Co za rok ve vládě dokázali koaliční politici svým voličům

aneb      *****   Nikdy se to nevyšetří, případného trestu netřeba se bát.   *****             

Zdroj foto: novinky.cz

 

Současná vláda přežila rok za neustálého politického hašteření ve vlastních řadách, které významně doplnily nepopulární opatření ministrů Drábka a Hegera. Zejména ministr Drábek jasně uvádí v praxi heslo, že vláda je zde ne pro lidi, ale sama pro sebe. V této myšlence jej ale kolegiálně podpořili ostatní ministři, kteří cítíce svůj možný brzký konec ve funkci, rychle se snažili zrealizovat státní zakázky každý ministr sám za sebe bez zbytečných řečí, obhajob i medializace.

Politici VV prokázali, že se naučili manýry zaběhaných politiků, že i oni vědí, jak získat peníze pro stranu, a tím posílit její moc. Díky slabší ostražitosti odchovanci firmy ABL podlehli vlastním zbraním, namířeným, jak jinak, lidmi z vlastních řad. Každý systém se nejlépe rozvrací zevnitř. Vlastně za krátké funkční období ve vládní politice nasbírali plné tři nůše zkušeností. Podle slov véčkařských guru pana Bárty VV krizí posílily. Můžeme věřit, tomu věřit? Asi ano, neboť se VV zřejmě zbavily slabých článků, byť silných osobností.

Politici TOP09 prokázali svoji naprostou nadřazenost nejen nad občany, ale i ostatními kolegy a lehce si s premiérem Nečasem dělají, co chtějí – tedy, co chtějí politici TOP09, nikoli, co chce pan Nečas. Pan Nečas se tváří, jako že ani on sám neví, co chce, čímž vládní politiku TOP09 chutě usnadňuje. ODS si tentokrát dosadila velmi slabého muže na premiérské křeslo, ale jak se již v minulosti ukázalo, pan Kalousek tak či tak má na všechny komplikace navrch a udrží se na pozici nejvyšší, i kdyby třeba všichni spolustraníci byli proti němu v opozici, na jednotlivce nehledě.

Nepodařilo se mi od sebe odříznout charakteristiku vládních politik stran ODS a TOP09. Jak by také ano, když ODS je ve vleku TOP09 a vzhledem k historii řízení státních zakázek jak politiků ODS, tak pana Kalouska z TOP09, se vlastně „bratři drží kvůli vyloučení případného sjezdu dolů“.

Díky tomu, že tunelářské kauzy byly věcí celé politické strany a právě ve vysoké politice aktivní strany v době zřízení tunelů jsou aktivní i dnes, je malá šance na vyšetření kauz, to spíše zase skončí promlčeny a ohromné finanční prostředky na kontech většinou neznámých, pokud známých, tak nedosažitelných. Tím je korupce ve vládě dobře udržitelná, živená a pro následující roky neporazitelná, tudíž pro jeden profesně aktivní lidský život vlastně nekonečná.

Za takto fungující aliance se nebude dařit rozkrýt korupční jednání a následné tunely ze státních zakázek na konta různá, možná i stranická, i když zahraniční vyšetřovatelé by si to moc přáli.

Přáli by si to i občané, ale o ty jde až v poslední řadě. Vláda stále dává na odiv pohrdání občany, svými voliči a vyvyšuje se vysoko nad ně. Jinými slovy šetří na občanech ve všech směrech, zejména v sociální a zdravotní oblasti, zatímco sama si polepšuje, kde se jen dá, o šetření na platech vysokých politiků nemůže být upřímná řeč, i když navykládalo se už dost.

Skutečně politika současné vládní garnitury byla za historii posledních dvaceti let je vnímána občany jakožto suverénně nejhorší, a to nemyslím jen opatření proti občanům, ale hlavně škubání se o pozice mezi vysokými politiky, zametání kauz, opakovaně se připomínajících na popud zahraničních vyšetřovatelů a nepokrytým pohrdáním občany a všemi skupinami občanů, i odborovými svazy, které pro vládu vždy jsou určitými spojenci. Ekonomická síla plodí politickou sílu.

Nevýraznost politické linie, chaos, hašteření, věčná prohlášení buď nevýznamná, nebo popírající význam těch předešlých, to je pachuť, která se jako ocas komety potáhne za průletem současné vlády českou historií. Bohužel my v tom žijeme dnes.

Prý, aby slova dostala význam, je dobré vždy uvést příklad. Zkusím tedy vzpomenout jen pár nejomílanějších problémů a nikoli jako kritik, jen jako zvědavý občan, se zeptám.

Jak asi mohou být občané oslněni politikou obou nových vládních stran, ku příkladu ministra Drábka? Jak se líbí kauzy Michálek, Vondra, Barták, které dokonce i za usilovného vyšetřování kriminalistů ze zahraničí neberou konce? Jak se líbí aktivity politiků ODS a nakonec i podaná ruka pana prezidenta stranické kolegyni lékařce, která stát připravila prokazatelně o 13 milionů korun? Jak se líbí nově medializovaný způsob plnění stranických pokladen prostřednictvím tunelů ze státních zakázek?

Málokomu by se tohle vše líbilo, tedy jen tomu, kdo je zaangažován a na kauzách profituje. Ti, co daněmi a prodlužovaným čekáním na důchod tohle vše musejí podporovat, ti nejásají, ani netleskají, spíše naopak, klejí a hrozí pěstmi. Občané očekávali, že vláda bude pracovat pro ně, proto jí odvádějí daně a volí politiky.

Politici jako by se chápali příležitosti hospodařit s ohromným množstvím majetku po svém a ve svůj prospěch, přičemž jedním ze dvou pravidel, kterými se jakoby řídí, je, že co nerozkradou oni, rozkradou ti, co přijdou po nich. To druhé pravidlo zní: Neboj, nikdy se to nevyšetří, případného trestu netřeba se bát.

 

Autor: Jana Šimonová | středa 13.7.2011 10:15 | karma článku: 26,75 | přečteno: 8803x