Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Chov slepic je prý věda, ale naše babičky to zvládaly i bez návodu

Dnes Idnes v rubrice Ona Dnes přináší článek o vědeckém pěstování slepic, kterým dává najevo, že to může být nejen dobrý kšeft pro výrobce superhyperultramoderních kurníků, ale hlavně chov slepic je věda hodna maturanta, možná i bakaláře s titulem Bc.

 

Ráda bych poznamenala, že chov slepic elegantně zvládaly naše nevzdělané babičky z podhůří, pohraničí, Sudet a jiných zapomenutých krajů, a to bez internetu a poradenské společnosti, která by na požádání byla schopna k babičkám vyslat poradkyni slepičího chovu.

Moje babička, chovající slepice v pohraničí, přesně u potoka, který vymezoval hranice s Polskem (Ondřejovice, pro zvědavé), navíc stíhala práci na poště, odchov vnučky, to jsem byla já, později i odchov dvou mých bratranců, a to byli již od plenek grázlíci, v novém žargonu živá stříbra. Moje obětavá a šikovná babička také zároveň pečovala o nemocného dědu a partu zdravých králíků.

Jak jsem zjistila, největší kumšt se slepicemi byl jejich odchyt a stříhání perutí, aby nepřeletěly k sousedovi na zahradu, neb tam na ně číhal pes. Další náročný úkol byl vyhýbat se kuřincům při popocházení po zahradě, zvláště pak, byl-li člověk zaujat jahodami, žábami, nebo povykováním na sousedy přes plot.

Pro mne jakožto dítě bylo náročné honit slepice tak, aby alespoň některá spadla do malinkého jezírka na dvorku. Ty potvory dávaly bacha, obíhaly a nepadaly, a to že prý jsou slepice hloupé jako slepice. Slepice jsou hlavně hodně tvárné. Ráno je vyhnat z kurníku a večer je zahnat do kurníku bylo to nejjednodušší. V podstatě šlo jen o otevírání a zavírání vrátek, slepice šmajdaly a poskakovaly po přistaveném žebříčku samy a dobrovolně jako cvičení cirkusoví psíci.

Pro městské děti a oběti městské výchovy je třeba asi připodotknout, že pokud by chtěly pěstovat i kuřata, pak by ke slepicím potřebovaly kohouta. O rozměrech kukaně slepice, určené k vysezení kuřat, nechť se pro jistotu každým rokem informují u nějakého zodpovědného výboru EU pro rozměry slepičích klecí.

Jen pro pořádek – velikost slepicí sneseného vejce není přímoúměrná velikosti slepičího výběhu, ani klece. Ani barva sneseného vejce nesouvisí s barvou plotu, klece či kurníku. A to ani kdyby odborníci z EU přišli s opačnými závěry hodně drahého výzkumu.

Jediným problémem chovu slepic může být právě kohout. Ten totiž dokáže být arogantní, zlý, neovladatelný, útočný, ba co horšího, neváhá útočit na člověka, dokonce asi před pěti lety zabil svého chovatele, starého pána, tím, že mu rozkloval bércový vřed, a ten pak vykrvácel a zemřel.

Osobně znám ale i případ, kdy kohout nasadil vlastní život, aby ochránil slepice a kuřata před psem. Když to zkrátím, tak závěr je ten, že než se tchýně vrátila z pochůzky, zemřelo kuře – jako obvykle, nezáleželo na tom, kdo na houf slepic dohlížel. Tím chci vyjádřit, že švagrová byla stran péče o havěť na dvorku stejné nemehlo jako já.

Další kalamita, která může slepicím a kuřatům ublížit, kromě nezodpovědně vyžádaného dozoru nevhodně zvoleného příbuzenstva, je nečekaná návštěva škodné. Kdysi tuto roli prý zvládali toulaví Cikáni, ale poté, co přestali kočovat a krást slepice, nezbylo než si přiznat, že slepice krade, rdousí a trhá kuna. Nejprve by si ale musel otevřít kurník, nebo se alespoň podhrabat pod dvířky, případně vyšplhat po sloupcích kuřecí stavbičky, kuřečí žebříček totiž bude přistaven až ráno pro nástup slepic.

Dokud jde jen o sypání zrní a sbírání vajec, případně jejich vyhledávání po celém dvorku, jde stále jen o hru. A to i tehdy, kdy lumpačí a vejce zahrabává i mazaný pes. Vážný problém může nastat, má-li se najít někdo, kdo slepici podřízne krk, protože její život je u konce a ona se hodí už jen na polévku. Já jednak nemám ráda polévky, pak nesnáším pohled na psa, rdousícího slepici, a k tomu ani neumím slepici podříznout.

Kvůli mně by stačilo, kdyby existovala jen vejce, ta mám ráda a bez nich by se můj jídelníček neobešel. Kdyby tedy vejce bylo dříve než slepice, stačilo by mi celý slepicovejcový proces zarazit v tomto okamžiku, ale asi je to opačně, nejprve byla slepice, pak teprve vejce.

Protože jsem ve městě odchovaná a chovaná stále, musím tedy chtě nechtě vývojovou část slepice přeskakovat a shánět jen vejce. Nemusím se nijak moc snažit, a tak si říkám, jaké mám štěstí, že v širší lokalitě výskytu mého bydliště z  pěstování slepic nedělají vědu a prodávají domácí vejce za přijatelnou cenu. A protože tihle pěstitelé zvládají i obchod, nestává se jim, že by prodávali starší kousky, tudíž nemusím studovat datum snesení, ani požadovat certifikát nosnice, dokazující, že nosnice je způsobilá ke snášení vajec, hodných předložení na stůl strávníka, žijícího v EU 21. století.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jana Šimonová | čtvrtek 8.3.2012 15:17 | karma článku: 23,52 | přečteno: 2906x
  • Další články autora

Jana Šimonová

Jak sociální systém císaře pána zachránil moji babičku

Středoevropský sociální systém fungoval před 101 úplně jinak, než bychom si tipli. Přečtěte si příběh z roku 1914 o lidskosti, obětavosti a neokázalém a vřelém darování téměř ztraceného života vídeňskými lékaři moravské holčičce.

21.12.2015 v 1:05 | Karma: 24,96 | Přečteno: 353x | Diskuse| Společnost

Jana Šimonová

Padni, komu padni, na český způsob, aneb Kdo vládne, tomu nepadne

Jak jinak si lze přeložit fakt, že zatímco vydání ke stíhání opozičního politika a jeho spoluaktérů nezadrhlo déle než necelou hodinku uvažování paní Němcové, vydání ke stíhání paní političky za TOP09 Vlasty Parkanové drhne?

15.6.2012 v 11:41 | Karma: 25,29 | Přečteno: 4103x | Diskuse| Politika

Jana Šimonová

Co je a co není nelegální práce

Práce na černo, jinak také nelegální práce je stíhána, nově je stíhána tvrději a postihována vyšší pokutou. Proto se ale nemusíte bát požádat o pomoc na své firmě, či ve svém obchodě příbuzné. To nelegální práce není. Přesně řečeno – jedná se o výpomoc v rámci rodiny.

29.5.2012 v 21:26 | Karma: 24,17 | Přečteno: 1118x | Diskuse| Politika

Jana Šimonová

Na co české soudy, když stačí paní s kosou? Aneb Sláva průtahům!

Trestnímu stíhání kvůli miliardovým ztrátovým obchodům čelí již více než 12 let někdejší členové představenstva Komerční banky. S postupem času jejich řady ředí Zubatá, ta paní s kosou, kterou nelze podplatit, zkorumpovat, opít, ukecat, ani utopit v Orlické přehradě, nebo zavěsit někde v lese na strom nebo na trám v opuštěné stodole za účelem pozdějšího nalezení náhodným houbařem a prohlášením za sebevraha. Ta paní s kosou se běžně zdá být pomalá, leče někdy pracuje rychleji než české soudy.

28.5.2012 v 12:32 | Karma: 25,10 | Přečteno: 771x | Diskuse| Politika

Jana Šimonová

Je paní Šimůnková člověk na svém místě, rozuměj profesním?

Tato otázka mi přišla na mysl po přečtení myšlenak a slov paní Šimůnkové, uvedených v jejím tiskovém prohlášení k Břeclavské kauze.

26.5.2012 v 20:14 | Karma: 38,40 | Přečteno: 2256x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Severní Makedonie zvolila novou prezidentku. Předchůdce uznal porážku

8. května 2024  22:19,  aktualizováno  22:35

Severomakedonský prezident Stevo Pendarovski uznal porážku ve středečním druhém kole prezidentských...

Izrael otevřel přechod Kerem Šalom, pomoc se k civilistům přesto nedostává

8. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:28

Do Pásma Gazy ve středu přes klíčové hraniční přechody na jihu oblasti nepřicházela žádná...

USA pozastavily dodávky bomb Izraeli. Nechtějí krveprolití v Rafáhu

8. května 2024  10:51,  aktualizováno  20:49

Spojené státy odložily plánovanou dodávku munice Izraeli a kvůli jeho operacím v Rafáhu na jihu...

Plat 200 tisíc čistého, k tomu tučné náhrady. Co čeká na nové europoslance

8. května 2024

Premium Poslední měsíc zbývá do voleb do Evropského parlamentu. A českých 675 kandidátů, kteří usilují o...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

  • Počet článků 533
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3037x
Autorka vystudovala obory kybernetika v dopravě a spojích, automatizované systémy řízení a doplňkové pedagogické studium pro výuku odborných předmětů. V praxi se věnovala práci nejen jako lektor a pedagog na SŠ i VŠ, ale hlavně jako informatik ve středním managementu velkých i malých firem, v projekci systémů pro controlling, plánování a kalkulace.