Jestli prý politici mají tykadla

Jistě že mají. Politici nejsou jen takoví obyčejní lidé, takže je předem dáno, že mají něco, co obyčejní lidé nemají, a to jsou i tykadla, ale i mnoho jiného. Co všechno?

 

Politici mají vysunuté kontrolky, aby dobře chytali signály, kde se dá co vydělat, komu kde kvete pšenka a kde roste tráva, jak vysoká, a co skrývá, také kontrolují, jestli jsou stále v kurzu, nebo už zájem o ně opadá, případně, jestli je jejich lobbistický sponzor nechce poslat k ledu.

Dále mají politici tykadla, jak již bylo předesláno, a to nikoli proto, že jim je jeden občan velkoryse přimaloval, aniž se hlásil o honorář, ale proto, že tykadly osahávají nové příležitosti, kontakty a možnosti, testují živnou půdu pro své plány a zkoumají, kde by co mohli získat – pro sebe, ne pro stát, který řídí, samozřejmě.

Politici mají i hroší kůži. Tu potřebují na to, aby si nic nedělali z kritiky, vyslovované médii či občany. Na příklad občané kafrají k penzijní reformě, k pozdějším odchodům do důchodu, k odebírání sociálních podpor a poplatků na mobilitu imobilním, ke zvyšování DPH, k devastaci trhu práce a likvidaci placených pracovních pozic nabídkou neplacených pracovních pozic ve veřejných službách. Politici si dokonce leccos vyčítají i sami sobě navzájem – tedy mezi sebou samozřejmě. Na příklad jeden vytýká druhému milenku vedle manželky, což samozřejmě nevytýká sám sobě. Nakonec si nafackuji, jinak hroší kůže funguje, a tak vše skončí dobře.

Politici mají ale mnohem více, na příklad Lávrovy uši, velké oči, rychlou a pádnou ruku, jeden má dokonce i sexymozek. Jenže sexymozek neumí nikdo namalovat. Jeden sice cosi malovat zkoušel, ale měl z toho trošku polízanici. Kdysi hodně činný politik, možná se znovu vrátí na plakáty a billboardy, má i gule, ty umí namalovat každý, takže … No, zkrátka, tykadla ještě nejsou to nejhorší, co se dá k politikovi přimalovat. Na druhé straně, kdo by k politikovi maloval půl města, balík akcií na doručitele, nebo tři nemocnice. Uznejte, to se dá přece vyfotit, ale i odklonit na maminku, kdežto tykadla, tykadla se nepůjčují ani mamince.

Tykadla, kontrolky, hroší kůže, konexe, ty buď máte a můžete jít do politiky a na billboardy, nebo nemáte a můžete jít do…, třeba do fronty na pracáku nebo na sociálce. Ale pozor, když si budete chtít zkrátit čekání uměleckou činností, tak jako se v pohádce nesmí říkat, že král má oslí uši, tak se na veřejnosti nesmí malovat tykadla. Teď mě napadlo … oslí uši také ne, aby bylo jasno. Občané, domluvme se – nebudeme mluvit o oslích uších a tykadlech politiků, ani jim je nebudeme malovat. Prostě vyčkáme, až si zase dají před kamerami pár facek.

 

Autor: Jana Šimonová | středa 15.2.2012 13:17 | karma článku: 31,18 | přečteno: 1566x