Andrej Babiš a jeho hnutí ANO2011

Veřejnosti se do povědomí vkrádá tvář rozohněného Andreje Babiše a logo zatím nevýrazného hnutí ANO2011, z něhož má podle plánu pana Babiše povstat silná politická strana pro část voličů, respektive pro odlákání části voličů. Aby se tato věta stala informací, museli bychom ještě doplnit, o jakou část voličů má jít, nebo také jaké voliče chce Andrej Babiš svým hnutím oslovit.

 

Pan Babiš ve svém rozhořčení zapomněl uvést svoji politickou orientaci, a tak se obec budoucí voličská musí jen domnívat, co by od něj mohla očekávat. Myšlení veřejnosti burcuje pan Babiš svým prohlášením: „Naše hnutí si klade za cíl vybudování sociálního státu, který bude investovat prostředky ve prospěch všech občanů této země, bude funkční, a tím i zničí systémovou korupci.“

Jenže dobře vyburcované myšlení analyzuje, že vždy se děje něco na úkor něčeho, pokud jde o techniku, případně na úkor někoho, pokud jde o společnost. Proto lidé zpozorněli, zostražitěli a nadšení z nového hnutí pro začátek přitlumili. Na čí úkor asi proběhne ona zmíněná investice prostředků ve prospěch všech občanů této země? Kde se tolik prostředků najednou posbírá, případně kdopak nám je dá?

Příslib pana Babiše, že sociální stát bude funkční, není v rozporu s ničím a nemůže být nikdy nic proti ničemu, protože o kvalitě funkčnosti není zmínka a ono to nakonec v těch státech vždy nějak funguje až do převratu, sametové revoluce, výstřelu z Aurory nebo totálního krachu státu.

Pan Babiš ale podsouvá občanům jeden velikánský omyl. Slibuje totiž zničení systémové korupce samotným fungováním sociálního státu. Bohužel tato věta zní převelice populisticky, už proto, že korupce patří k politicko-ekonomickým klikám a tyto kliky k vedení státu. Do vedení státu vždy jdou lidé, kteří chtějí hýbat ekonomikou tohoto státu. Pan Babiš není výjimkou, je ekonomicky silný a chce rozhodovat o ekonomice státu podle svých představ.

Co tedy s tou všudypřítomnou korupcí? Otázka je stejná jako ta otázka, co s všudypřítomnou lidskou naivitou a hloupostí, co s všudypřítomnou chudobou, závistí, hrabivostí, touhou po majetku a po politické a ekonomické moci, co se všemi těmito lidskými vlastnostmi, které dějinami lidstvem kráčejí, respektive táhnou se jako koule na nohou jinak svobodného člověka, občana, voliče.

Slibovat vymýtit něco, co patří k lidské společnosti, by se mohlo rovnat slibu vyhubit tuto lidskou společnost. Možná že jde ale přece jen o populistická prohlášení, která pan Babiš pouští do světa s touhou chopit se moci a právě prostřednictvím těchto atributů, tedy korupce, … by chtěl řídit stát, ekonomiku a společnost. Možná by si přece jenom pan Babiš upřímně přál, aby všichni občané byli spokojeni, měli to, co potřebují, a nemuseli o své místo na slunci bojovat ani s korupcí, ani s dalšími „špatnými“ vlastnostmi lidské společnosti. To by ale zřejmě pan Babiš chtěl vybudovat Novou Utopii.

Proč by ale pan Babiš i se svým hnutím nemohl raději zůstat nečitelným? Vždyť časem se uvidí, kudy bude cesta schůdnější. Proč si tedy shazovat únikový žebřík předem? Já se ještě navíc ptám, proč si házet pod nohy klacky nesplnitelnými sliby, byť levně pronášenými? Prozatímní kroky pana Babiše se v tyto dny zatím jeví jako přes kopírák opsanými kroky Věcí veřejných. A co se nejeví dle subjektivního úsudku, ale je neoddiskutovatelným objektivním faktem, to je náskok VV před Babišovým hnutím ANO2011.

Voliči by novou politickou stranu na politické scéně zajisté přivítali, ale ptají se na její program, orientaci, konkrétní cíle a opatření a co více – čekají na odpovědi.

Foto v perexu pochází z archívu Ihned.cz

Autor: Jana Šimonová | pondělí 16.1.2012 13:37 | karma článku: 13,25 | přečteno: 989x