Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kde bude superpočítač pro IT4Innovations. V Brně? Nebo v Ostravě?

Kde bude superpočítač pro IT4Innovations Centrum excelence. V Brně nebo v Ostravě? Aneb Jak média vtloukají lidem klíny do hlavy.

 

Připadá mi to opravdu neskutečně hloupé, když zdroje http://brno.idnes.cz/brno-bude-mit-superpocitac-patrici-mezi-sto-nejvykonnejsich-na-svete-12x-/brno-zpravy.aspx?c=A111207_1697019_brno-zpravy_kol a další v tyto dny uvádějí, že superpočítač pro it4innovations bude stát v Brně. Ještě nedávno uvedla rubrika technet.idnes.cz, že tentýž superpočítač bude stát v Ostravě, viz. http://technet.idnes.cz/v-cesku-bude-superpocitac-ktery-by-dnes-byl-12-nejrychlejsi-na-svete-1f0-/hardware.aspx?c=A110623_160722_hardware_vse

Proč tak najednou redakce otočila a umístila tento superpočítač do Brna? Bude to asi proto, že redaktoři pohrdají čtenářem, a tudíž jim nezáleží na tom, jestli pravdu trošku ohnou, nebo pořádně zkreslí, případně rovnou popřou. Možná to bude tím, že média upřednostňují před seriózností vytváření veřejného názoru všemi prostředky, přičemž využívají pravidla, že účel světí prostředky. Účelem v tomto případě zřejmě bylo zveličit význam Brna. Jako vedlejší produkt ovšem bylo zamlčení zásluh toho, kdo manažersky řídil návrh, prosazení a zafinancování celého projektu na superpočítač.

Více, přesněji opravdu hodně, se dozvíte na http://www.it4i.eu/index.php

Přirozeně tento počítač bude přístupný díky internetu i odborníkům z Brna. Bude jich prý 200, uvádí mnou uvedený zdroj. A budou bádat nad modely předpovědí počasí, modelování složitých chemických procesů, strojírenských součástek nebo například medicínských implantátů. To může být. Nicméně V Brně tedy vznikne centrum, které zprostředkuje přístup k superpočítači. Tento superpočítač ale nebude stát v Brně, neboť bude stát v Ostravě.

Nechystejte se ale na návštěvu samotného superpočítače. VŠB-TU Ostrava přechovává a před veřejností ukrývá své počítačové srdce už pár desítek let. Kdysi na půdě VŠB sídlil internetový uzel důležitý pro Ostravany v čase internetové doby „dřevjané“. Ani tehdy veřejnost nevěděla, že tam je, a kdo věděl, že tam je, ten nevěděl, kde ho najde. Kdo neměl protekci, toho k počítači nepustili.

Jestli se skutečně chcete dozvědět o nadějném superpočítači, který bude bez pochyb a diskuzí patřit mezi stovku nejsuprovatějších na celém světě, navštivte stránku http://www.it4i.eu/index.php

Jestli máte potřebu nechat si navěšet na nos bulíky, patřící zaručeně mezi stovku nejbulíkovanějších na celém světě, spolehněte se v klidu, pohodě a teple domova na práci některých redaktorů některých českých informačních serverů.

Co se týká VUT Brno, tento člen se připojil jako pátý k projektu, v němž figurovali čtyři členové, kteří podepsali Memorandum o spolupráci při přípravě projektu IT4Innovations. Plné znění Memoranda najdete zde: http://www.it4i.eu/files/090326_memorandum.pdf

Dokument ze Zahajovací konference projektu IT4Innovations a obrázkovou prezentaci najdete zde: http://www.it4i.eu/aktuality_111129.php. Kompletní vedení projektu naleznete zde: http://www.it4i.eu/files/111129_program_pozvanka.pdf  

Na obrázku v perexu je vedoucí projektu prof. Ing. Ivo Vondrák, CSc., rektor VŠB-TU Ostrava

 

 

Autor: Jana Šimonová | pondělí 12.12.2011 8:40 | karma článku: 27,91 | přečteno: 1936x
  • Další články autora

Jana Šimonová

článek o ničem

************************************************************************************* *****************************************

25.5.2012 v 14:49 | Karma: 26,84 | Přečteno: 2354x | Diskuse| Hyde park

Jana Šimonová

Romové opět na koni

Zatímco maminka patnáctiletého Petra, bojuje se zahanbením, svým svědomím a nutkáním svého syna, ač sotva unikl hrobníkovi z lopaty, pořádně profackovat a omlouvá se všem Romům za to, že neznámé tři z nich Petr označil jako viníky svého životu nebezpečného zranění, Celostátní asociace Romů ČR zbrojí a povolává Romy napříč republiky k odvetné akci.

24.5.2012 v 18:12 | Karma: 38,60 | Přečteno: 3175x | Diskuse| Politika

Jana Šimonová

O významu zelené nafty pro české zemědělství

Zemědělci už léta bojují sami za sebe a své zájmy téměř bez podpory veřejnosti. Člověk je buď zemědělec a zemědělství rozumí více či méně, nebo není zemědělec a zemědělství nerozumí, ani se nesnaží mu porozumět. Chce jen dostat zemědělské či potravinářské produkty na stůl nebo ke spotřebě za přijatelnou cenu, kterou odvozuje od svých možností, nikoli od schopností či možností zemědělství a zemědělců.

24.5.2012 v 10:14 | Karma: 32,42 | Přečteno: 1714x | Diskuse| Politika

Jana Šimonová

Zkušenost s Romy a předsudky vůči Romům nejsou synonyma

Zkušenost s Romy a předsudky vůči Romům nejsou synonyma – tohle mi vždy přijde na mysl, když pročítám statistiky o tom, že Češi mají nejvíce předsudků vůči Romům a nejméně vůči Slovákům, protože za svého souseda by si z nabízené sestavy 85 % zvolilo Slováka, jen 5% Roma. Nazývejme věci pravými jmény, neboť jen tak dokážeme problém uchopit. Jen dobře uchopený problém pak dokážeme řešit.

23.5.2012 v 15:31 | Karma: 39,61 | Přečteno: 2927x | Diskuse| Politika

Jana Šimonová

K omluvě rodině zbitého Petra Zhyvachivski z Břeclavi

Včera mne požádal jeden čtenář o to, abych zde na blogu zveřejnila odkaz http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/omluva-rodine-napadeneho-chlapce_234944.html , kde se redakce serveru omlouvá rodině Petra, napadeného a zbitého trojicí útočníků, z nichž nejméně jeden je Rom.

22.5.2012 v 17:58 | Karma: 39,84 | Přečteno: 2940x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci zvýšili ochranu zemědělské půdy i omezení jejího prodeje cizincům

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  11:40

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Zdravotnictví čeká kolaps, věští analýza. Chybí 3000 lůžek, péče se nadužívá

3. května 2024  11:36

V českém zdravotnictví hrozí bez přijetí potřebných opatření vyčerpání zdrojů. Systém není podle...

Evropa otevřela dveře džihádistům, Londýn a Paříž nepoznáte, hlásá Trump

3. května 2024  11:34

Donald Trump krátce po potlačení propalestinských protestů na několika amerických univerzitách...

Obří požár haly se škodou 1,8 miliardy založil člověk, technickou závadu vyloučili

3. května 2024  11:15

Příčinou rozsáhlého požáru průmyslové haly v Žebráku na Berounsku, který loni v létě podle policie...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 533
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3037x
Autorka vystudovala obory kybernetika v dopravě a spojích, automatizované systémy řízení a doplňkové pedagogické studium pro výuku odborných předmětů. V praxi se věnovala práci nejen jako lektor a pedagog na SŠ i VŠ, ale hlavně jako informatik ve středním managementu velkých i malých firem, v projekci systémů pro controlling, plánování a kalkulace.