Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak vysoký politik strany VV píská zápas Žaluda versus Jančura

aneb Ve sporu podnikatel Jančura se žlutými vlaky v čele versus státní úředník Žaluda s modrou armádou železničářů za zády strana VV svoji šanci prošvihla, nebo naopak zhodnotila.

Ve sporu podnikatel Jančura se žlutými vlaky v čele versus státní úředník Žaluda s modrou armádou železničářů za zády se pan ministr Dobeš (VV) otevřeně postavil proti podnikateli na stranu státem dotované modré armády.

Je to významný počin vysoce postaveného politika ze středu politické strany VV, někdy poněkud nečitelné. Tento počin je ale čitelný velmi jasně. Jako by nesl nápis: Jančuro, odpal, my máme své záměry státního významu a vyšší důležitosti.

Takto strana VV možná prošvihla svoji příležitost získat voliče z řad cestovatelů po železnici a jejich fandů a také z řad těch, co by rádi viděli podnikatele s čistým štítem na tahu proti zkostnatělému státnímu propletenci podnikatelských záměrů s nepřehlednými dotacemi ze státní kasy.

Jiná verze může být, že strana VV naopak zhodnotila svoji příležitost, vyplynuvší z pozice ministra dopravy, kdy se podařilo VV zaháčkovat do řetězce státních dotací, plynoucích k ČD, k molochu velkému, věčně hladovému, nepřehlednému a evidentně nikdy nezhynoucímu. Může se tak stát ekonomicky silnou politickou stranou s konexemi a možnostmi, na nichž postaví příští volební úspěch.

Potenciální příští volební úspěch VV by tak ale trošku hyzdil stín nedůvěry kvůli tomu, že početně ti, co jezdí limuzínami, nemohou převýšit ty, co jezdí vlaky, a tudíž otázka, kde by se ty hlasy vzaly, by mohl vyvolat nástin, že možná zcela nesporně a čistě nekonvenuje s původně proklamovaným záměrem zatočit s korupcí.

Co se týká manévrování managementu ČD ve své vlastní cenové politice a zlevňování jízdného pro cestování na vybraných, upřímně řečeno zrovna také náhodou panem Jančurou vybraných, tratích, za současného zdražení jízdného na jiných, panem Jančurou nevybraných tratích, to by měl posoudit Antimonopolní úřad.

Cenová politika je jasná, záměr všichni chápeme a tlak ČD proti konkurenci se nedá skrýt, ani se nikdo nesnaží o jeho skrývání. Opravdu jde jen a jen o to, zda Antimonopolní úřad shledá takový boj s konkurencí za korektní. Jestli z toho bude pokuta pro ČD, tak si připravme peněženky, jízdné opět podraží, neboť překalkulovat náklady bude nutné, přirozeně směrem nahoru.

Připomenu, že Microsoft za přibalení internetového prohlížeče IE zdarma do svého softwarového balíčku dostal pokutu po prošetření čistoty své taktiky tlaku vůči konkurenci. Takových a podobných případů lze dohledat více, na příklad i v boji mezi mobilními operátory.

Pro české klienty z toho pak vyplyne opět známá zkušenost. Stěžujete si? Tak stát udělí pokutu sám sobě a vy to, holenkové, zaplatíte. Nestěžujete si? Tak vás budeme dřít ve jménu státního monopolu. Poznámkujete? Tak připomeneme, že v celém světě se ví, že ke klientům si lze dovolit jen tolik, kolik si oni nechají líbit. Reptáte na vládu? Ale, ale, copak nevíte, že každý národ má takovou vládu, jakou si zaslouží? I politici mladé politické stany VV už to vědí.

Foto perex: ČTK, zveřejněno na ihned.cz

 

Autor: Jana Šimonová | pondělí 17.10.2011 12:16 | karma článku: 28,02 | přečteno: 1998x
  • Další články autora

Jana Šimonová

Jak sociální systém císaře pána zachránil moji babičku

Středoevropský sociální systém fungoval před 101 úplně jinak, než bychom si tipli. Přečtěte si příběh z roku 1914 o lidskosti, obětavosti a neokázalém a vřelém darování téměř ztraceného života vídeňskými lékaři moravské holčičce.

21.12.2015 v 1:05 | Karma: 25,21 | Přečteno: 353x | Diskuse| Společnost

Jana Šimonová

Padni, komu padni, na český způsob, aneb Kdo vládne, tomu nepadne

Jak jinak si lze přeložit fakt, že zatímco vydání ke stíhání opozičního politika a jeho spoluaktérů nezadrhlo déle než necelou hodinku uvažování paní Němcové, vydání ke stíhání paní političky za TOP09 Vlasty Parkanové drhne?

15.6.2012 v 11:41 | Karma: 25,56 | Přečteno: 4103x | Diskuse| Politika

Jana Šimonová

Co je a co není nelegální práce

Práce na černo, jinak také nelegální práce je stíhána, nově je stíhána tvrději a postihována vyšší pokutou. Proto se ale nemusíte bát požádat o pomoc na své firmě, či ve svém obchodě příbuzné. To nelegální práce není. Přesně řečeno – jedná se o výpomoc v rámci rodiny.

29.5.2012 v 21:26 | Karma: 24,45 | Přečteno: 1118x | Diskuse| Politika

Jana Šimonová

Na co české soudy, když stačí paní s kosou? Aneb Sláva průtahům!

Trestnímu stíhání kvůli miliardovým ztrátovým obchodům čelí již více než 12 let někdejší členové představenstva Komerční banky. S postupem času jejich řady ředí Zubatá, ta paní s kosou, kterou nelze podplatit, zkorumpovat, opít, ukecat, ani utopit v Orlické přehradě, nebo zavěsit někde v lese na strom nebo na trám v opuštěné stodole za účelem pozdějšího nalezení náhodným houbařem a prohlášením za sebevraha. Ta paní s kosou se běžně zdá být pomalá, leče někdy pracuje rychleji než české soudy.

28.5.2012 v 12:32 | Karma: 25,36 | Přečteno: 771x | Diskuse| Politika

Jana Šimonová

Je paní Šimůnková člověk na svém místě, rozuměj profesním?

Tato otázka mi přišla na mysl po přečtení myšlenak a slov paní Šimůnkové, uvedených v jejím tiskovém prohlášení k Břeclavské kauze.

26.5.2012 v 20:14 | Karma: 38,45 | Přečteno: 2256x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Do konce měsíce výrazně zúžíme tým, slíbil Bartoš po volebním debaklu Pirátů

15. června 2024  14:30,  aktualizováno  22:39

Reformy vnitřního fungování a kampaní Pirátské strany je třeba provést do konce příštího měsíce....

Je fajn se o míru bavit, ale shodu na summitu o Ukrajině Pavel neočekává

15. června 2024  13:36,  aktualizováno  21:46

Švýcarský summit o Ukrajině je podle prezidenta Petra Pavla první možností, jak se na široké...

Jednejme s Ruskem, zaznělo na summitu o Ukrajině. USA hlásí další finanční pomoc

15. června 2024  8:47,  aktualizováno  21:07

Sledujeme online Zástupci desítek zemí světa se v sobotu sešli v luxusním resortu nad Lucernským jezerem ve...

Francouzi demonstrují proti krajní pravici, která může vyhrát předčasné volby

15. června 2024  18:17,  aktualizováno  20:17

Statisíce Francouzů v sobotu vyšly do ulic, aby vyjádřily odpor vůči krajní pravici, která by se po...

Svatý grál na ekzém a suchou pokožku u dětí
Svatý grál na ekzém a suchou pokožku u dětí

Produkty Atoderm od značky Bioderma jsou skvělou volbou pro péči o citlivou a suchou nebo atopickou pokožku. Slibují nejen hloubkovou hydrataci,...

  • Počet článků 533
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3035x
Autorka vystudovala obory kybernetika v dopravě a spojích, automatizované systémy řízení a doplňkové pedagogické studium pro výuku odborných předmětů. V praxi se věnovala práci nejen jako lektor a pedagog na SŠ i VŠ, ale hlavně jako informatik ve středním managementu velkých i malých firem, v projekci systémů pro controlling, plánování a kalkulace.