Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Boj s dealery je nekonečný, pokud začne. Ale začít nemusí.

Pouliční dealeři pro firmu Streemsun vydělali slušné peníze na lidech, kteří si nechali zalepit oči i uši slibem něčeho zadarmo. Tentokrát šlo o krém na křečové žíly. Tento krém je vyšel zatím na 4650 Kč, protože podepsali a svým občanským průkazem potvrdili svoji totožnost. Co to vlastně podepsali? A kde mají kopii smlouvy? Podepsali členství v drogerijním klubu, kopii smlouvy jim dealer nenabídl, a tak si o ni neřekli, o text smlouvy se nezajímali, prostě jen tak komukoliv na ulici předložili občanský průkaz, aby si z něj opsal, co mu libo, navíc mu podepsali, co si přál.

 

Co na tohle říct. Lidé za příslib něčeho zadarmo ztrácejí nejen ostražitost, ale vysloveně i poslední zbytky zdravého rozumu. Přeci členství v drogerijním klubu lze sjednat v kamenném obchodě, na příklad v klubu Teta nebo Schlecker, asi i v jiných. Co plyne z takového členství? Většinou jde o malou slevu na nákupy, případně velkou slevu na vybrané zboží pro členy klubu. Malá sleva se počítá kolem 3 procent. Zní to věrohodně? Zní. K dispozici jsou letáky, na kterých je psáno, jaké slevy a kdy platí. Letáky jsou rozeslány do všech takových kamenných prodejen. Dá se spolehnout na to, že tyto slevy člen klubu uplatní? Dá.

Proč tedy podepisovat členství v nějakém drogerijním klubu, o kterém nic nevím, neznám jeho prodejny, ani sortiment, tedy ani kvalitu výrobků, ani dosažitelnost? Zdravý selský rozum velí do takového klubu nevstupovat. Dealer a jeho manager ale ví, jak zdravý selský rozum podlomit, nakazit ho virem chamtivosti, aby ten už pak dokonal své a zdravý selský rozum zatemnil.

Chamtivost je odvěká lidská vlastnost, je nekonečná a za jistých okolností i nakažlivá. Jak tuhle nakažlivost vyvolat? Jednoduše. Přimíchá se trošku jiné odvěké lidské vlastnosti nedozírných hranic a nekonečné síly, závist. Závistí postižený selský rozum uvažuje tak, že když tamten něco má, a já ne, onemocním závistí a vyléčím se jen tehdy a to kdo ví jestli, až i já získám to, co má tamten.

Získání něčeho zadarmo je pak nejlepší medicína pro závistí a chamtivostí postiženého. Čeho? Kdo by se na takový detail ptal? Velkoryse beru vše, co je zadarmo a co stihnu vzít před nosem jinému, tak, blaho, slast a v mozkovně jako v nově instalované lednici – šuplíky srovnané a prázdné.

Dealerské praktiky samozřejmě útočí na přízemní lidské vlastnosti, na které je spolehnutí, tedy na chamtivost a závist. Dealer nerad šlape chodník zbytečně a nerad se zdržuje planými řečmi, proto si umí vybrat člověka, o němž lze předpokládat, že mu sedne na lep, totiž na sliz, který mu bude kapat od lživých, ve falešném úsměvu zkřivených úst.

Tenhle výběr mezi občany ale ovládají u teenageři, kteří s kasičkou obtěžují maminky s kočárkem, důchodkyně a z poliklinik se poroučející nalomené občany. Přece nepůjdou zkoušet pumpnout nějakého machorka s diplomatkou, když parkuje na placeném parkovišti, nebo nepůjdou do firmy povykládat, o co jim jde, a zanechat na vrátnici konto, kam lze peníze poslat. Nene, každý správný dealer a pumpař drobných z hloupých lidí ví, kde začít a jak pokračovat.

Proto být osloven těmito typy lidí na ulici není čest, jak si mnozí lidé myslí, není to ani nabídka rozdávání něčeho zadarmo, co by mělo mít nějakou cenu. Takové věci se losují a zpravidla přistanou v rukou lidí nějak spřízněných s firmou, která rozdává nebo řídí losování. Na ulici lze jedině najít ztracenou věc. Ale něco dostat, když nejde zrovna o předvolební sliby s gulášem a párkem? Možná tak herdu do zad a ponaučení.

Díky dealerům firmy Streemsun se tedy zase mnoho lidí poučilo, kam je dovedla chamtivost, závist a důvěra, že zrovinka a ausgerechnet jim někde něco chce darovat zadarmo, respektive jen za opsání údajů z jejich občanského průkazu a jejich podpis. Školné prý je zatím 4650 Kč.

Před touto firmou varuje i Sdružení ochrany spotřebitelů. Firma Streemsun může dostat pokutu za nekalé praktiky, ale vydřít školné za poučení zpátky, to se podařit i tak nemusí. Ochrana proti nekonečné, nesmrtelné a poněkud amorfní, či dokonce kreativně měnící podobu lidské hlouposti vlastně neexistuje.

Jak od sebe oddělit prohnané dealery a naivní hlupáky? Ostnatým drátem a ohradami? A kdo by si dobrovolně do ohrady hlupáků vlezl a postavil se hrdě pod tabuli „Zde se pasou státem chránění hlupáci“? Jestli tohle někomu připadá nestravitelné, pak se nemůže divit, že jiným připadá nestravitelné volání po státní ochraně těch, co doplatili na svoji hloupost, svobodně a dobrovolně vyjádřenou a ve vší úctě k dealerovi stvrzenou vlastním podpisem.

Mám ale jednu cennou radu. Bohužel, když ji tady a teď zveřejním, chopí se jí i dealeři, a tak se souboj dealerů s důvěřivci vyostří, ale zkusím poradit. Vždy, když s někým začínám vyjednávat, startuji s myšlenkou, že on je chytřejší, rychlejší, mocnější, mazanější, … ve všem lepší nežli já. Zároveň samozřejmě nechci být přechytračena. Jediný omyl, který si odpustím, je mylná premisa, se kterou jsem do vyjednávání vstoupila.

Co je ale vůbec nejdůležitější, to je nejednat s dealery pod nátlakem, na ulici, ve spěchu či v osobní nepohodě, nic jim nepodepisovat, nic od nich nekupovat, nechodit na jejich nátlakové akce pod zástěrkou zájezdu, ochutnávky, předváděčky s dárky a podobné. A ještě něco – když zazvoní u dveří, oznámit jim, že obtěžují, a slíbit zavolat na policii. Stačí městská policie a stačí jen sáhnout po mobilu a nevolat nikam.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jana Šimonová | čtvrtek 29.12.2011 14:06 | karma článku: 17,37 | přečteno: 925x
  • Další články autora

Jana Šimonová

Jak sociální systém císaře pána zachránil moji babičku

Středoevropský sociální systém fungoval před 101 úplně jinak, než bychom si tipli. Přečtěte si příběh z roku 1914 o lidskosti, obětavosti a neokázalém a vřelém darování téměř ztraceného života vídeňskými lékaři moravské holčičce.

21.12.2015 v 1:05 | Karma: 24,96 | Přečteno: 353x | Diskuse| Společnost

Jana Šimonová

Padni, komu padni, na český způsob, aneb Kdo vládne, tomu nepadne

Jak jinak si lze přeložit fakt, že zatímco vydání ke stíhání opozičního politika a jeho spoluaktérů nezadrhlo déle než necelou hodinku uvažování paní Němcové, vydání ke stíhání paní političky za TOP09 Vlasty Parkanové drhne?

15.6.2012 v 11:41 | Karma: 25,29 | Přečteno: 4103x | Diskuse| Politika

Jana Šimonová

Co je a co není nelegální práce

Práce na černo, jinak také nelegální práce je stíhána, nově je stíhána tvrději a postihována vyšší pokutou. Proto se ale nemusíte bát požádat o pomoc na své firmě, či ve svém obchodě příbuzné. To nelegální práce není. Přesně řečeno – jedná se o výpomoc v rámci rodiny.

29.5.2012 v 21:26 | Karma: 24,17 | Přečteno: 1118x | Diskuse| Politika

Jana Šimonová

Na co české soudy, když stačí paní s kosou? Aneb Sláva průtahům!

Trestnímu stíhání kvůli miliardovým ztrátovým obchodům čelí již více než 12 let někdejší členové představenstva Komerční banky. S postupem času jejich řady ředí Zubatá, ta paní s kosou, kterou nelze podplatit, zkorumpovat, opít, ukecat, ani utopit v Orlické přehradě, nebo zavěsit někde v lese na strom nebo na trám v opuštěné stodole za účelem pozdějšího nalezení náhodným houbařem a prohlášením za sebevraha. Ta paní s kosou se běžně zdá být pomalá, leče někdy pracuje rychleji než české soudy.

28.5.2012 v 12:32 | Karma: 25,10 | Přečteno: 771x | Diskuse| Politika

Jana Šimonová

Je paní Šimůnková člověk na svém místě, rozuměj profesním?

Tato otázka mi přišla na mysl po přečtení myšlenak a slov paní Šimůnkové, uvedených v jejím tiskovém prohlášení k Břeclavské kauze.

26.5.2012 v 20:14 | Karma: 38,40 | Přečteno: 2256x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Z uprchlíka agentem. Šapošnikov sehrál při výbuchu ve Vrběticích klíčovou roli

9. května 2024

Premium Jakou roli hrál ve výbuchu muničního skladu ve Vrběticích bývalý ruský voják Nikolaj Šapošnikov? O...

Rusko bombarduje civilní cíle a chlubí se tím. Nechutné, říkají Ukrajinci

9. května 2024

Premium Záporoží (od zpravodajů iDNES.cz) Areál stavební firmy v Záporoží nacházející se jen dva kilometry od centra města zasáhla raketa...

Severní Makedonie zvolila novou prezidentku. Předchůdce uznal porážku

8. května 2024  22:19,  aktualizováno  22:35

Severomakedonský prezident Stevo Pendarovski uznal porážku ve středečním druhém kole prezidentských...

Izrael otevřel přechod Kerem Šalom, pomoc se k civilistům přesto nedostává

8. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:28

Do Pásma Gazy ve středu přes klíčové hraniční přechody na jihu oblasti nepřicházela žádná...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 533
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3037x
Autorka vystudovala obory kybernetika v dopravě a spojích, automatizované systémy řízení a doplňkové pedagogické studium pro výuku odborných předmětů. V praxi se věnovala práci nejen jako lektor a pedagog na SŠ i VŠ, ale hlavně jako informatik ve středním managementu velkých i malých firem, v projekci systémů pro controlling, plánování a kalkulace.