Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ještě větší odborářský nesmysl, než jsme čekali

Může čtyřiadvacetihodinové zastavení dopravy v ČR zvrátit výpočty penze, případně stanovení věku odchodu do důchodu?

 

Opravdu si máme myslet, že blokování dopravy má pomoci těm nezaměstnaným, co už dva, pět či deset let navštěvují úřady práce, školení, která je nikam do zaměstnání nepopostrčí, popocházejí s doporučenkami, aby byli ubezpečeni, že ani na třetí pokus o ně firma nemá zájem? Proč se odboráři nezastali těchto nezaměstnaných, když je propouštěl zaměstnavatel?

Jestliže odboráři nedokázali vyjednávat na pracovištích o lepších podmínkách zaměstnanců, jak mohou demonstrovat své odborářské poslání nějakými blokádami dopravy a brát si za rukojmí veškeré obyvatelstvo, kterého se zrušení dopravy dotkne? Přece půda působnosti odborů je dána prostory podniku, kde mají hájit zájmy svých členů tam zaměstnaných ovšem jen do té míry, aby nezlikvidovali svého chlebodárce, živitele a zaměstnavatele, a tím neodstřihli zaměstnance i sebe samotné od zdroje peněz, jakým je každý měsíc platební příkaz zaměstnavatele k odeslání mzdy na jejich konto.

Jak má souviset omezování lidí v cestě do zaměstnání, kam chodí za svým výdělkem podle pracovní smlouvy, dobrovolně uzavřené mezi jimi a jejich zaměstnavateli, s hájením nějakých domnělých zájmů úplně jiných zaměstnanců úplně jiných zaměstnavatelů?

Zastavení metra či vlaků ještě donedávna bylo považováno buď za teroristický čin, nebo za přírodní katastrofu, nebo za havárii. Výskyt kterékoliv z těchto alternativ bylo vždy nežádoucí.  Proto se management dopravce snažil o to, aby svůj business opětovně co nejrychleji rozjel. V takových případech stát svými složkami k tomu určenými a díky výběru daní udržovanými pomáhal zbavit se působení záškodníka, ať již byl jakýkoliv.

Jen v tyto dny se projevují snahy přesvědčit občany, že se jedná o správnou akci odborářů, kterou vláda musí respektovat a občané se jí mají přizpůsobit tak, aby zamezili škodám, vyhnuli se situaci, že by snad nedorazili do zaměstnání a neplnili své pracovní povinnosti dané smlouvou se svým zaměstnavatelem. Přirozeně ani firmy nesmí riskovat, že by snad nesplnily nějaké závazky s odvoláním na blokádu dopravy pod taktovkou odborářů. I management dopravců se má přizpůsobit a minimalizovat ztráty podniku.

Co ukládá zákon managementu firmy v případě vzniklých škod? Mimo jiné následné ztráty pak má vymáhat na viníkovi. Pokud tak činit nebude, úmyslně poškodí zaměstnavatele, čímž se rozejde se zákonem a vystavuje se postihu za své „velkorysé“ chování vůči viníkovi. Předpokládám proto, že postiženým podnikům následně managementem osloveni advokáti vysoudí odškodnění, vzniklé omezením podnikání, kterému stát nezabránil. Toto odškodnění zaplatí stát z daní, odvedených právě těmi, co jim odboráři zkomplikují čtvrteční dopravu do zaměstnání.

Pokud někdo očekával, že odbory budou naopak svazovat ruce zaměstnancům, aby oni pak následně měli šanci provinit se proti pracovním povinnostem a přiblížili se šanci být za to zaměstnavatelem postiženi, pak to byl vizionář opravdu zvláštních dovedností a vlastností. Sybila by mu mohla závidět. Dnes totiž by se jeho věštba proti zdravému rozumu vyplnila.

Co je ale zvláštní ještě více, to je to, že ačkoliv odboráři lidem čtvrtečním extempore komplikují život, najde se velký houf husí, který kejhá souhlasně s odboráři a ťape v rytmu odborářských demagogických proslovů. Jestliže nám životní pohodu komplikuje počasí, naplkáme toho, až se hory zelenají. S počasím přitom nehne ani logika, ani dobrá vůle, ani mistrné vyjednávání, ani síla moci. Odborářské spolky také jednají mimo logiku a vyjednávání s nimi je stejně účinné jako hučení do dubu, ale národ je ochoten nejen mlčky tolerovat, ale dokonce i oslavovat jejich nečinnost v případech, kdy byly kompetentní jednat, stejně tak jako podivnou činnost, kterou vyvíjejí dnes.  

Co odstavec, to doložený paradox v jednání odborářských bossů a jimi organizovaných spolků. Nebo rovnou nesmysl? A co když tohle odborářské extempore má jiné určení? Co když jde o to, aby lidi zapomněli na kauzy Vondra a ProMoPro, Barták a Pandury, Kalouskův přítel Šťáva a jeho business se zbraněmi, později s krevní plazmou a další? Pak by ta vládou podezřele tolerovaná podivná činnost odborářů dostala jiný smysl, respektive nejevila by se ani jako nesmyslná, ani jako paradoxní.

Pak ovšem by naopak paradoxní bylo to, že lidé svými členskými příspěvky dobrovolně podporují organizaci, napomáhající vládě lidi nahánět do ohrady a manipulovat s nimi. Daně pro vládu se odvádět musí, ale členské příspěvky odborářům jsou dobrovolným počinem. Výsledkem ovšem je, že dílem povinně a dílem dobrovolně si zde pěstujeme dvě velké skupiny nadlidí, pohodlně žijících z práce celé společnosti, navíc této společnosti silně škodících. Jedni nekončícím seznamem tunelů a korupčních skandálů, druzí ochromováním služeb, které si společnost vybudovala a udržuje pro svůj užitek.

Nenamítám nic proti tomu, jestliže si odboráři budou demonstrovat tím, že zablokují dveře vlastního WC a zakážou si 24 hodin splachovat, ale vadí mi, že si přiřkli právo 24 hodin blokovat komunikace, koleje, nádraží, budovy a techniky, které byla pořízeny za peníze společnosti a mají také sloužit společnosti, nikoli jako kulisy pro pár individuí, přivlastňujících si pochybné právo omezovat ostatní a opájející se stejně pochybným oprávněním měnit osudy lidí a rozhodovat o tom, kam pojedou či nepojedou. Takhle se chovají teroristi. 

Vyjednávání s teroristy nikdy nikam nevedlo, proto se s nimi v civilizovaném světě nevyjednává. O vyjednávání s odboráři platí také to, že nikam nevede. Stejně tak ale platí, že vyjednávání s vládou ČR také nikam nevede. To důležité je zbavit se nefungující a věčně rozhašteřené vlády, která vynakládá čím dále více sil na zametání vlastních průšvihů a na vládnutí ve prospěch občanů jí již nezbývá čas.

Odborářská akce ve čtvrtek není nic jiného než odvedení pozornosti občanů od této myšlenky. To je odpověď na otázku, kde se vzalo tolik tolerance vlády vůči odborům a proč média lidem včas vysvětlila, že jejich povinností je do zaměstnání se dopravit a dostavit.

Jestliže obhájci odborů chtějí tvrdit, že odborové organizace mají vyjednávat se zaměstnavateli co nejlepší podmínky pro zaměstnance, a proto jsou to organizace veskrze důležité, pak mluví o něčem jiném nežli o tom, co se děje v ČR dnes pod záštitou odborářského loga a s odvoláním na kompetence odborů. To by mohla být příčina případných neshod v diskuzi pod článkem.

Autor: Jana Šimonová | čtvrtek 16.6.2011 8:54 | karma článku: 45,32 | přečteno: 13569x
  • Další články autora

Jana Šimonová

Jak sociální systém císaře pána zachránil moji babičku

Středoevropský sociální systém fungoval před 101 úplně jinak, než bychom si tipli. Přečtěte si příběh z roku 1914 o lidskosti, obětavosti a neokázalém a vřelém darování téměř ztraceného života vídeňskými lékaři moravské holčičce.

21.12.2015 v 1:05 | Karma: 25,21 | Přečteno: 353x | Diskuse| Společnost

Jana Šimonová

Padni, komu padni, na český způsob, aneb Kdo vládne, tomu nepadne

Jak jinak si lze přeložit fakt, že zatímco vydání ke stíhání opozičního politika a jeho spoluaktérů nezadrhlo déle než necelou hodinku uvažování paní Němcové, vydání ke stíhání paní političky za TOP09 Vlasty Parkanové drhne?

15.6.2012 v 11:41 | Karma: 25,56 | Přečteno: 4103x | Diskuse| Politika

Jana Šimonová

Co je a co není nelegální práce

Práce na černo, jinak také nelegální práce je stíhána, nově je stíhána tvrději a postihována vyšší pokutou. Proto se ale nemusíte bát požádat o pomoc na své firmě, či ve svém obchodě příbuzné. To nelegální práce není. Přesně řečeno – jedná se o výpomoc v rámci rodiny.

29.5.2012 v 21:26 | Karma: 24,45 | Přečteno: 1118x | Diskuse| Politika

Jana Šimonová

Na co české soudy, když stačí paní s kosou? Aneb Sláva průtahům!

Trestnímu stíhání kvůli miliardovým ztrátovým obchodům čelí již více než 12 let někdejší členové představenstva Komerční banky. S postupem času jejich řady ředí Zubatá, ta paní s kosou, kterou nelze podplatit, zkorumpovat, opít, ukecat, ani utopit v Orlické přehradě, nebo zavěsit někde v lese na strom nebo na trám v opuštěné stodole za účelem pozdějšího nalezení náhodným houbařem a prohlášením za sebevraha. Ta paní s kosou se běžně zdá být pomalá, leče někdy pracuje rychleji než české soudy.

28.5.2012 v 12:32 | Karma: 25,36 | Přečteno: 771x | Diskuse| Politika

Jana Šimonová

Je paní Šimůnková člověk na svém místě, rozuměj profesním?

Tato otázka mi přišla na mysl po přečtení myšlenak a slov paní Šimůnkové, uvedených v jejím tiskovém prohlášení k Břeclavské kauze.

26.5.2012 v 20:14 | Karma: 38,45 | Přečteno: 2256x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

KOMENTÁŘ: Atentát na velké rudé zvíře se stal šablonou pro politické procesy

1. června 2024

Premium Před 76 lety, 27. května 1948, jen tři měsíce po komunistickém puči, byl spáchán atentát na...

Propalestinští demonstranti vtrhli do muzea v New Yorku. Zasahovala policie

1. června 2024  18:47

V pátek vtrhly stovky propalestinských demonstrantů do Brooklynského muzea v New Yorku. Nad jeho...

Starosta platil vědmu z obecního rozpočtu. Věřil, že mluví s jeho mrtvým otcem

1. června 2024  18:17

Francouzský starosta Gilles d’Ettore skončil ve vazbě poté, co naletěl vědmě oblíbené mezi tamní...

Problémovou čtvrť ovládl islám. Vrací se tam klid a ze Švédů je malá menšina

1. června 2024  18:06

Migrace a problém se začleňováním migrantů do společnosti je ve Švédsku důležitým tématem voleb do...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 533
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3035x
Autorka vystudovala obory kybernetika v dopravě a spojích, automatizované systémy řízení a doplňkové pedagogické studium pro výuku odborných předmětů. V praxi se věnovala práci nejen jako lektor a pedagog na SŠ i VŠ, ale hlavně jako informatik ve středním managementu velkých i malých firem, v projekci systémů pro controlling, plánování a kalkulace.