Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak si Romové představují veřejně prospěšné práce

Nabízím pár fotek, které dokumentují to, jak si Romky představují veřejně prospěšné práce, ale nejen představují – ony je tak i vykonávají, dokonce už od loňska, jak si pamatuji. Fotečky jsou ze dne 16.9.2011.

 

Jednoduše kecnou na lavičku v parku a plkají. Jakmile někdo z nich hlásí, že mě vidí s fotoaparátem, okamžitě se otočí ke mně zády. Pokud se k nim blížím, neochotně se zvednou a naštvaně vykročí pryč, za nejbližší roh.

  

Více méně přede mnou rychle prchají za současného rozptylování se po prostoru, který původně měly uklízet. Už se stalo i to, že jejich mluvčí se mne přišla zeptat, co fotím, a jala se mne poučovat o tom, že je fotit nesmím. Tentokrát ale prchaly, prchaly, ani nic nesbíraly.

  

 Evidentně nechápou, či spíše nechtějí pochopit páně Drábkovo tvrzení, že za sociální dávky od společnosti mají dělat pro společnost něco užitečného, na příklad splnit svůj pracovní úkol v rámci veřejně prospěšných prací. Změní se to někdy? Nebo to vše skončí tak, že neromové budou skutečně uklízet, zatímco Romové budou i touto metodou upřímně, veřejně, nerušeně a bez trestu pohrdat majoritou, zatímco stejně upřímně a blahosklonně budou brát sociální dávky?

Jak asi může působit na veřejnost takové chování romského etnika? Ptám se už proto, že v posledních týdnech veřejnost zhusta diskutuje o Drábkově programu hnát nezaměstnané do veřejně prospěšných prací kvůli tomu, aby jim mohla být vyplacena podpora v nezaměstnanosti v podpůrčí době, která zatím vždy byla myšlena jako doba určená na shánění zaměstnání.

Proto také tato doba byla delší pro věkově pokročilejší nezaměstnané. Nyní to ale vypadá, že díky této delší podpůrčí době budou věkově pokročilejší veřejně prospěšně pracovat delší dobu.

Neromové, kteří se po ztrátě zaměstnání budou chtít dobrat svých podpor v nezaměstnanosti, půjdou hrdě uklízet městská prostranství, protože páni ministři si přeci každé práce váží a kromě toho pan ministr Drábek takhle prosadil pravidla hry.

Občané majority si svoje nároky na podpory v nezaměstnanosti a sociální dávky odpracují, zatímco Romové si sociální dávky od majority vezmou jako výpalné. Budou jednoduše brát sociální dávky a na veřejně prospěšnou práci nesáhnou, protože jim jejich čest a národnostní hrdost nedovolí pracovat pro majoritu, a to ani za peníze, které se nakonec, pokud majorita nedá dobrovolně, dají přeci vzít násilím.

Kdo by si snad myslel, že někdo tuhle tlupu líných Romek zkontroloval a odmítl jim za tohle obcházení, pocházení, poposedávání a vedení diskuzí na lavičce vyplatit sociální dávky, mýlil by se. Nenašel se nikdo, kdo by je za celičký rok přesvědčil, aby se chovaly jinak.

Pokud sociální pracovníci nepřehodnotí svůj přístup k sypání sociálních dávek Romům bez kontroly, jakou práci za ně městu či obci odvedli, a bez zpětné vazby, jak s těmito dávkami naložili, Romové nejen že nepřehodnotí svůj přístup k veřejně prospěšným pracím, ale ani k majoritní společnosti, jíž škodit je pro ně zřejmě ctí a posláním.

Pro úplnost zde je sníme, jak si ve stejnou dobu představují veřejně prospěšnou činnost neromové.

  

Na námitky o neházení všech do jednoho pytle a o tom, že Romové umějí vzít za práci a na druhé straně i v majoritě se najdou vyložení lajdáci a nepřekonatelní lenoši, mohu říct toliko jedné: líp se to nafotit nedalo.

Autor: Jana Šimonová | neděle 18.9.2011 14:57 | karma článku: 42,90 | přečteno: 5426x
  • Další články autora

Jana Šimonová

Jak sociální systém císaře pána zachránil moji babičku

Středoevropský sociální systém fungoval před 101 úplně jinak, než bychom si tipli. Přečtěte si příběh z roku 1914 o lidskosti, obětavosti a neokázalém a vřelém darování téměř ztraceného života vídeňskými lékaři moravské holčičce.

21.12.2015 v 1:05 | Karma: 24,96 | Přečteno: 353x | Diskuse| Společnost

Jana Šimonová

Padni, komu padni, na český způsob, aneb Kdo vládne, tomu nepadne

Jak jinak si lze přeložit fakt, že zatímco vydání ke stíhání opozičního politika a jeho spoluaktérů nezadrhlo déle než necelou hodinku uvažování paní Němcové, vydání ke stíhání paní političky za TOP09 Vlasty Parkanové drhne?

15.6.2012 v 11:41 | Karma: 25,29 | Přečteno: 4103x | Diskuse| Politika

Jana Šimonová

Co je a co není nelegální práce

Práce na černo, jinak také nelegální práce je stíhána, nově je stíhána tvrději a postihována vyšší pokutou. Proto se ale nemusíte bát požádat o pomoc na své firmě, či ve svém obchodě příbuzné. To nelegální práce není. Přesně řečeno – jedná se o výpomoc v rámci rodiny.

29.5.2012 v 21:26 | Karma: 24,17 | Přečteno: 1118x | Diskuse| Politika

Jana Šimonová

Na co české soudy, když stačí paní s kosou? Aneb Sláva průtahům!

Trestnímu stíhání kvůli miliardovým ztrátovým obchodům čelí již více než 12 let někdejší členové představenstva Komerční banky. S postupem času jejich řady ředí Zubatá, ta paní s kosou, kterou nelze podplatit, zkorumpovat, opít, ukecat, ani utopit v Orlické přehradě, nebo zavěsit někde v lese na strom nebo na trám v opuštěné stodole za účelem pozdějšího nalezení náhodným houbařem a prohlášením za sebevraha. Ta paní s kosou se běžně zdá být pomalá, leče někdy pracuje rychleji než české soudy.

28.5.2012 v 12:32 | Karma: 25,10 | Přečteno: 771x | Diskuse| Politika

Jana Šimonová

Je paní Šimůnková člověk na svém místě, rozuměj profesním?

Tato otázka mi přišla na mysl po přečtení myšlenak a slov paní Šimůnkové, uvedených v jejím tiskovém prohlášení k Břeclavské kauze.

26.5.2012 v 20:14 | Karma: 38,40 | Přečteno: 2256x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 533
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3037x
Autorka vystudovala obory kybernetika v dopravě a spojích, automatizované systémy řízení a doplňkové pedagogické studium pro výuku odborných předmětů. V praxi se věnovala práci nejen jako lektor a pedagog na SŠ i VŠ, ale hlavně jako informatik ve středním managementu velkých i malých firem, v projekci systémů pro controlling, plánování a kalkulace.