Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak se díky romské problematice začlenit do „křišťálové tlupy“

Musím zareagovat na článek http://zpravy.idnes.cz/na-pomoc-romum-ma-jit-pres-pet-miliard-ale-rozplyvaji-se-na-jine-veci-112-/domaci.aspx?c=A110912_170008_domaci_kop Konkrétně na první větu „Miliardy, které mají pomáhat k odstraňování ghett, v nichž žijí Romové, se rozplývají na jiné účely.“ Pod článkem se podepsal kop iDNES.cz s odvoláním na server Tyden.cz.

 

Řekněme si na rovinu, že veřejně sdělené takové nařčení by okamžitě mělo rozsvítit kontrolku na PČR a spustit vyšetřování možné korupce či zneužití veřejných financí. Vyšetřením by se na příklad zjistilo, že veřejné finance se přidělují na projekty v souladu se zákonem. Tak se to alespoň jeví v Ostravě. Za jiná města se nebudu brát, protože tam nežiji, a tudíž nic bližšího nevím.

Protože se ale zajímám o dění v Ostravě, poslušně hlásím, že v Ostravě investujeme veřejné peníze z IPRM na rozvoj Vítkovic v souladu s podmínkami, které praví, že 60 % z objemu uvolněných peněz musí být investováno na cesty a komunikace, kam mimochodem patří i parkovací plochy, zmiňované v článku. To bylo dodrženo, a proto tvrzení, že v Ostravě jdou peníze, určené na pomoc Romům, jinam, je zavádějící, možná lživé, očerňující a poškozující pověst těch, co v Ostravě tyto veřejné peníze spravují.

Je to správné, aby redaktoři plácli na server svého chlebodárce cokoliv, co vidí na cizím serveru a co je zaujme, respektive jim někdo nakuká? Nebylo by lepší nejprve alespoň zatelefonovat a poptat se blíže, jak se věci mají? Nebylo by lepší zvážit, zda v případě zveřejnění nepravdy nemůže být někdo poškozen? No – někdo – v případě rázné obhajoby nařčeného nakonec může být poškozen server, který onoho redaktora hostí.

A nebylo by lepší, kdyby se tak skutečně stalo? Server Idnes.cz aspiruje na Křišťálovou Lupu, a přitom nedbá na to, aby jeho redaktoři psali buď o ničem, když jsou líní pídit se po informacích, nebo o něčem s fakty v ruce, tedy nejlépe zajímavě o něčem s fakty v ruce. Jak má čtenář vědět, kterému serveru má hlasováním bodovat za Křišťálovou Lupu, když opisují od sebe navzájem a redaktoři se ani neunavují shánět fakta, jen plácnou něco s odvoláním ve stylu JPP (Jedna Paní Povídala)?

Mně se zdá, že je na čase zavést jinou cenu, a to Křišťálovou Tlupu. Ta by se udělovala clustru serverů, které píší o tomtéž, přičemž jejich redaktoři mezi sebou závodí o prvenství, kdo s tím první vyleze na internet. Samozřejmě při tom chvatu se na češtinské kreace nehledí, jak si čtenáři zajisté všimli.

Vlastně bychom inovovali agenturu JPP v duchu prostupu internetu úřady i domácnostmi do agentury PKNI (Psali Kdesi Na Internetu). Protože internet je kolektivní fenomén, za příkladnou činnost kolektivního šíření paniky s využitím tohoto média, by se udělovala kolektivní cena Křišťálová Tlupa.

Křiš´tálová Tlupa by se vyráběla z tzv. grossovského křišťálu, který se tajně těží na politické scéně a v jejích kuloárech a pečlivě se vybrušuje také v kuloárech, ale až v suterénu. Přes takový kus grossovského křišťálu se dá koukat a šilhat všemi směry, přičemž samozřejmě každý vidí něco jiného – podle úhlu pohledu. Co je ale parádní na grossovském křišťálu, to je to, že tentýž člověk ze stejného úhlu vidí v různém čase různé věci.

Pokud redaktor kop onu věc časem uvidí jinak, zajisté se k ní nevrátí a nenapíše, že nalítl serveru Tyden.cz, že zjišťoval další souvislosti a dobral se toho nebo onoho. Mezi redaktory dnes patří k „dobrým“ mravům nejen nezapomínat, ale i zapomínat.

Mně o Křišťálovou Tlupu nejde, a tak mohu směle napsat, že zmíněný článek skutečně vyvolal akci, takže na příklad údajně dnes jedou z ČT na Ministerstvo pro místní rozvoj pohovořit s paní ředitelkou pro operační programy.

Žádná senzace s ulitým balíkem peněz tam ale nebude k slyšení, takže redaktor kop si najde pro příště nejspíše něco jiného. Aby se to dobře četlo, mělo by to obsahovat témata Romové, peníze a lumpárny všeho druhu. Na příklad kdyby šlo o Pandury, Opencard či ProMoPro, tak se to bude číst, i kdyby se v textu Romové ani nemihli.

Autor: Jana Šimonová | čtvrtek 15.9.2011 12:42 | karma článku: 13,19 | přečteno: 864x
  • Další články autora

Jana Šimonová

Jak sociální systém císaře pána zachránil moji babičku

Středoevropský sociální systém fungoval před 101 úplně jinak, než bychom si tipli. Přečtěte si příběh z roku 1914 o lidskosti, obětavosti a neokázalém a vřelém darování téměř ztraceného života vídeňskými lékaři moravské holčičce.

21.12.2015 v 1:05 | Karma: 25,21 | Přečteno: 353x | Diskuse| Společnost

Jana Šimonová

Padni, komu padni, na český způsob, aneb Kdo vládne, tomu nepadne

Jak jinak si lze přeložit fakt, že zatímco vydání ke stíhání opozičního politika a jeho spoluaktérů nezadrhlo déle než necelou hodinku uvažování paní Němcové, vydání ke stíhání paní političky za TOP09 Vlasty Parkanové drhne?

15.6.2012 v 11:41 | Karma: 25,56 | Přečteno: 4103x | Diskuse| Politika

Jana Šimonová

Co je a co není nelegální práce

Práce na černo, jinak také nelegální práce je stíhána, nově je stíhána tvrději a postihována vyšší pokutou. Proto se ale nemusíte bát požádat o pomoc na své firmě, či ve svém obchodě příbuzné. To nelegální práce není. Přesně řečeno – jedná se o výpomoc v rámci rodiny.

29.5.2012 v 21:26 | Karma: 24,45 | Přečteno: 1118x | Diskuse| Politika

Jana Šimonová

Na co české soudy, když stačí paní s kosou? Aneb Sláva průtahům!

Trestnímu stíhání kvůli miliardovým ztrátovým obchodům čelí již více než 12 let někdejší členové představenstva Komerční banky. S postupem času jejich řady ředí Zubatá, ta paní s kosou, kterou nelze podplatit, zkorumpovat, opít, ukecat, ani utopit v Orlické přehradě, nebo zavěsit někde v lese na strom nebo na trám v opuštěné stodole za účelem pozdějšího nalezení náhodným houbařem a prohlášením za sebevraha. Ta paní s kosou se běžně zdá být pomalá, leče někdy pracuje rychleji než české soudy.

28.5.2012 v 12:32 | Karma: 25,36 | Přečteno: 771x | Diskuse| Politika

Jana Šimonová

Je paní Šimůnková člověk na svém místě, rozuměj profesním?

Tato otázka mi přišla na mysl po přečtení myšlenak a slov paní Šimůnkové, uvedených v jejím tiskovém prohlášení k Břeclavské kauze.

26.5.2012 v 20:14 | Karma: 38,45 | Přečteno: 2256x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

PŘEHLEDNĚ: Proč Česko kupuje nové tanky za 52 miliard? A co všechno umí?

14. června 2024  21:01

Česká armáda by měla do roku 2030 získat 77 nejmodernějších tanků Leopard 2A8 ve společném nákupu s...

Velké požáry ve středních Čechách: vzplála výroba pyrotechniky a sklad

14. června 2024  15:28,  aktualizováno  20:54

Středočeští hasiči zasahují u dvou velkých požárů. V obci Praskolesy poblíž Hořovic na Berounsku...

Summit G7 zkritizoval agresi Ruska a praktiky Číny. Papež varoval před AI

14. června 2024  6:16,  aktualizováno  20:50

Lídři skupiny zemí G7 na své schůzce v jižní Itálii zdůraznili svou trvající podporu bránící se...

ANALÝZA: Ukrajina se loučí se snem o NATO. Biden jí dal jen slabou náplast

14. června 2024

Premium Joe Biden a Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek podepsali bezpečnostní dohodu, která by Ukrajině na...

Opalovací krém pro miminka: Jaký vybrat?
Opalovací krém pro miminka: Jaký vybrat?

Pokožka novorozenců a kojenců je tenká, zranitelná a má méně melaninu, což je pigment, který chrání pokožku před slunečním zářením. Kůže miminka je...

  • Počet článků 533
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3035x
Autorka vystudovala obory kybernetika v dopravě a spojích, automatizované systémy řízení a doplňkové pedagogické studium pro výuku odborných předmětů. V praxi se věnovala práci nejen jako lektor a pedagog na SŠ i VŠ, ale hlavně jako informatik ve středním managementu velkých i malých firem, v projekci systémů pro controlling, plánování a kalkulace.