Nepořádkový systém domácnosti

Je jako nádor. Když jej nestihnete zastavit včas, rozroste se úplně všude a je velmi obtížné se ho zbavit. V některých případech se ho nezbavíte nikdy.

Binec je to správné slovo, jak nazvat nešvar snad všech domácností. Lidský druh má tento zvyk již z dob dávno minulých. Domnívám se, že v pravěku byl všude nehorázný… neuklizeno. Nepředpokládám, že měli něco jako jeskynní systém uložení věci. I když vlastně časem už to existovat mohlo, jelikož se začala rozvíjet levá hemisféra, která k životu potřebuje systém. Ale zkrátka člověk má schopnost dělání bince jako vrozenou záležitost.

Každý známe ten pocit, když si perfektně se vším všudy uklidíme. Čím větší nepořádek jste předtím měli, tím lepší pocit máte při konečném zhodnocování vaší práce. Úklid je jedna z mála prací, která po vás jde ihned vidět a můžete si tak polaskat své ego, jak jste úžasně šikovní.

Jenže všechno jsou to jen krátkodobé záležitosti. Samozřejmě, že prvních pár hodin se držíte a snažíte se ten úklid zachovat do nejmenších detailů a všechny vaše spolubydlící buzerujete, ať nedrobí a vezmou si pod to talířek. Jenže po pár hodinách nějakým vnitřním pudem opět začnete věci dávat úplně jinam, než patří. On ten vnitřní pud možná bude lenost, ale to až někdy příště. Zkrátka do dne, či dvou jste tam, kde jste byli předevčírem. Jistě se to také odvíjí od vaší bordelizační výkonnosti, kterou mají někteří jedinci vysokou, a mohla by se z toho klidně stát olympijská disciplína. Po zhruba čtyřech dnech jste absolutně zasypáni vším, co jste tak pracně spřádali, jelikož se zřejmě probudila vaše pravá hemisféra.

 Uvnitř toho se vlastně skrývá obrovská myšlenka. Na začátku každé vaší práce je dominantní levá hemisféra, máte všechno připravené, naškatulkované a předepsané. V průběhu se to zvrtne, levá hemisféra se svými teoretickými a logickými rovnicemi je k ničemu a vy se musíte spokojit s tou vaší pravou hemisférou, která z ničeho nic přijde na nápad, který pravděpodobně přišel z podvědomí. Takže lidé s rozvinutou pravou hemisférou mají doma dost velký binec, ale na druhou stranu dokážou přijít s něčím novým a vyřešit neřešitelné. Vlastně skrz binec poznáš člověka.

Dost už bylo filosofování. Jdu si uklidit.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jana Hostičková | středa 11.6.2014 18:38 | karma článku: 9,51 | přečteno: 646x