Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je-li občan rozčarován, z čeho?

Kteří jsou to ti rozčarovaní? Je jich totiž početná přesila, i když … celkově nedisponují ekonomickou mocí, i když … svojí prací a nákupní silou hýbou českou společností a hospodářstvím, i když … početná menšina, která je naopak nadšena, jimi pohrdá.

 

Významným agentem rozčarování je zjištění, že politická moc, možná lépe politicko-ekonomická moc v ČR vymáhá na občanech formou daní všemožného druhu stále větší a větší finanční obnos, případně ukusuje z finančních možností občanů na úhradu základních potřeby téměř vše, co vydělají. Za uspokojení finančního hladu státní pokladny se politicko-ekonomická moc občanům opakovaně děkuje stále většími finančními a hospodářskými zločiny a korupcí.

Dalším důležitým agentem rozčarování je odpor uzemňující zjištění, že i když vypukne korupční skandál, i když někdo definuje a rozkryje tunel ze státní pokladny prostřednictvím předražených státních zakázek na soukromá konta lidí, kteří vešli do střetu zájmů při řízení státu, ministerstva, odboru, či polostátní firmy, právo nevymůže a k náhradě škody, kterou utrpěli de facto všichni občané, nedojde. Jinými slovy, korupční skandál se zahladí tak, jak to situace dovolí, viník je odkloněn na jiný post, kde si zhojí pošramocenou pověst a přidá „odstupné od řízení tunelu“ na své konto.

Politická moc si nárokuje na občanech stále větší finanční částky na pokrytí potřeb státního aparátu, ale i na pokrytí stále náročnějších a nákladnějších finančních a hospodářských zločinů, které třeba nikdy nebudou rozkryty, a pokud budou, určitě nikdy se zdefraudovaný finanční obnos celý nedohledá a nevrátí do státní pokladny a už vůbec ne občanům, jimž stát tyto peníze vzal, respektive kteří státu tyto peníze odvedli na daních.

Ústavní právo sice zaručuje vymahatelnost práva, ale otrlost, fundovanost a soudržnost politicko-ekonomických klik odklánějí praxi jinam, než teorie hlásá. Ústava ČR zakazuje, a přesto parlamentní politické strany nařizují, dokonce na to mají i své páky … co? Přece to, jak poslanci mají hlasovat. Občan sice volí 200 nezávislých zástupců ze svých řad, ale šéfové jejich mateřské politické strany je okamžitě přetvoří na hlasovací roboty, kteří fungují podle zadaného programu.

Takhle to fungovalo desítky let před listopadem 1989 a podle toho, jak se podařilo zahubit naději na demokratické hlasování v parlamentu po volbách dvou nových stran se staronovými i novými tvářemi, bude to trvat ještě mnoho dalších desítek let. Výměna tváří nad bezduchými těly, odloženými na parlamentních lavicích se minula s přáním voličů, neboť program do hlasovacího chování bezduchých těl byl nainstalován podle principů, osvědčených v uplynulých dvaadvaceti letech.

Voliči projevili přání změnit jednohlasné hlasování, praktikované za dob totality, změnit styl politiky, kdy v područí hrstky papalášů z ÚV KSČ celý arzenál loutek zvedal ruku a kýval hlavou jako podle šablony, přičemž zodpovědnost za rozhodování i politické kroky se vůbec neřešila.

Voliči si přejí, aby politici nesli zodpovědnost za svá rozhodování, zejména pak tehdy, kdy prostřednictvím následky jejich chybných rozhodnutí stojí daňové poplatníky nemalé peníze, nu, přiznejme si, že jde o milionové i miliardové ztráty.

O to hlasitěji volají voliči po zodpovědnosti politiků za chybná rozhodnutí, oč jasněji platí podobné pravidlo pro ostatní, běžné profese. O to hlasitěji volají voliči po zodpovědnosti politiků za špatná rozhodnutí, oč výše stoupá ČR na žebříčku korupce v celosvětovém měřítku. O to hlasitěji volají voliči po zodpovědnosti politiků za špatná rozhodnutí, oč objemnější jsou následné ztráty státu a oč pádnější jsou podezření, že politik rozhodl záměrně a promyšleně - pro stát nevýhodně, ale výhodně pro ekonomicko-politickou kliku, jejíž účty končí bezpečně v daňových rájích.

Vymahatelnost práva na politicky a ekonomicky silných pachatelích je téměř nulová. Občané platí škodu, způsobenou politiky, které si sami zvolili v dobré víře. Občané ale vědí, že volí politickou stranu a teprve vedení této politické strany stranickým aparátem vyzdvihnou jedince vybrané ze svého středu. Vyberou někoho, za jehož chování neručí? Přitom právě z jeho chování pokladny těchto politických stran profitují?

Jaká je to demokracie, kdy vítěz voleb skončí jako outsider, v bezzubé opozici, kdy jeho opoziční jednání je koaličním partnerům k smíchu a oni nepropasou žádnou příležitost se jim za jejich postavení vysmát? Jaké je demokratické cítění ve společnosti, kdy v diskuzích si diskutéři nadávají podle barev politických stran, jejichž politiku hájí, a zesměšňují se narážkami osobního zaměření?

Jako by byla nemocná celá společnost. Občané nemohou přehlasovat zástupce, které zvolili, navíc volí zástupce, které jim podstrčí politické strany. Politické strany neručí za volené občany, které samy vystavily na kandidátku, ale mají na ně páku, aby politické strany, které je vystavily, měly z jejich zvolení profit. Občané si na oko demokraticky volí zástupce, kteří pak na ně upletou bič, jímž demokracii popřou na příklad tím, že rozhodují o občanech, i když vědí, že je svým rozhodnutím poškodí, respektive rozhodují proti jejich vůli. Odmítají referendum, aby nemuseli s občany zápasit o svůj záměr. Záměr zvolených zástupců se rozchází se záměrem těch, co je zvolili.

Svobodná práva občana ustupují právu exekutora beztrestně, byť protiprávně, vstoupit do bytu občana a zabavit nu majetek. Občan musí složitě dokazovat svoji nevinu, neboť v případě exekuce platí presumpce viny, i když se exekutor mýlí. Svobodná práva občana ustupují vynucení hlásit se dvakrát týdně pravidelně v určenou hodinu na úřadě, ačkoliv se občan ničím neprovinil, tedy nespáchal kriminální čin, za který by byl takto odsouzen. Za provinění občana je považována ztráta zaměstnání a žádost občana, aby stát plnil své závazky k němu, když se dostal do nouze.

Politik si ze státní kasy bere, co se mu zlíbí, zatímco občanovi se z jeho majetku bere, co se úřední moci zlíbí. Politik, placený vysokými odměnami z kasy, kterou plnili občané, si nedá sáhnout na své odměny ani v době krize, ale občana, který díky krizi přišel o zdroj příjmů, státní moc kriminalizuje.

Propast mezi politiky a občany se prohlubuje, politika se občanovi vzdaluje, zájmy vysokých politiků a ekonomicko-politických klik jsou uspokojovány ze zdrojů, které zajistili občané v příznivější době. Nepříznivou ekonomickou situaci, kterou trpí zejména občané, zhoršují politici svou hrabivostí, úplatností, nekompetentností, špatnými rozhodnutími a defraudací svěřeného majetku. Nikdo je za to nepotrestá. Jak je to možné? Chrání je jejich politická strana. Nebo jinak. Jak dlouho budou unikat trestu a bude je chránit jejich mateřská politická strana?

Autor: Jana Šimonová | úterý 17.1.2012 11:19 | karma článku: 36,14 | přečteno: 1778x
  • Další články autora

Jana Šimonová

Jak sociální systém císaře pána zachránil moji babičku

Středoevropský sociální systém fungoval před 101 úplně jinak, než bychom si tipli. Přečtěte si příběh z roku 1914 o lidskosti, obětavosti a neokázalém a vřelém darování téměř ztraceného života vídeňskými lékaři moravské holčičce.

21.12.2015 v 1:05 | Karma: 25,21 | Přečteno: 353x | Diskuse| Společnost

Jana Šimonová

Padni, komu padni, na český způsob, aneb Kdo vládne, tomu nepadne

Jak jinak si lze přeložit fakt, že zatímco vydání ke stíhání opozičního politika a jeho spoluaktérů nezadrhlo déle než necelou hodinku uvažování paní Němcové, vydání ke stíhání paní političky za TOP09 Vlasty Parkanové drhne?

15.6.2012 v 11:41 | Karma: 25,56 | Přečteno: 4103x | Diskuse| Politika

Jana Šimonová

Co je a co není nelegální práce

Práce na černo, jinak také nelegální práce je stíhána, nově je stíhána tvrději a postihována vyšší pokutou. Proto se ale nemusíte bát požádat o pomoc na své firmě, či ve svém obchodě příbuzné. To nelegální práce není. Přesně řečeno – jedná se o výpomoc v rámci rodiny.

29.5.2012 v 21:26 | Karma: 24,45 | Přečteno: 1118x | Diskuse| Politika

Jana Šimonová

Na co české soudy, když stačí paní s kosou? Aneb Sláva průtahům!

Trestnímu stíhání kvůli miliardovým ztrátovým obchodům čelí již více než 12 let někdejší členové představenstva Komerční banky. S postupem času jejich řady ředí Zubatá, ta paní s kosou, kterou nelze podplatit, zkorumpovat, opít, ukecat, ani utopit v Orlické přehradě, nebo zavěsit někde v lese na strom nebo na trám v opuštěné stodole za účelem pozdějšího nalezení náhodným houbařem a prohlášením za sebevraha. Ta paní s kosou se běžně zdá být pomalá, leče někdy pracuje rychleji než české soudy.

28.5.2012 v 12:32 | Karma: 25,36 | Přečteno: 771x | Diskuse| Politika

Jana Šimonová

Je paní Šimůnková člověk na svém místě, rozuměj profesním?

Tato otázka mi přišla na mysl po přečtení myšlenak a slov paní Šimůnkové, uvedených v jejím tiskovém prohlášení k Břeclavské kauze.

26.5.2012 v 20:14 | Karma: 38,45 | Přečteno: 2256x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Policie prověřovala nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu. Zajistila 300 milionů

5. června 2024,  aktualizováno  8.6 21:12

Premium Česká policie v tichosti prověřovala třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní...

Z výnosů ruského majetku se zafinancuje půjčka pro Ukrajinu, dohodli se lídři G7

13. června 2024  16:23,  aktualizováno  17:16

Lídři zemí skupiny G7 na summitu v Itálii nalezli shodu ohledně využití výnosů ze zmrazeného...

„Libuje si v nacistických pozdravech“. Turek se dostal do výběru 11 podivínů

13. června 2024  17:07

Nastupující český europoslanec Filip Turek se probojoval do přehledu „nejbarvitějších“ nováčků v...

Blesk zasáhl na polské straně Jizerských hor dvacítku lidí, zraněny jsou i děti

13. června 2024  17:05

Blesk ve čtvrtek zasáhl skupinu turistů v horském sedle na polské straně Jizerských hor. Ze dvou...

Kde státní tabulky neplatí. Na Hradě se rozdávají miliony, netratí ani úředníci

13. června 2024

Premium Nejzkušenější úředníci v nejvyšší platové třídě si po 32 letech praxe podle tabulek ročně přijdou...

Realita práce s dětmi: Nikdy neuhádnete, co o svém povolání říká setra Lucia
Realita práce s dětmi: Nikdy neuhádnete, co o svém povolání říká setra Lucia

Dětská sestra a laktační poradkyně Lucia Berešová se pohybuje ve zdravotnictví již 19 let. Přestože se ke studiu střední zdravotnické školy dostala...

  • Počet článků 533
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3035x
Autorka vystudovala obory kybernetika v dopravě a spojích, automatizované systémy řízení a doplňkové pedagogické studium pro výuku odborných předmětů. V praxi se věnovala práci nejen jako lektor a pedagog na SŠ i VŠ, ale hlavně jako informatik ve středním managementu velkých i malých firem, v projekci systémů pro controlling, plánování a kalkulace.