Kult osobnosti stále živý, jen osobnosti umírají

Myslela jsem si, že kult osobnosti nikdy nezažiji. Nevím, proč jsem v to doufala. Snad proto, že dějiny už mnohokrát dokázaly, že bezbřehé a rozumem nekontrolované uctívání jedince v nějaké době se po letech obrátí ve frašku, posměšky, hanlivé narážky i zacházení s ostatky osobnosti, jejíž kult dějiny smetly z piedestalu.

 

Také doufám, že nezažiji měnovou reformu, všeobecnou povinnost pracovat za gáži známou jako „z ruky do huby“, ani inflaci, kdy ceny zítra budou dvojnásobné dnešním, ani protežování dětiček pánů podnikatelů, továrníků, starostů, lékařů, právníků, … v přístupu ke vzdělání, k slušně placenému zaměstnání, k politickým a podnikatelským postům, před soudem, … Také jsem doufala, že nebudu v černé kronice nezaznamenám podobné hlouposti, jaké psaly noviny z dob mojí pratety, na příklad, že syn pana starosty si při sáňkování zlomil ruku.

Lidský život je ale asi příliš krátký na to, aby se člověka netklo opakování historie, a tak se svým doufáním se asi dožiji zklamání. Co je ale moje zklamání proti tomu, že osobnosti umírají tiše, zatímco kult osobnosti nešetří salvami a decibely a buší do mozků, které se ještě nepodařilo vymýt. Kultu osobnosti se vlastně ubrání jen velmi silní jedinci, ale musejí se bránit mlčky, tiše a v ústraní. Jinak je, tuto tichou menšinu, většina těch zmanipulovatelných převálcuje řevem a urážkami. A to onen převálcovaný může být rád rád, že ho nepostihne také třeba udání a vyloučení ze společnosti.

Umírají osobnosti i obyčejní, ba i pro lidstvo nevýznamní, či dokonce škodící lidé. Jednou umře i kult osobnosti. Ale to bude jen proto, aby si lidstvo mohlo začít budovat kult jiné osobnosti, respektive jiný kult osobnosti. O osobnost jde totiž až na posledním místě, na prvním místě stojí kult a s ním diktát, příkazy, zákazy, manipulace a drezúra občanů s cílem naučit je stavět se na hanbu za jiný názor.

Umřel kult osobnosti Lenina. Ať žije kult osobnosti Havla! … i když …. Ještě jeden kult osobnosti v tyto dny konkuruje, a tak … kdo ví, třeba každý národ bude pěstovat svůj kult své  osobnosti.

Foto perex: Blesk.cz

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jana Šimonová | čtvrtek 22.12.2011 9:44 | karma článku: 31,19 | přečteno: 2178x