jim bude zapůjčen obcí. Návštěvy lékaře by si důchodce domluvil mimo tuto dobu.

Je to stejné jako s podporou v nezaměstnanosti. Občan má na finanční dávky nárok, ale společnost chce něco za něco. Mimochodem, to je dobře, že ministr Drábek opustil arogantní tón a své běžné pohledy do kamery svrchu nahradil pohledy výjimečně úkosem, případně nezvykle zespoda, ale společnost i v jeho případě požaduje něco za něco.

Za projevené asociální cítění a nepovedený projekt zavedení sociálních karet, který musel nakonec zastavit až Antimonopolní úřad, protože arogance ministrovi Drábkovi nedovolila diskutovat peer-to-peer s občany a pochopit, co praví zákon pro zadávání veřejné zakázky, společnost žádá po ministrovi Drábkovi rezignaci na post ministra práce a sociálních věcí.

Pokud ho někdo zaměstná, jeho věc, ale společnost na tomto postu potřebuje člověka, který táhne s ní, nikoli kope proti ní. Ministři jsou placeni z veřejných peněz, takže zaměstnavatelem je ta společnost, se kterou ministr Drábek jednal dosud nadmíru arogantně, jako žil v omylu, že je snad ministrem práce, respektive účinku nějakých asociálních věcí.

Foto perex: tyden.cz

Autor: Jana Šimonová | pátek 14.10.2011 9:07 | karma článku: 26,11 | přečteno: 1017x
  • Další články autora

Jana Šimonová

Jak sociální systém císaře pána zachránil moji babičku

Středoevropský sociální systém fungoval před 101 úplně jinak, než bychom si tipli. Přečtěte si příběh z roku 1914 o lidskosti, obětavosti a neokázalém a vřelém darování téměř ztraceného života vídeňskými lékaři moravské holčičce.

21.12.2015 v 1:05 | Karma: 25,21 | Přečteno: 353x | Diskuse| Společnost

Jana Šimonová

Padni, komu padni, na český způsob, aneb Kdo vládne, tomu nepadne

Jak jinak si lze přeložit fakt, že zatímco vydání ke stíhání opozičního politika a jeho spoluaktérů nezadrhlo déle než necelou hodinku uvažování paní Němcové, vydání ke stíhání paní političky za TOP09 Vlasty Parkanové drhne?

15.6.2012 v 11:41 | Karma: 25,56 | Přečteno: 4103x | Diskuse| Politika

Jana Šimonová

Co je a co není nelegální práce

Práce na černo, jinak také nelegální práce je stíhána, nově je stíhána tvrději a postihována vyšší pokutou. Proto se ale nemusíte bát požádat o pomoc na své firmě, či ve svém obchodě příbuzné. To nelegální práce není. Přesně řečeno – jedná se o výpomoc v rámci rodiny.

29.5.2012 v 21:26 | Karma: 24,45 | Přečteno: 1118x | Diskuse| Politika

Jana Šimonová

Na co české soudy, když stačí paní s kosou? Aneb Sláva průtahům!

Trestnímu stíhání kvůli miliardovým ztrátovým obchodům čelí již více než 12 let někdejší členové představenstva Komerční banky. S postupem času jejich řady ředí Zubatá, ta paní s kosou, kterou nelze podplatit, zkorumpovat, opít, ukecat, ani utopit v Orlické přehradě, nebo zavěsit někde v lese na strom nebo na trám v opuštěné stodole za účelem pozdějšího nalezení náhodným houbařem a prohlášením za sebevraha. Ta paní s kosou se běžně zdá být pomalá, leče někdy pracuje rychleji než české soudy.

28.5.2012 v 12:32 | Karma: 25,36 | Přečteno: 771x | Diskuse| Politika

Jana Šimonová

Je paní Šimůnková člověk na svém místě, rozuměj profesním?

Tato otázka mi přišla na mysl po přečtení myšlenak a slov paní Šimůnkové, uvedených v jejím tiskovém prohlášení k Břeclavské kauze.

26.5.2012 v 20:14 | Karma: 38,45 | Přečteno: 2256x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

KOMENTÁŘ: Atentát na velké rudé zvíře se stal šablonou pro politické procesy

1. června 2024

Premium Před 76 lety, 27. května 1948, jen tři měsíce po komunistickém puči, byl spáchán atentát na...

Propalestinští demonstranti vtrhli do muzea v New Yorku. Zasahovala policie

1. června 2024  18:47

V pátek vtrhly stovky propalestinských demonstrantů do Brooklynského muzea v New Yorku. Nad jeho...

Starosta platil vědmu z obecního rozpočtu. Věřil, že mluví s jeho mrtvým otcem

1. června 2024  18:17

Francouzský starosta Gilles d’Ettore skončil ve vazbě poté, co naletěl vědmě oblíbené mezi tamní...

Problémovou čtvrť ovládl islám. Vrací se tam klid a ze Švédů je malá menšina

1. června 2024  18:06

Migrace a problém se začleňováním migrantů do společnosti je ve Švédsku důležitým tématem voleb do...

Rozdáváme ovocné pochoutky ZDARMA
Rozdáváme ovocné pochoutky ZDARMA

Ovoce, nebo čokoláda? Zapojte se do testování a ochutnejte oboje najednou! Šnek BOB přichází s novinkou v podobě ovocných pochoutek v čokoládě....

  • Počet článků 533
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3035x
Autorka vystudovala obory kybernetika v dopravě a spojích, automatizované systémy řízení a doplňkové pedagogické studium pro výuku odborných předmětů. V praxi se věnovala práci nejen jako lektor a pedagog na SŠ i VŠ, ale hlavně jako informatik ve středním managementu velkých i malých firem, v projekci systémů pro controlling, plánování a kalkulace.