Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
OP

Velmi přesné R^. Ostatní resorty na tom ovšem nejsou lépe

0 0
možnosti

R^

Lékaři prý chtějí moc peněz. Tak jim je nedávejte! Jen se skromně ptám, co budete v těch nových nemocničních palácích dělat bez lékařů?

A pro informaci laiků: Záhy po Listopadu byly stanoveny normativy práce lékaře. Ale nebyly peníze. Tak lékaři dostávali jen třetinu toho, co bylo vypočítáno. Po dvaceti pěti letech konečně lékaři dosáhli na peníze, které měli dostávat již od Listopadu. Že za tu dobu došlo k desetinásobné inflaci, nikoho nezajímá.

Lékařům v různých memorandech politici slibovali navýšení peněz. Ale navýšení bylo vždy jen částečné. Sliby, chyby! Zejména u politiků! Ale na sebe politici nikdy nezapomenou!

Když Tomáš Julínek neměl na zdravotní péči peníze, zavedl ve zdravotnictví poplatky. Ty šly převážně na platy. Král kulichů, sociální demokrat ministr Ludvík, učinil předvolební slib, že zdravotní péče po komunisticku musí být zadarmo. A tak ty peníze na platy ze zdravotnictví vyjmul a ničím je nenahradil. Koho to zajímá?

Já říkám, neplaťte zdravotnický personál, když si myslíte, že jsou nepřiměřeně hladoví. Ale znovu se ptám, co budete dělat v nemocničních palácích bez personálu?

Žasnu nad tím, že zdravotní péče se proměňuje v jakousi virtuální zdravotní péči. A z toho v současném systému není cesty ven!

:-)

0 0
možnosti

R^

Druhým problémem, proč utíkají zdravotníci ze své profese je nekonečná neustále se množící byrokracie! Léčba se dostává na vedlejší kolej. Hlavní je správně vyplňovat kolonky podle nejrůznějších i protichůdných pravidel. Jenom řidiči sanitek, co stráví času vyplňováním kolonek tak, aby vyhověli všem předpisům. Pravda nikoho nezajímá, že nelze pracovat podle směrnic. Vykonanou práci musí vměstnat do kolonek tak, aby jim vůbec ta práce mohla být proplacena. Podobně u sester. Vyplňování kolonek jim brání v práci. Že nemají čas na pacienta nikoho nezajímá. Kolonky je třeba správně vyplnit, aby dostali z auditu jedničku! Vše jsou jen Potěmkinovy vesnice! Nebo virtuální zdravotní péče, pokud chcete! A stejné je to i u lékařů. Desítky stále se množících předpisů blokují práci i lékařům. Na pacienta není čas.To nikoho nezajímá! Bohužel!

:-)

0 0
možnosti

R^

Zajímavé je Vaše přirovnání našeho zdravotnictví k prasklé vodovodní trubce. Voda se ze systému ztrácí, tak ji musíme přidat. Spravovat trubky? Jednodušší je vpustit více vody.

Domníval jsem se, že tím míníte peníze ztrácející se ze systému, že by se mohly vsakovat do politických stran. Já mohu jen potvrdit, že Jiří Paško, bývalý ředitel IZIPu, nám před léty tvrdil ve Zdravotnických novinách, že ze systému zdravotní péče se ročně ztrácí 30-50 miliard korun. On to potupně sváděl na lékaře. Nesmysl! Samozřejmě! To by lékaři nedokázali! Ale ty desítky miliard korun se ztrácejí! Tak se musí dolít, aby v systému zbylo více peněz, že?

Ale Vám nejde ani o vodu, ani o peníze. Vám jde o mizející lékaře. Lékaři dostanou základní vzdělání a na další vzdělání mizí do ciziny. Proč? Protože vzdělávání lékařů je v Česku zcela rozbito a kvalita není. Nejsou na vzdělávání lidi! Přirozené vzdělávání bylo rozbito a znemožněno. Praktické vzdělání je pro systém nezajímavé. Lékař po promoci musí projít bez podstatného, praktického vzdělávání měsíce, aby byl plnohodnotným lékařem ve zvoleném oboru, i když v tom oboru se doposud vzdělávat nemohl. Takže má právo sloužit, ale jeho služby jsou pro pacienty riskantní. Otřesné!

Proto o své předatestační vzdělávání naši lékaři usilují v cizině, kde vzdělávání není rozbito. Navíc tam lékaři dostanou čtyřnásobek toho, co by dostali doma. A tak někteří tam zůstávají.

Píšete, že ministři zdravotnictví to chtějí řešit vzděláváním více lidí v medicíně. Vše, co píšete o tom je pravdivé. Ale lze to rozporovat nejen tím, že nejsou učitelé. My ani na ně nemáme peníze! Museli bychom snížit počty vzdělávaných cizokrajných studentů. Jenže tito studenti právě přispívají českým studentům na vzdělání. Když je nahradíme českými studenty, z jakých peněz jejich studium budeme financovat? A tak nelze navýšit peníze na medicínské vzdělání, když peníze nejsou.

0 0
možnosti
MB

Mladého lékaře mám doma - dceru. Otcovsky sděluji svou radost, jinak vše s otazníkem. Nákladná a dlouhá studia z rodinného rozpočtu, učení skutečně náročné z knih do skript. Nekonečné vzdělávání, atestace. Hurá do zaměstnání, konečně výdělek! - Máme prodavačku z Lidlu, nebo tramvajářku, (úcta k profesím). Kdysi jsem byl v SSM - chodily kontroly z okresu, kraje. Zajímali se o papíry! Zjistil jsem - Je-li šanon zápisů v pořádku, je v pořádku i celé hnutí mládežníků! Hledím, systém, je zde opět! Papíry - šanony - zápisy. Jde to, jenom ten pacient tam zdržuje ... :-)

0 0
možnosti
JK

J87i57r48i 17K12u74c52e64r78a

27. 8. 2018 10:00

gratuluji k dceři-lékařce, ale studia byla ve skutečnosti nesmyslně levná, a od toho se odvíjí minimálně jedno klubko problémů financování zdravotnictví a lékařů; stát - tedy já a miliony další, ze svých daní platíme studia desetitisícům studentů univerzit i pochybných VŠ, aniž bychom za to měli jistotu protihodnoty;

stejně tak jste vy spoluplátce studií mých dvou synů na právech a VŠE; i tímto směrem by se měla napřít pozornost - tedy nechat studenty studia plně hradit, formou půjček, s tím, že za umístěnky tam, kde je stát potřebuje, dostanou bonus, odmazání části dluhu; tím by vzrostly mzdy a stát by neměl takové potíže s obsazením některých pozic;

co je velkou pravdou blogu - lékař by neměl být administrativním pracovníkem;

je třeba si také přiznat, že odměňovat lékaře, sestry atd stejně, jako v Rakousku např. znamená také hradit stejné částky do zdravotního pojištění...

0 1
možnosti

Škoda, že nemám čas dočíst Váš dlouhý článek. Budu na něj reagovat podrobně odpoledne.

Problémy ve zdravotnictví shrnu:

1) Komunistický systém našeho zdravotnictví nelze opravit bez přijetí základní informace, že musíme obnovit přirozené vztahy mezi lékařem a pacientem, což dokážeme jedině tím, že asi 15% zdravotní péče pacient hradí přímo v ordinaci. Jiná cesta ke stabilizaci zdravotní péče neexistuje!

2) Nesmyslná byrokracie vyhání hodně zdravotníků z českého zdravotnictví.

3) Nesmyslně rozbité vzdělávání lékařů i sester je překážkou odborné zastupitelnosti ve službách a je překážkou obsazení prázdných postů.

4) Z našich peněz na naše zdraví se dle Jiřího Paško před asi patnácti lety ztrácelo 30-50 miliard korun: Děkuji za ujasnění, kam ty peníze mizí. Naši politici si je ale určitě nenechají vzít!

A je mnoho dalších příčin destrukce zdravotní péče v Česku! Více až odpoledne!

:-)

1 1
možnosti
VV

Ad 1.

Nesmysl. Cim to je, ze to jinde funguje bez tech vasich 15% do vasi kapsy?

K ostatnimu se nevyjadruji, protoze neznam pomery v ceskem zdravotnictvi.

0 1
možnosti
Foto

Mrzí mne, že tomuto článku nelze dát vícenásobnou karmu. Gratuluji autorce k výbornému rozboru. R^!!

2 1
možnosti
OF

Náš nový ministr má ve svém poradním sboru gynekologa a praktika, nikoli předsedu lékařské komory. K tom u akce Ukrajina.Jak to může dopadnout ?

0 0
možnosti

Aspoň to, že ministr Adam Vojtěch si vzal k ruce klíč vstupu do zdravotnictví. Dosavadní ministři tímto klíčem pohrdali.

0 0
možnosti