Čeští špioni v Zambii narazili na buvoly

aneb heslo    ***   Zatloukat, zatloukat, zatloukat nám všude tak ochotně baštit nebudou   ***

 

Co to je? Čím více se to rozmazává, tím více to zapáchá. Ho … holenkové, mýlíte se. Je to nová malinká česká špionážní kauzička, tentokrát v Zambii.

Stalo se, že trojice mužů, kteří náhodou byli na montážích výstavních prostor v JAR (to je tam, jak v posledních letech úspěšně operuje pan Krejčíř) a zrovna neměli co montovat, si plácli a zaskočili si na krátkou akci do Zambie. Vlastně šlo o kratičký turistický výlet, při kterém si udělali jen pár fotek.

Pan velvyslanec Luděk Zahradníček zmiňuje pouze tři nezajímavé fotky, na kterých jsou vyfotografovány sochy buvolů před kasárnami. V pozadí jsou vidět nějaké zdi, za kterými jsou zřejmě ta kasárna zambijské armády. Fotky jsou pořízeny z veřejného prostranství, kde ani není zákaz vstupu. No, to je toho. Copak nemohou přijet na otočku, prásknout tam ty sochy buvolů a jet s obrázky zpátky? Za to přeci nemohou, že ty sochy někdo naaranžoval tak zlomyslně a nešikovně, před kasárna, maskovaná zdí.

Nějaký spor prý ještě vyvolává mapka, kterou ti dobří muži náhodou měli u sebe. Jednou se píše, že si ji vytiskli z googlu, příště, že ji dostali v půjčovně aut, a pak zase, že je to nějaká reklamní mapka. Nikdo ani pořádně neví, odkud ta mapka je, no kristova noho, vždyť si tam jen na chvíli odskočili, tak popadli první mapku, která ležela na toaletách čerpací stanice. Copak mohou vědět, kdo ji odkud získal?

Podle velvyslance je situace ohledně trojice českých zatím údajných špiónů tak vážná, že za ně bude intervenovat ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, ostatně nějaký ten telefonátek se svým zambijským politickým protějškem kvůli nim už absolvoval, a na druhé straně tak nezajímavá, že věří spekulacím o tom, že zambijská prokuratura může shledat důkazy jako chabé.

Pak je ale podivné, že česká média se této nezajímavé události a příhodě se třemi buvolími fotkami tak aktivně věnují a tak cíleně budují veřejné mínění o tom, jak tři strejdové z nudy zajeli do Zambie nafotit tři fotky buvolů a ačkoliv se vůbec neznají, všichni tři zrovna dostali stejný klukovsky infantilní nápad.

Já už to vidím, že takhle nám Kanada ta víza nezruší nikdy, takhle ne. A s těmi výmluvami na Cikány v Kanadě to zase bude vachrlatější. Už slyším ty poznámky. Kanada nechce zrušit víza kvůli invazi cikánských zlodějíčků, jo? A co to focení soch zvířat, žijících po celém světě v ZOO, nota bene před kasárnami zambijské armády, aha?

 

Faktická poznámka, po které jsem se také pídila, abych v tom konečně jednou pro vždy měla jasno a abychom se podobně jako na aktualne.cz v diskuzi nebili kvůli skloňování slova kasárna, resp. kasárny:

Slovo kasárny, kasárna je pomnožné a ženského rodu (ty kasárny), popřípadě řidčeji bývá používáno jako pomnožné ve středním rodě (ta kasárna, bez kasáren, ...). V prvním případě se skloňuje podle vzoru žena v množném čísle. Jako slovo středního rodu by se patrně skloňovalo většinou podle vzoru město, částečně by ale do deklinace pronikaly koncovky vzoru žena.

Slovo se do češtiny dostalo přes němčinu (Kaserne), tam přes francouzštinu (caserne) a do francouzštiny z provensálského cazerna = strážní domek. Původně slovo pochází z latiny, quaderna= čtvercový domek (ze slova quattuor = čtyři).

Prameny:

Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost / předml. Josef Filipec ; vazba Ivan Urbánek. -- 2., opr. a dopl. vyd.. -- Praha : Academia, 1994. -- 647 s. ; 27 cm

Stručný etymologický slovník jazyka českého se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím / Josef Holub, Stanislav Lyer. -- 4. vyd.. -- Praha : SPN, 1992. -- 483 s. ; 21 cm.

Foto perex: Buvol ze ZOO ve Vyškově, nestojí před kasárnami

Autor: Jana Šimonová | středa 9.11.2011 15:43 | karma článku: 9,30 | přečteno: 851x