Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

DONEZ je Docházka nezaměstnaných na Czech point na České poště

Nezaměstnaný bude dvakrát týdně docházet hlásit se Czech point na České poště v čase, který se dozví vždy jednu schůzku dopředu a který musí dodržet s tolerancí plus minus 15 minut. To, že se dozví termín další schůzky na aktuální schůzce, mu má znesnadnit práci načerno. Jak tomuto opatření máme rozumět?

 

Máme chápat, že stát nedokáže dohlížet na zaměstnavatele a je dostatečně represivními pákami vyvarovat toho, aby zaměstnávali lidi načerno, a tudíž řádně vytvářeli pracovní místa se všemi náležitostmi pracovní smlouvy (dovolená, pojištění, řízení pracovních úrazů atp.)?

Nebo snad stát chce šikanovat nezaměstnané, dehonestovat je a takovým šikanováním napomoci k tomu, aby se u nich rozvinuly choroby ze stresu, jako vysoký krevní tlak, psychosomatické potíže, psychické potíže atp.?

Nebo má jít o diskriminaci nezaměstnaných v přístupu k pracovním pohovorům, kdy musejí předem požádat o potvrzení o účasti s tím, že musejí omluvit svoji nepřítomnost na Czech pointu na České poště v čase jim určeném?

Nebo státní politika nezaměstnanosti je taková proto, aby nezaměstnaní raději z evidence na ÚP vycouvali, čímž by se zlepšily statistiky ČR o nezaměstnanosti, ale také by klesly výdaje za zdravotní pojištění, které stát nezaměstnaným hradí?

Pomůže DONEZ zvýšit zaměstnanost, nebo jen sníží nezaměstnanost právě o procento těch, co psychicky nevydrží a z evidence nezaměstnaných odejdou, i když práci neseženou?

Může být na projektu DONEZ něco špatně a nezaměstnanost fakticky nevyřeší, nebo je jedinečný a nezaměstnanost vyřeší jen statisticky, ale fakticky nezaměstnaní zůstanou bez práce, jen stát ušetří na výdajích na nezaměstnanost?

Kardinální otázkou pro posouzení významu a cíle projektu DONEZ, je otázka předpokladu, z jakého tento projekt vychází. Je-li tento předpoklad vadný, pak i řešení projektu je vadné. Je-li tento předpoklad správný, pak správnost projektu ani tak není sama o sobě dána. Projekt DONEZ je postaven na předpokladu, že nezaměstnaní si za svůj status nezaměstnaného mohou sami, že tudíž nezaměstnanost není vlastností trhu práce, zdecimovaného celosvětovou finanční a ekonomickou krizí.

Projekt DONEZ vychází z předpokladu, že nezaměstnanost zavinili lemplové, grázlové, nefachčenkové a vůbec živlové, kteří pracovat nechtějí, ba právě chtějí zneužívat štědrý sociální systém státu, ale že na sociálním systému státu parazitují také načerno zaměstnaní pracující, kteří pobírají nízké mzdy, riskují, že jejich případné pracovní úrazy nebudou pracovními úrazy, že jim nevzniká nárok na placenou dovolenou, ani se jim nepočítají odpracovaná léta a výdělek do důchodového zabezpečení.

V tomto bodě by oni pracující vypadali jako naprosto inteligenčně nedostateční. V tom případě tedy spíše uvažujme, že na tomto systému parazitují jejich zaměstnavatelé, kteří za černé zaměstnance nenesou odpovědnost stran bezpečnosti práce a pracovních úrazů, nehradí jim placenou dovolenou a nehradí jim žádné, ani zdravotní, ani sociální pojištění, ani nenesou žádné další výdaje, spojené s jejich zaměstnáním. To by vypadalo logičtěji. Pak ale o to nelogičtěji by vyzněly postihy nikoli zaměstnavatelů na černo, ale samotných zaměstnanců na černo. Ostatně zaměstnávání na černo nevymizí ani dvojím hlášením se na Czech pointu na České poště v čase určeném. Práce na černo může přeci být odvedena v jiném čase, opět na černo.

Ten povolaný politik, který projekt DONEZ podpořil, či přímo se svým týmem odborníků na pracovní právo a trh práce vyvinul a uvádí ho v život, by si měl na úvod položit otázku, kterou si já položím na závěr. Jak konvenuje projekt DONEZ s principy demokratického právního státu?

Pokud stát samoúčelně ztěžuje nějaké úkony či chování vybrané skupině obyvatel s odůvodněním, že tato skupina občanů by mohla porušovat zákon, ačkoliv nijak nebylo prokázáno, že by zákon skutečně oni občané konkrétně porušovali, pak takové samoúčelné ztěžování života skupině obyvatel, respektive konkrétním občanům, je v rozporu s demokratickými principy právního státu.

Ptejme se tedy ještě na doplnění informace, kteří občané a z jakého důvodu mají být do projektu DONEZ začleněni. Ptejme se i na to, jak jim budou kompenzovány další náklady, na příklad na dopravu jen proto, aby úřední šiml na Czech pointu řádně nahlas a uspokojeně zařehtal.

Jestliže ale někdo má skutečně povědomost o práci načerno u určitých občanů, pak se ptejme na to, proč není postižen viník, tedy zaměstnavatel, který jej zaměstnal na černo.

Vypadá to, jako by to s řešením problematiky zaměstnanosti vůbec nesouviselo, ale když už to pan Drábek navrhl, pak se tedy ptejme, proč namísto skutečného řešení problematiky práce na černo dochází k šikanování nezaměstnaných takříkajíc a priori a jaksi z principu, možná jen pro pochybně položený důkaz využití Czech pointů a falešnou omluvu existence České pošty v plné síle, počtu zaměstnanců, budov a odměn, nezávisle na klesající kvalitě služby, která pro Českou poštu měla být nosná, totiž doručování zásilek adresátům.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jana Šimonová | úterý 27.12.2011 11:09 | karma článku: 34,58 | přečteno: 2890x
  • Další články autora

Jana Šimonová

Jak sociální systém císaře pána zachránil moji babičku

Středoevropský sociální systém fungoval před 101 úplně jinak, než bychom si tipli. Přečtěte si příběh z roku 1914 o lidskosti, obětavosti a neokázalém a vřelém darování téměř ztraceného života vídeňskými lékaři moravské holčičce.

21.12.2015 v 1:05 | Karma: 24,96 | Přečteno: 353x | Diskuse| Společnost

Jana Šimonová

Padni, komu padni, na český způsob, aneb Kdo vládne, tomu nepadne

Jak jinak si lze přeložit fakt, že zatímco vydání ke stíhání opozičního politika a jeho spoluaktérů nezadrhlo déle než necelou hodinku uvažování paní Němcové, vydání ke stíhání paní političky za TOP09 Vlasty Parkanové drhne?

15.6.2012 v 11:41 | Karma: 25,29 | Přečteno: 4103x | Diskuse| Politika

Jana Šimonová

Co je a co není nelegální práce

Práce na černo, jinak také nelegální práce je stíhána, nově je stíhána tvrději a postihována vyšší pokutou. Proto se ale nemusíte bát požádat o pomoc na své firmě, či ve svém obchodě příbuzné. To nelegální práce není. Přesně řečeno – jedná se o výpomoc v rámci rodiny.

29.5.2012 v 21:26 | Karma: 24,17 | Přečteno: 1118x | Diskuse| Politika

Jana Šimonová

Na co české soudy, když stačí paní s kosou? Aneb Sláva průtahům!

Trestnímu stíhání kvůli miliardovým ztrátovým obchodům čelí již více než 12 let někdejší členové představenstva Komerční banky. S postupem času jejich řady ředí Zubatá, ta paní s kosou, kterou nelze podplatit, zkorumpovat, opít, ukecat, ani utopit v Orlické přehradě, nebo zavěsit někde v lese na strom nebo na trám v opuštěné stodole za účelem pozdějšího nalezení náhodným houbařem a prohlášením za sebevraha. Ta paní s kosou se běžně zdá být pomalá, leče někdy pracuje rychleji než české soudy.

28.5.2012 v 12:32 | Karma: 25,10 | Přečteno: 771x | Diskuse| Politika

Jana Šimonová

Je paní Šimůnková člověk na svém místě, rozuměj profesním?

Tato otázka mi přišla na mysl po přečtení myšlenak a slov paní Šimůnkové, uvedených v jejím tiskovém prohlášení k Břeclavské kauze.

26.5.2012 v 20:14 | Karma: 38,40 | Přečteno: 2256x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Muž ve Francii se pokusil podpálit synagogu, policisté ho zastřelili

17. května 2024  9:50,  aktualizováno  15:37

Policie v Rouenu na severu Francie v pátek ráno zastřelila muže, který se pokoušel podpálit...

Vztahy s Českem jsou podle Posselta blízké. Na sjezdu varoval před nacionalisty

17. května 2024  6:15,  aktualizováno  15:10

Sudetští Němci si v příštích dvou letech chtějí společně s Českem připomenout 80. výročí konce...

Aktivisté si spletli lodě. Ta s municí pro Česko nakonec ve Španělsku nezakotví

17. května 2024  15:04

Protesty aktivistů a levicových stran proti vylodění lodi Borkum ve španělské Cartageně jsou zřejmě...

Policie řeší schvalování atentátu na Fica. V zahraničí vyhrožují státníkům

17. května 2024  14:33,  aktualizováno  14:57

Čeští policisté se budou dále zabývat dvěma z internetových příspěvků schvalujících středeční útok...

  • Počet článků 533
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3037x
Autorka vystudovala obory kybernetika v dopravě a spojích, automatizované systémy řízení a doplňkové pedagogické studium pro výuku odborných předmětů. V praxi se věnovala práci nejen jako lektor a pedagog na SŠ i VŠ, ale hlavně jako informatik ve středním managementu velkých i malých firem, v projekci systémů pro controlling, plánování a kalkulace.