Není nad český dlabanec

Když je řeč o jídle, tak snad každý se k tomu může vyjádřit. Se zaháněním hladu mají všichni nějakou zkušenost, a proto se stává věrným tématem skoro ve všech společenských odvětvích. 

Naše krásná vlast a lidé v ní si na jídlo potrpí. Neříkám, že všichni, ovšem z obecného povědomí se ví, že my Češi rádi maso, omáčky, knedlíky atd. Je-li tato strava skvěle připravená, tak si vaše chuťové pohárky jistě pochutnají a můžou se zastavit až na hranici úplného blaha. Nicméně v posledních letech se k nám dostávají jiné kultury a různé národní kuchyně. Češi začínají vlivem východu, západu, jihu a snad i severu docházet k názoru, že česká kuchyně je velmi nezdravá a tudíž nevhodná pro zaplňování žaludku. Nyní jsou tedy populární všelijaká lehká jídla s nejnižší kalorickou hodnotou. Nepopírám fakt, že jídla z cizích krajin jsou zdravá a všemožně prospěšná a občas také něco podobného slupnu, ovšem knedlík, omáčku a flák masa mi to nenahradí. Já prostě když si dám nějakou tu povedenou svíčkovou, tak si na tom tak pošmáknu, že bych vyletěla na obláček a vzala si s sebou ještě nášup, kdyby mi tam nahoře vyhládlo. Proto si myslím, že naše dobré jídlo je i pohlazením a polaskáním na duši. Samozřejmě všeho s mírou. Takhle dát si patnáctku knedlíků denně, to je na přelaskání na duši ještě se žlučníkovou kolikou v kapse, ne doslova samozřejmě. Vlastně knedlíky a "máčky" nejsou všechno. Naše babičky/dědové a prababičky/pradědové nejedli jen již zmíněnou stravu. Hlavně nejedli tak často, zkrátka jen když měli hlad a navíc toho masa také nebylo tolik a bylo víc sváteční. Pěstovali bylinky, jedli obyčejný chleba se sádlem a všechno bylo, jak se dnes říká - bio. Nedávno jsem se vám dozvěděla, že se prý údajně naši předkové domnívali, že korpulentní postavy a prostorově významní lidé jsou nositeli zdravého kořínku. I když by mi to deset z devíti lékařů vyvrátilo, zastávám svůj subjektivní názor, že na tom možná něco bude, nadarmo se neříká, na každém šprochu pravdy trochu. Proto si myslím, že je fajn se držet naší národní tradice a rozvíjet si to, co máme někde hluboko v sobě již po generace zakotvené. Není potřeba přebírat jinou kulturu a jiné zvyky. Ráda udržuji tradici a ráda jím. Tak jezte, pijte a hlavně se u toho radujte, pokud to za to stojí.

Dobrou chuť!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jana Hostičková | pátek 8.8.2014 16:27 | karma článku: 12,34 | přečteno: 549x