Idnes kapituluje a dává bloggerům prostor pro protiromské články

Jak se to pozná? Hned pět čtenáři nejvíce hodnocených článků je tradičně každý jeden z posledních dnů umístěno v čele rubriky Zaujalo nás. Jejich námětem je romská populace a obsahem je provolání, výzva, nebo alespoň tichá nápověda hrrrr-na-ně. Formální úpravu, přátelství s češtinou a umění pochytit myšlenku čtenář nežádá.

 

Čtenář je totiž vytočen mnoha příběhy, kdy rasistický útok ze strany Romů do tábora většiny zůstal nevyšetřen, případně nepotrestán, případně potrestán nesouměřitelně s útokem vedeným od většiny k romské menšině s podobným následkem co do újmy na zdraví.

Jsme ještě lidi, každý jedna zvláštní originalita a zároveň společnost, spolupracující v pochodu za mnoha cíli? Nebo už jsme originální myšlenky prosté stádo, které se žene za rudým hadrem s černým nápisem ROM? Co tak zkusit hledat problém tam, kde je. V liknavé práci policie a soudů, která ale zřejmě vychází z vágního výkladu zákona, což je ale asi možné díky tomu, že zákon nehovoří jasně.

Anebo? Anebo je zde možnost, že někomu vyhovuje smečce hlídacích psů hodit kus buřta do rohu zahrady, aby psi naběhli za buřtem a nekoukali, že někdo leze přes plot vykrást hlídaný objekt. Složitě napsáno? Prosím, tak to napíšu na, jak mi klávesnice padla do ruky.

Podezírám média, že dělají křoví vysokým politikům, pro které pracují. Úlohou křoví je odvést pozornost veřejnosti od politicko-hospodářských kauz, nově vyšetřovaných a medializovaných za hranicemi naší republiky.

Vedlejší úlohou je naladit veřejnost příznivě požadavku navýšení kapitálu na řešení romské, nebo chcete-li cikánské otázky. Sice jde de facto o otázku poněkud uměle vytvořenou, ale po čertech dobře lukrativní pro všelijaká sdružení, pro konta vůdců aktivistů a pro exhibicionisty, kterým stačí s ampliónem nebo mikrofonem, nebo vuvuzelou pózovat před kamerou a pak se z toho udělat při sledování večerního zpravodajství.

Možná se na takové šikovně uměle nahozené, leč jinak k životu společnosti nepotřebné otázce nějací kujóni nebo kohouti zaučují, jak vést masy ke svým cílům.

Tak rychle, rychle, než se zákonodárci a vymahatelé zákona vzpamatují a nastolí pravidla hry pro všechny stejná. To bude rázný konec hry na Cikány a ostatní. Vlastně to bude jako s těmi psi. Zbaští návnadu a zjistí, že objekt je vykraden.

A my také. Zbaštíme cikánskou návnadu a poté, co se dostatečně vyzuříme v diskuzích, vrátíme se snad někdy zpátky k projednávání politicko-hospodářských kauz. Možná ano, možná ne. Nu, ale to už budou promlčeny. A kdyby ne, tak se na zuřivé reportéry, bloggery, diskutéry a davy zajisté najde nějaká jiná vhodná návnada, aby se zabavili a nechali hybatele státním majetkem v klidu pracovat.

Autor: Jana Šimonová | úterý 1.11.2011 17:14 | karma článku: 11,08 | přečteno: 1000x