Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JZ

qqx

4. 8. 2011 22:42
.

Jako člověk šířící finanční gramotnost jistě víte, že obce (tedy i město Ostrava) financují pouze základní školství, střední je financováno krajem a vysoké pak ministerstvem školství. A zdráhám se uvěřit, že plných 75% žáků základních škol dojíždí z okolních obcí.

Provoz zdravotnictnických zařízení je pak financován přes zdravotní pojištovny, investice pak Krajský úřad, případně fondy EU. Tím neříkám, že město nepřispívá na zdravotnictví (asi nejspíš do jím zřizované nemocnice) - na tyto účely vynakládá dokonce více než 2,5 x tolik než na  kancelář primátora a je to přes 2,5% městského rozpočtu.

K dalším Vaším názorům se nebudu vyjadřovat, ikdyž je považuji z velké  části za pochybné. Navíc velká pravda je v níže uvedeném příspěvku, že nikde není psáno, že stávající určení daní bylo nastaveno správně.

0 0
možnosti
R

raks

3. 8. 2011 17:49
nejen Ostrava

ostravské kulturní klenoty se nejen v srdcích Ostravanů.....

Praha má histerický klenot dokonce Helenku Vondráčkovou, že, ehm,  tak nějak, že, ale nerozumím tomu, ehm, co si kdo za ty klenoty koupí, že,  tedy kromě nositelů těchto historických kulturních odkazů nevídané hodnoty, že?

0 0
možnosti
VH

Stará kára

3. 8. 2011 17:48
To čumím

1. Nevím, proč mluvíte o čachrování. Změna v rozpočtovém určení daní byla výraznou částí volebního programu této strany. Plnění volebního programu je čachrování (a neplnění kladňáctví)?

2. Z čeho usuzujete, že současné rozdělení peněz správné (a jaká máte kritéria)? Nebo máte pouze pocit? No dobře - ale podle pocitů se zpravidla peníze nerozdělují.

3. Z čeho usuzujete, že naopak nečachrovali ti, kteří připravovali zákon minulý (a dali velké peníze mému městu)?  Myslím, že (ne)čachrovali jinak. Prostě to rozdělení bylo, je a bude vždy subjektivní otázka. Stejně jako jeho posouzení.

U v a ž u j e t e?  Kdybyste jen trochu zvážila mimořádnou subjektivnost v posuzování tohoto problému, možná byste i zvážila jemnější titulek (pravda - ten by tolik nepřitahoval).

1 0
možnosti
JP

zmije rohatá a ušatá

3. 8. 2011 18:07
Re: To čumím

Nepřitahoval, ale já chci lidi přitáhnout k tomuto tématu a chci o s nimi o něm debatovat. Chci znát stanovisko široké veřejnosti. Stará kára asi nechce rozumět, ale neva, je už stará a je to kára ;-D

0 0
možnosti
C

carolusI

3. 8. 2011 16:00
Tentokrát nemáte pravdu.

Pokud si myslíte, že na přespolní města doplácí, tak je to právě naopak. Přespolní jezdí do města pracovat. A firma která ve městě sidlí odvvádí část daní městu a ne obcím ze kterých ti přespolní dojíždí. Ve městě většinou utrácí větší část své výplaty. To je zase pro město přínos. Navíc některé firmy mají ve městě sídlo firmy, ale provoz mají někde na vesnici, která z jejich daní nemá nic. Jen potíže se zvýšeným provozem. To samé platí o rekreantech. Ti pro obecní kasu odvádí pouze daň z nemovitostí, ale tím to končí. Náklady na udržování cest nese obec. A peníze v obci rekreanti nenechají, protože nákupy si přivezou u města. Zato odpadu dokáží vyprodukovat víc než místní. A obzvlášť milé je, že se s odpadky se často ani neobtěžují ke kontejneru, ale po cestě zpět do města je prostě vyhodí do příkopu u silnice.

1 0
možnosti
JP

zmije rohatá a ušatá

3. 8. 2011 17:36
Re: Tentokrát nemáte pravdu.

Něco k tématu napsal petrph níže, krom toho za odpadky se platí i obci, kde je rekreační nemovitost, přičemž to neznamená, že se neplatí v místě trvalého bydliště - prostě se platí dvakrát, fakt je, že ti nepodaření rekreanti vozí klidně chlívek z chat do města a perou to do kontejnerů ve městech. Kdyby lidé měli pracovní příležitosti v obci, nejezdili by do města,asi tak. A kdyby fabrika stála v obci, netrpělo by ovzduší ve městě, aspoň to tak vypadá. Věci se ale mají tak, že do centra - města, se sjíždí pracující hvězdicoviě z okolí, proto to "město" vzniklo. Obávám se, že mám pravdu v mnohém, i když nevěříte.

0 0
možnosti
PZ

PeTaX

3. 8. 2011 14:36
Kalousek

je jen jedním z dalších socialistů, který chce jen přerozdělovat (a hlavně nezapomenout na svoji kapsu).

0 0
možnosti
VH

Stará kára

3. 8. 2011 17:51
Re: Kalousek

Daně se přerozdělují. Nebo máte lepší návrh?

1 0
možnosti
PH

petrph

3. 8. 2011 14:31
spíše se ptejme

Jakou šanci má Kalousek takový zákon prosadit proti ODs, která má právě v největších městech převahu? Asi malou ,ale pro následující výmluvu já nic já Kalousek, to stačí.:-)

0 0
možnosti
MK

thunder-bolt

3. 8. 2011 14:18
Celý současný koncept zákona je špatný.

Obce by měly dostávat daňové prostředky z čiností na jejich katastru provozovaných a od obyvatelstva v obci žijícího.

Současný stav vůbec nenutí obce podporovat výrobní činnost na jejich katastru. Naopak jistý příjem " z hlavy" umožňuje obcím starat se pouze o to aby byly "zelenější".

1 0
možnosti
PH

petrph

3. 8. 2011 14:33
Re: Celý současný koncept zákona je špatný.

Na to už přišel osobně  Ford blahé paměti, že stačilo postavit fabriku pár kilometrů za městem, kde už městu nemusel platit žádné daně, ale město neslo sociální náklady za všechny jeho dělníky :-)

0 0
možnosti
PH

modrénebe

3. 8. 2011 14:15
Já toho pana Kalouska lituji,

ať udělá ( MF) cokoliv, vždy je to špatně, přes celé barevné spektrum našich stran.

0 0
možnosti
VH

Stará kára

3. 8. 2011 17:52
Re: Já toho pana Kalouska lituji,

Přesně!

On to věděl, když do toho šel. Peněz dáváte vždycky málo.

0 0
možnosti
PD

DolevaP

3. 8. 2011 13:38
Co přesně budete

u té policie dělat ?

0 0
možnosti
GMX

Glock Mark XVIII

3. 8. 2011 13:14
Kolik firem sídlí v malých obcích, kolik ve velkých městech?

Daň z příjmů putuje tomu městu, kde má firma sídlo, nikoliv provozovnu. Tj. firma má sídlo v Praze, provozovnu v nějakém Vidlákově, podíl z vybrané daně z příjmů právnických osob jde Praze, nikoliv do kasy obce Vidlákov.

.

Zdá se Vám to správné?

0 0
možnosti
JP

zmije rohatá a ušatá

3. 8. 2011 13:27
Re: Kolik firem sídlí v malých obcích, kolik ve velkých městech?

Firma zaměstnává a platí lidi ve Vidlákově a Vidlákovský starosta ujednal prodej pozemku nebo pronájem pozemku a pronájem budov za cenu, která přináší Vidlákovu zisky. nebo ne? Tak švih starostu po ušách, ať jedná ve prospěch Vidlákova a ne sebe ;-D

1 0
možnosti