Hra o Bátoru

Název hry O Bátoru je krycí. Kdo uhodne, o co se skutečně hraje, může se spravedlivě naštvat a dát si panáka. Kdo neuhodne, může stranit bátorovcům nebo antibátorovcům. Rozhodně ale není elegantní řešení kvůli panu Bátorovi pořádat domácí rozbroje. Vždyť je to jen hra, nejde o život.

 

Ve vysoké politice proti sobě melou a zabírají dvě, možná tři silné kliky. Jejich cíle jsou buď odlišné, nebo stejné, ale rozdíl je v pojetí, která klika z toho stejného cíle má profitovat. Na čem se obě kliky shodnou spolehlivě, to je na příklad imunita politických činitelů, šetření na „neužitečných“ občanech, jimiž beze sporu jsou ti, co nesypou daně do státní pokladny, a popohnání „užitečných“, aby sypali více, kontinuálně a ve zrychleném tempu.

Kde to skutečně skřípe, to je v pojetí ochrany „užitečných přívrženců a chlebodárců“, aby je nesemlela mašinka na ždímání daní z podnikatelů a vysokopříjmových občanů. Tady to skřípat bude vždy, neboť každá koaliční politická strana má, jak jinak, své chlebodárce, sponzory a „užitečné“ lidi.

Když to zjednodušíme a vynecháme uvozovky, můžeme směle přečíst několikrát opakovanou myšlenku, že podnikání proniká do státní správy. Kdo se nebojí, může zauvažovat o tom, že by snad do státní správy mohla prorůstat mafie a s ní i korupce, její podnikání a uplatňování jejích cílů, což je především beztrestnost a také volná cesta pro podnikání podle jejích pravidel a pro její profit.

Kdo se bojí na střední uživatelské úrovni, může zůstat při zemi s myšlenkou pronikání korupce a mafie do státní správy podle paní Benešové. Paní Benešová to platí, nezapomeňte, že dostala asi půl milionovou pokutu za svá odvážná slova.

Kdo chce poplkat u piva, u TV, dma v kuchyni, nebo cestou do práce v prostředku MHD, zahraje si hru o Bátoru. Sice Bátora už je trošku oškubaný, okopaný, vyjevený, ale i otrkaný, smířený a ostražitější, ale zatím ještě pro celonárodní hru použitelný.

Kdyby ale občané volali po návratu k řešení kauz ProMoPro, nějaké padáky, obrněnce, nákupy vojenské techniky vůbec, dokonce i praní špinavého prádla nikoli doma, překupování pozemků, lesů, nepovedené rekonstrukce dálnic a silnic I. třídy, nebo jinak chtěli odvádět nejvyšší politiky od jejich představ o správě státu a ubírat jim času a klidu na práci pro své sponzory a chlebodárce, respektive sponzory svých politických stran, které jim dělají PR, kdyby tedy občané chtěli snad kalit zahnívající vody ve státní správě, to by zajisté zase někdo, kdo ví a umí, nejspíše vyslal do hry pro veřejnost nějakou povedenou hračku, nebo by aspoň udal tón či nápěv ke zpěvu – třeba Malovaný džbánku, to také bylo chytlavé téma.

Tak hrajééém. Kdo vykopává? Aha, pan Dobeš už vykopl Bátoru na metu zástupce ředitele kabinetu, vicekancléře pro ekonomické záležitosti. Tak píská někdo, nebo všichni spíte? Co ty fauly, to nikdo nevidí, nebo co? A tohleto, vždyť to je ofsajd. Nebo ne? Tak fajn, hrajeme dál. Všichni se domluvili, že tak je to správné, no, konečně. A kdy se pustíme do ProMoPro a Pandurů?

Foto perex: Tohle foto a moře dalších viz. ateo.cz

Autor: Jana Šimonová | úterý 30.8.2011 13:22 | karma článku: 28,10 | přečteno: 1247x