Diskuze pod články na Idnes - to je moje

Na příklad pod nedávno (20.února 2012) zveřejněnou zprávou o ukradených 6 tunách uhlí z osoblažského nádraží se rozpoutala pro mne ve všech směrech poučná diskuze.

 

Ač jsem kdysi jako středoškolačka povinně sbírala uhlí z osoblažských lánů a tehdy se i seznámila s malinkatým náměstím v Osoblaze, věděla jsem o tom kraji jen to, že je opuštěný, úrodný a že tam žije jediná občanka našeho věku, která proto vítá každou brigádu a jde na náměstí s příchozími pokecat.

Teprve z diskuze jsem se dozvěděla, že tento kraj byl bohat do odsunu pracovitých Němců a příchodu Čechů z různých koutů republiky, kteří neměli vztah ani ke kraji, k jeho půdě a třeba ani ne k bramborám a zemědělství.

Jako dítě města, které si nepamatuje, čím a jak se topilo u babičky v kamnech, jsem byla spokojena s přiloženým obrázkem uhlí. To ale jen do doby, než jsem si přečetla diskuzi, kde znalec uhlí prozradil, že na obrázku je koks.

Tak teď vím nejen to, že na chudičkém osoblažsku někdo nepozorovaně rozebral 6 tun nestřeženého uhlí, i když zima nebyla až tak urputná, ale i něco z historie Osoblažska, ba dokonce i to, že vyobrazen je koks a obrázek uhlí mám vygooglovat jinde.

Jako prémii obvykle v každé diskuzi někdo přidá vtípek na dané téma. Tentokrát se ale redakci podařilo vtípek zamontovat rovnou do textu, asi ještě pod dojmem oslav osmdesátin Miloše Formana, autora oskarových filmů a filmu Hoří, má panenko, který přinesl několik již zlidovělých a nezapomenutelných gagů. Ten vtip redakce Idnes zní:

Vyzýváme všechny, kteří něco zpozorovali, aby se ozvali na linku 158," uvedla bruntálská policejní mluvčí.

Ale jeden vtip, či spíše projev černého humoru v diskuzi vidím. Mám na mysli narážku, že tak jako nepozorovaně zmizelo 6 tun uhlí, přičemž nikdo nic neviděl, neboť každý si pase jen své starosti, že stejně tak je to i se státní kasou.

Člověk by řekl: „Ha, nudná zpráva z vylidněného a lidem i Bohem zapomenutého Osoblažska.“ A hle – tolik zábavy a poučení.

 

 

Autor: Jana Šimonová | středa 22.2.2012 16:25 | karma článku: 20,84 | přečteno: 640x