Kanada čelí nájezdům maďarských Romů

Je to snad vlastnost Romů, tenhle talent vyslídit, kde co jaká společnost rozdává, činit pokusy o zinkasování všeho, co společnost nabízí, a pak společnosti ukázat záda, případně ještě společnost na jako podivný dík poškodit?

 

Vždyť totéž před několika lety provedli čeští Romové. Přijeli do Kanady, požádali o azyl, shrábli sociální dávky a vrátili se zpátky do ČR, kde zase shrábli sociální dávky a uplatnili nárok na byt, který před odjezdem do Kanady vrátili obcím. Při té příležitosti nezapomněli v Kanadě Českou republiku pomluvit a nastínit majoritní společnost jako rasisticky zaujatou a nepřátelskou.

Teď stejný fígl na kanadskou pohostinnost zkoušejí po rumunských a slovenských Romech i maďarští Romové. O rasizmu v ČR měly svědčit masy Romů, prchající do Kanady. Masy Romů ale vyčerpaly výhody, nabízené tamními úřady, a pak se neohroženě vrátily do ČR, případně byly kanadskými úřady vráceny kvůli zneužívání dávek a neplnění povinností, které s příjmem dávek měly souviset.

V důsledku těchto pomluv se majoritní občané ČR do dnešního dne obávají, že budou opakovaně nařčeni z rasizmu jen proto, že si přejí stejná práva a povinnosti a stejné zajišťování práv a vymáhání povinností jak pro příslušníky majoritní společnosti, tak i pro Romy.

V tyto dny se situace v Kanadě opakuje, tentokrát s maďarskými Romy. Někteří poslanci kanadského parlamentu proto zvažují obranu Kanady proti vlně romských přistěhovalců možnost znovuzavedením vstupních víz pro maďarské občany.

Šéfovi maďarského parlamentu László Kövérovi to v neděli 26.2. v saúdském Rijádu sdělil předseda kanadského parlamentu Noel Kinsella. České republice ze stejného důvodu Kanada víza znovu zavedla, čímž způsobila komplikace mnoha bílým Čechům. To byl další nemilý důsledek romských pomluv České republiky a nařčení majoritní společnosti z rasismu.

Kanada se již takto bránila nájezdům Romů za sociálními dávkami nejen z Česka, ale i z Rumunska a Slovenska. Nyní tedy aktuálně čelí nájezdům žadatelů o sociální dávky, vyplácené štědrým kanadským systémem pro azylanty, z Maďarska.

Slova kanadského zákonodárce podle maďarské agentury MTI zní: "Nemůže tolerovat, aby lidé přiletěli (do Kanady), požádají o azyl, zinkasují sociální dávky a vrátili se zpět do Maďarska, Rumunska nebo na Slovensko."

A co my v ČR? Jak dlouho budeme tolerovat to, že čeští Romové se dostaví pro výplaty sociální pomoci, ale povinnosti si neplní, neposílají děti do škol, nedbají na jejich výchovu a lékařskou péči, nepracují a své děti k pracovitosti nevedou, naopak mnohdy je vedou ke kriminální činnosti s jistotou jejich beztrestnosti? Je ČR snad více rasistickou zemí než Kanada, když se bude bránit zneužívání sociálního systému lidmi, kteří společnosti zlým oplácejí, neplní si své povinnosti vůči společnosti a škodí pomluvami, agresí a kriminální činností?

Budeme se obávat specifikovat problematickou skupinu obyvatelstva jakožto Romy? A kanadští úředníci se snad obávají? Copak oni jmenovitě specifikují jednotlivce? Nikoli. Šupnou všechny do jednoho pytle – neumíte se chovat, tak u nás máte utrum, jako celek, nebudeme hledat perly mezi sviněmi. Tak se poučme od civilizovaných Kanaďanů a nehledejme stále nějaké perly tam, kde nemohou být.

Jedině nazvat problém správným jménem se může stát začátkem úspěšného řešení. Úmyslné zastírání problému a neochota problém specifikovat je jistotou neúspěchu řešení.

Autor: Jana Šimonová | pondělí 27.2.2012 9:32 | karma článku: 41,97 | přečteno: 3047x