Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
FM

fr-mottl

6. 1. 2012 17:40
upozornuji, ze za komunistu

lide 50+ problem s praci nemeli.

nebyly ovsem vlozky, toiletni papir a banany a take se nesmelo rikat, ze Husak je vul.

At zije kapitalismus! Slava ODS!

0 0
možnosti
JN

BezPrace.info

7. 1. 2012 16:09
Re: upozornuji, ze za komunistu

Vy máte 50+ a už deset let si neúspěšně hledáte práci? Pak se nedivím, že vám nevadilo žít v komunistickém lágru a mít pěkné teplé místečko bez práce a bez starostí ;-D

-

Můžete mi říct ve kterých městech jste si hledal práci, že ji nemůžete najít?

0 0
možnosti

turbosurf

6. 1. 2012 14:06
pro nick Martin V2

Kdybyste byl skutečně podnikatel s takovým záběrem, jaký pořád omíláte, neseděl byste na diskuzích pod články, ale věnoval se práci. takže si s tou placenou provokací běžte vydělávat jinam. Děkuji za sebe i své čtenáře. JŠ

0 0
možnosti
MP

Martin V2

6. 1. 2012 15:50
Re: pro nick Martin V2

Placenou provokací?

Sakra, to sem nevěděl, že tím jde vydělávat, dáte mi kontakt toho kdo platí za Vaše diskuzní a blogové příspěvky?

Netuším o jakém podnikatelském záběru mluvíte, hlavní záběr mám jediný a pak několik "koníčkových" aktivit.

0 0
možnosti
MP

Martin V2

6. 1. 2012 14:00
Očima zaměstnavatele

Zaměstnal sem člověka, který měl dva roky do důchodu a předtím půl roku neměl práci. Odbornost měl, předchozí praxi doložil skvělou. Říkal sem si, ten si bude práce vážit, stará škola, ten to ocení.

Asi po 14dnech jsem zjistil, že více nakecá než udělá, půl směny protelefonuje s manželkou, druhou půlku prokafíčkuje a procvičí rozhejbávajícíma cvikama. Po této době zjistil, že já do práce nechodím dřív než odvezu děti na osmou do školy a posunul si začátek pracovní doby z půl sedmé na půl osmou, aniž by adekvátně posunul konec, kdy už sem tam seděl. třetí den kdy to opět provedl jsem ukončil pracovní poměr, než se zvedl od počítače, dal ještě smazat všechny zakázky na kterých pracoval.

To je taková malá ukázka, abyste ty skvělé postarší pracanty nepřechválila.

2 0
možnosti

turbosurf

6. 1. 2012 14:03
Re: Očima zaměstnavatele

Také jsem pozanala podobné "pracanty" s letitou zkušeností. Nemusíme generalizovat, ani je nevychvaluji, což byste si všiml, kdybyste četl pozorně, a ne po třetím odstavci vyletěl jako sršeň. JŠ

1 0
možnosti
MZH

Martin z HK

6. 1. 2012 11:39
Je potřeba se na nezaměstanost dívat očima zaměstnavatele!

Jak je možné, že máme spoustu nezaměstnaných padesátníků? Jak je možné, že máme spoustu nezaměstnaných vysokoškoláků? Myslíte si že není žádná práce? Ale ona práce je, práce je spousta. Jenomže aby jste se dokázali prosadit na trhu práce musíte něco umět a musíte to umět tak, aby to váš zaměstnavatel dokázal dobře prodat. Pracuji dlouhá léta ve strojírenství a vím, že na trhu zoufale chybí svařeči, potrubáři, zámečníci, ale také i schopní projektanti. Ano, na trhu práce hraje věk určitou roli, ale rozhodně ne tu největší.

0 0
možnosti
RP

radim36

6. 1. 2012 12:03
Re: Je potřeba se na nezaměstanost dívat očima zaměstnavatel

Ono by vás ty hloupé řeči přešly. Kdybyste skutečně hledal v postarším věku práci. Tak třeba například dostanete se do firmy, k babě, mimochodem taky věku okolo 50, co dělá kromě jiného taky personalistku a zeptáte se na práci. Baba na vás pohlédne, během vteřiny zhodnotí a vyletí z ní "Práci nemáme. " Jdete ven z firmy a tam ve vrátnici visí vývěsky: Hledáme traktoristu. Hledáme obsluhu toho a toho stroje. Hledáme lidi! Takhle to vypadá v reálu!

Asi se ta baba skutečně firmě vyplatí, když má takový rentgenový pohled, že jím za vteřinu zjistí, že nemám papíry na traktor. ;-D;-D

1 0
možnosti
VH

Stará kára

6. 1. 2012 11:37
Nevím, kde berete své děsivá čísla

Obávám se (již po několikáté) že cucáním z palce.

Poslední analýza MPSV (Ročenka 2010) uvádí, že lidé starší 50 let tvoří 27,7 % všech uchazečů o práci. Takže váš "tip" je dvaapůlkrát přehnaný (ale o čem byste psala, kdybyste nepřeháněla, že?).

K těm 27,7 %:  Pokud budeme uvažovat že v této kategorii jsou lidé ve věku 50 ÷ 63 let, pak z populace 18 ÷ 63 let tvoří 28,9 %. Ani z tohoto pohledu není jejich nezaměstnanost významně vyšší. Uvážíme-li, že většina lidí nad 18 let studuje (nejméně do 19), pak ze skutečně "práceschopných" tvoří lidé nad padesát více než 30 %. A mezi žadateli o práci "jen" 27,7 %.  Jistě už práci hledají hůře.  Ale mezi nejnezaměstnanější zdaleka nepatří.

Zkuste si někdy nevymýšlet. Schválně - jak se vám pak bude dařit kocipovat blog.

2 0
možnosti

turbosurf

6. 1. 2012 11:51
Re: Nevím, kde berete své děsivá čísla

Dala jsem odkaz, odkud čísla beru. JŠ

0 0
možnosti
RP

radim36

6. 1. 2012 11:30
Druhým důvodem nezaměstnanosti starších

je potom rozmach zejména informačních technologií. Ne proto, že by starší se nemohli tyto nové technologie naučit.

Dříve stačilo, když člověk trochu povýšil, dostal na starost 2 - 3 své bývalé kolegy a usídlil se s nimi v nějaké vzdálenější kanceláři v jiném patře nebo dokonce v jiné budově. Rázem musel začít samostatně a kreativně řešit spoustu problémů. Manažment kvalitní firmy tedy musel být od nejnižší úrovně složen v první řadě z lidí řešících vedle své práce kreativně, rychle , samostatně a přirozeně správně všemožné praktické problémy.

Zatímco dneska díky provázanosti firmy mobily a hlavně podnikovými informačními systémy pracují téměř všichni online. Potřeba kreativně a samostatně něco řešit se tak přesunula až na nejvyšší manažment a od všech ostatních se požaduje pouze co nejrychlejší práce prakticky bez přemýšlení. Proto se všude přijímají mlaďoši, vymizela potřeba plošně zaměstnávat lidi s mnohaletými zkušenostmi schopné samostatně řešit problémy.

0 0
možnosti

jrc

6. 1. 2012 11:15
Nějak se mi ty názory expertů nelíbí.

Karma!

0 0
možnosti
KB

ladyevil_cz

6. 1. 2012 11:13
Bolavé téma :)

Obdobně jako maminy s dětmi :-)R^

0 0
možnosti
MP

Martin V2

6. 1. 2012 13:55
Re: Bolavé téma :)

A co teprve maminy bez dětí!:-)R^

0 0
možnosti
RP

radim36

6. 1. 2012 10:56
Problém je levná práce mimo Evropu.

Podle mně se nezaměstnaností starších projevuje v první řadě útěk práce z Evropy za menšími náklady. Kromě potravin jsou skoro všechny výrobky běžné spotřeby vyráběny mimo Evropu, do Evropy jsou dováženy a opačným směrem, pryč z Evropy, proudí peníze za tuto práci. Proto je vedlejším projevem tohoto jevu taky nedostatek peněz v Evropě. Šaty, boty. televize, mikrovlnky, digitály, díly počítačů.... z běžných výrobků jedině auta se tradičně naplno vyrábějí v Evropě a to proto, protože hotová auta by bylo nákladnější do Evropy dovážet. Aspoň se do Evropy dovážejí některé automotive komponenty. Podobné to je u počítačů. Kdyby se tato práce dostala zpátky do Evropy, bylo by dost práce i pro starší.

Takhle firmy jen vybírají rozinky na dortu, zaměstnávají mladší, protože jim slibují vyšší produktivitu práce než zaměstnávat starší .A to včetně vyšších manažerských míst, která bya dříve doménou v první řadě těch starších.

0 0
možnosti

turbosurf

6. 1. 2012 11:07
Re: Problém je levná práce mimo Evropu.

dík za pěkný příspěvek, JŠ

0 0
možnosti
SN

kuča

6. 1. 2012 10:32
Co můžete chtít po psychopatovi.........

:-).....ověnčenému několika tituly zapředu i zezadu, bohužel se sociálním cítěním a pohledem na reálný svět je pouhou nulou. Už do od pohledu nepříjemný, arogance a opovržení obyčejnými lidmi z něj přímo čiší ! R^R^R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 533
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3035x
Autorka vystudovala obory kybernetika v dopravě a spojích, automatizované systémy řízení a doplňkové pedagogické studium pro výuku odborných předmětů. V praxi se věnovala práci nejen jako lektor a pedagog na SŠ i VŠ, ale hlavně jako informatik ve středním managementu velkých i malých firem, v projekci systémů pro controlling, plánování a kalkulace.